Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Pracowni Rarytasów Wedla i brał udział w tworzeniu wielkiego, czekoladowego Mikołaja, który stoi teraz na wystawie sklepu na rogu ulicy Nowy Świat i Chmielnej. W pracowni Wedla (na Pradze) wyrabia się np.: torciki, praliny, figurki z czekolady, czy czekoladowe wodospady.
Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.
Dziś w kuchni przepisy idealne na przyjęcia i bankiety... Przygotowali je mistrzowie: Robert Sowa, Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski oraz Joseph "Józek" Seeletso.
Iwona Pavlović, jurorka "Tańca z gwiazdami", wspólnie z mistrzem Robertem Sową przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańską zupę jesienną oraz rostbef z patelni z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Dzisiaj zapraszamy na wyjątkową kuchnię Tomka i Grzesia, którzy zaproponują państwu zupę krem z dyni lub topinambura, wiejskie kukuryku, leśną kurę na twarogu serwowaną oraz ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i czekoladową polewą.
Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Często zdarza nam się narzekać na nasze dzieci, że nie chcą jeść. Wtedy najczęściej karmimy dziecko na siłę. Zarówno rodzica jak i dziecko kosztuje to dużo wysiłku, jedna strona się opiera z całej siły, a druga w nerwach wmusza posiłek. Jak poradzić sobie skutecznie z niejadkiem, powiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" Dorota Zawadzka.
Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!
Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Magdę Gessler, która przygotowała dla nas kilka wyjątkowych dań i opowiedziała więcej o najnowszym sezonie "Kuchennych rewolucji".
Czosnkowo-rozmarynowa, tymiankowo-jałowcowo-kminkowa, cytrynowa czy grzybowa... Oliwę smakową można łatwo przygotować w domu. Posmaruj nią grzanki, dodaj do gazpacho. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazał, jak smacznie wykorzystać oliwę w kuchni.
Czym charakteryzuje się kuchnia z Bayonne? Czy w Polsce można kupić składniki typowe dla kuchni Kraju Basków? Czy jest coś, czego Pascal Brodnicki nie bierze do ust? Zobacz, co przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje!
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!
W Krakowie odbył się s Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Nie mogło tam zabraknąć Dzień Dobry Wakacje. „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały” i „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy” - to trzy kategorie, w których biorali uczestnicy konkursu
Dieta Dukana to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. W ostatnim czasie zrobiła jednak zawrotną karierę. Aż 24 miliony ludzi stosuje tą dietę. Książki dr Dukana sprzedają się na całym świecie jak ciepłe bułeczki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Grzegorz Łapanowski zaprezentował kilka najbardziej interesujących przepisów.
W naszej kuchni spotkaliśmy się z aktorskim małżeństwem - Marcinem Perchuciem i Anetą Todorczuk-Perchuć. Towarzyszył im kucharz Piotr Kucharski, który przygotował orientalne dania, bo aktorzy niedawno wrócili z wyprawy do Turcji.
Pstrąg faszerowany ryżem, ryż z pomidorami, szpinakiem i orzechami, roladę z cukinii oraz risotto przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko".
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.
Specjalnie dla Dzień Dobry TVN Stachursky przygotował zestaw obiadowy w iście amerykańskim stylu. Wszystko dlatego, że Jacek jest zafascynowany kuchnią amerykańską. Zaczęło się to w czasach kiedy wyjazd na koncerty do USA był dla każdego, polskiego artysty spełnieniem jego najśmielszych snów.
W tym roku najprawdopodobniej blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy do śmieci. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem Stadion Narodowy w Warszawie. Co zrobić, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia odpowiedzieli nam na to nasi goście Jan i Jakub Kuroń, doświadczeni kucharze, którzy wspierają akcję "Nie marnuj jedzenia".