Materiał promocyjny

Jabłka w kuchni

Dziś w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Kręglicka przedstawiła kilka pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka w kuchni.

Ziemniaki pieczone z landsberską

Składniki:

2 duże ziemniaki

2 nieduże kwaśne jabłka landsberskie

2 łyżki musztardy „diżońskiej”

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Ugotowane na półtwardo ziemniaki pokroić w plastry. Z jabłek wyjąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Plastry jabłek i ziemniaków wymieszać dokładnie z musztardową oliwą W naczyniu żaroodpornym ułożyć piramidki z plastrów ziemniaków i jabłek ułożonych naprzemiennie. Na spodzie położyć plaster ziemniaka, na wierzchu zakończyć jabłkiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 st C.

Koksy z żurawinami pod kruszonką

Składniki:

2-3 jabłka koksy pokrojone w cząstki

garść żurawin suszonych w cukrze

łyżka brązowego cukru

2 łyżki masła

skórka cytrynowa

kruszonka:

100 g mało słodkich herbatników

50 g płatków owsianych

50 g cukru

50 g masła

Sposób przygotowania:

Wymieszać jabłka z cukrem i masłem i uprażyć, aż się rozsypia na puch, doprawić żurawinami i skórką. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i wypełnić owocami. Wymieszać rozdrobnione składniki kruszonki i posypać nimi owoce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aż wierzch się zrumieni.

Wytrawne renety z patelni

Składniki:

2 kwaśne renety

2 łyżki oliwy

1 szalotka, pokrojona w piórka

szczypta pieprzu, soli i majeranku

Sposób przygotowania:

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać szalotkę i zeszklić. Dodać jabłka podzielone na ósemki i zrumienić na mocnym ogniu, posypać majerankiem, solą i pieprzem. Podawać na gorąco, do mięs, do grzanek z kozim serem, lub jako dekorację do duszonej czerwonej kapusty.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości