Zdjęcie: Michał Wargin/East News.
KANAPKI A'LA PIZZA
Składniki:
Ciasto:
180 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych KUPIEC
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
1 cebula, pokrojona w piórka
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
1 pomidor, pokrojony w kostkę
oliwa z oliwek
sól i pieprz
50 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Do wody dodać pozostałe składniki ciasta. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie na patelni poddusić papryki, cebulę i cukinię, dodać pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ciasto podzielić na 4-5 części, rozwałkować na cienkie placki. Na połowę każdego placka wyłożyć farsz i posypać serem, złożyć i uformować półksiężyce. Boki ciasta zagnieść widelcem aby się dobrze zlepiło. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
200 g kaszy jaglanej KUPIEC
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w krążki
1 por, pokrojony w krążki
1 jajko
300 g kapusty włoskiej, poszatkowanej
400 g chudego mielonego mięsa np. z szynki
bułka tarta KUPIEC
oliwa z oliwek
sos:
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy
800 g dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Gołąbki: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę poddusić na oliwie, dodać pozostałe warzywa, dusić aż zmiękną, na końcu dodać kapustę. Miękkie warzywa wymieszać z kaszą, mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej aby można było formować owalne kotleciki.
Sos: W dużym garnku poddusić cebulę na oliwie. Dodać pomidory , cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć uformowane gołąbki, przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu około 30 min.
CIASTECZKA OWSIANE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
100 g masła
250 g płatków owsianych KUPIEC
0,5 szklanki mąki
2-3 jajka
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobną kostkę
sól
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku. Dodać płatki, smażyć do momentu aż się zarumienią. Dodać cukier, delikatnie wymieszać aż cukier. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i śliwkami do płatków. Jajka rozbełtać, dodać do płatków. Całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Masę przycisnąć papierem do pieczenia i rozwałkować przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką wyciąć ciastka, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczeni blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160° C.
KOLOROWY DESER Z KASZY MANNEJ
Składniki:
1 litr mleka
8 łyżek kaszy manny KUPIEC
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
3-4 łyżki syropu malinowego
Sos waniliowy:
2 żółtka
1 laska wanilii
50 g cukru
200 g mleka
Przygotowanie:
Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Do odlanej szklanki dodać kaszkę i wymieszać. Do gotującego mleka dodać namoczoną kaszkę i cukier. Wymieszać, gotować na wolnym ogniu aż zgęstniej. Kaszkę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao, wymieszać i przelać do podłużnej foremki. Na kakaową warstwę wlać jedną z bezbarwnych porcji. Do ostatniej dodać syrop malinowy i wylać na wierzch. Odstawić do schłodzenia.
Sos waniliowy:
Metalową miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą. Wbić żółtka, dodać cukier i wydrążone nasiona wanilii. Przy pomocy miksera ubijać żółtka aż będą pulchne, dodawać małymi porcjami mleko, ciągle ubijając. Podawać z deserem z kaszy mannej.