Ziemniaki pieczone z landsberską
Składniki:
2 duże ziemniaki
2 nieduże kwaśne jabłka landsberskie
2 łyżki musztardy „diżońskiej”
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Ugotowane na półtwardo ziemniaki pokroić w plastry. Z jabłek wyjąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Plastry jabłek i ziemniaków wymieszać dokładnie z musztardową oliwą W naczyniu żaroodpornym ułożyć piramidki z plastrów ziemniaków i jabłek ułożonych naprzemiennie. Na spodzie położyć plaster ziemniaka, na wierzchu zakończyć jabłkiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st C.
Koksy z żurawinami pod kruszonką
Składniki:
2-3 jabłka koksy pokrojone w cząstki
garść żurawin suszonych w cukrze
łyżka brązowego cukru
2 łyżki masła
skórka cytrynowa
kruszonka:
100 g mało słodkich herbatników
50 g płatków owsianych
50 g cukru
50 g masła
Sposób przygotowania:
Wymieszać jabłka z cukrem i masłem i uprażyć, aż się rozsypia na puch, doprawić żurawinami i skórką. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wypełnić owocami. Wymieszać rozdrobnione składniki kruszonki i posypać nimi owoce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż wierzch się zrumieni.
Wytrawne renety z patelni
Składniki:
2 kwaśne renety
2 łyżki oliwy
1 szalotka, pokrojona w piórka
szczypta pieprzu, soli i majeranku
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać szalotkę i zeszklić. Dodać jabłka podzielone na ósemki i zrumienić na mocnym ogniu, posypać majerankiem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco, do mięs, do grzanek z kozim serem, lub jako dekorację do duszonej czerwonej kapusty.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN