W kuchni Panie Kartowicz, wraz z Tomaszem Szpalkiem, zaprezentowały kuchnię warzywną. Jak zdrowo, smacznie i pomysłowo przyrządzić sezonowe warzywa, a także, jak oryginalnie udekorować stół?
Ezoteryczna i pełna pasji sztuka Fridy Kahlo, tak jak kuchnia meksykańska, różnorodna w smaki i barwy. Słynną południowo-amerykańską artystkę znamy z filmowego wcielenia Salmy Hayek, która zagrała Fridę w autobiograficznej produkcji. Smaki słonecznego Meksyku, tak jak kiedyś Frida, kuszą artystyczną naturą potraw, których każdy element wydaje się być arcydziełem.
Dwóch Włochów, Alfredo i Leonardo, postanowiło nauczyć Polaków miłości do włoskiej kuchni i wielkiego narodowego poety. Podczas pokazów kulinarnych recytują Dantego w wersji polskiej i włoskiej. Dziś mogliście ich zobaczyć w Dzień Dobry TVN.
Obecnie jest w trakcie sesji egzaminacyjnej na aplikację adwokacką. Trzy egzaminy już zdała, ale to dopiero połowa drogi do sukcesu. Właśnie z tego powodu premiera jej pierwszej solowej płyty pod tytułem "Papparapa", została przełożona na 29 listopada. Dziś mogliście się przekonać, jak odnajduje się w kuchni.
Dziś 1 listopada – święto Wszystkich Świętych. Dni pamięci o przodkach, o tych, którzy odeszli obchodzi się na całym świecie. Wiele z tych tradycji jest ściśle związana z kuchnią i przygotowywanymi specjalnie na tę okazję potrawami. Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło swoimi daniami, przybliżyli nam odmienne obyczaje świętowania tego wyjątkowego dnia.
Jospeh Seelesto przygotował w Dzień Dobry TVN swoje ulubione słodkości do kawy. Czekoladowy tort, słodkie bułeczki i ciasta z niczym nie smakują tak dobrze, jak z przedpołudniową kawą.
W listopadzie królową na polskich powinna być gęś. Niebawem będziemy obchodzić Święto Niepodległości, a to doskonała okazja, by zwrócić się ku tradycji. 11 listopada, pamiętając o Marszałku Piłsudskim, zajadajmy się gęsiną. Może gęś będzie dla nas tym, czym indyk dla Amerykanków w Święto Dziękczynienia.
Inspiracją dla Bartosza Grędysa, uczestnika 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", jest moda kulinarna z USA, czyli hamburgery, steki, oraz brownie... na deser.
W 2003 r. Joanna Kowalewska wyjechała z mężem do pracy w Wielkiej Brytanii, gdzie szybko zyskała sławę fachowca. Jednym z pierwszych poważnych zamówień był tort dla Tony’ego Blaira, później wykonała dla królowej Elżbiety tort w kształcie korony z okazji 50-lecia panowania. Dziś w Dzień Dobry TVN zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Ania Wyszkoni jest dumna ze swojej doskonałej figury, którą jak przyznaje - zawdzięcza wyłącznie genom. Twierdzi, że może jeść wszystko, na co tylko ma ochotę i nie utyje.
Tematem dzisiejszej kuchni są potrawy szybkie i tanie. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło pokazali w Dzień Dobry TVN, jak można przygotować dobry obiad, który może kosztować mniej niż 20 złotych.
Macarons wreszcie dotarły do Polski. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz i Tomek pokazali, jak przygotować najmodniejsze w tym sezonie słodkości. Makaroniki przypominają nieco, znane nam bezy, ale charakteryzują się dodatkiem migdałów do białkowego ciasta i, przede wszystkim, smakowym nadzieniem.
Trend slow Food to kontrpropozycja dla kultury fast food. Zakłada jedzenie bez pośpiechu i w skupieniu. Podczas posiłku należy delektować się smakiem i zapachem potraw. Koniec więc z jedzeniem w biegu i w barach szybkiej obsługi.
Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane "Wiatrem halnym” Stanisława Witkiewicza.
Bogactwo przypraw, smaków, kolorów i kształtów – skarbnica wiedzy i inspiracji. To nie album, ale kulinarna biblia. „Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata” autorstwa Christiana Teubner’a, właśnie trafiła do naszych księgarń i z pewnością jest pozycją niezbędną dla prawdziwych smakoszy spragnionych nowych, kulinarnych doznań.
Czy wiedzieliście, że Marylin Monroe była wspaniała kucharką? Aktorka uwielbiała gotować, co więcej także sama komponowała swoje potrawy. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN nasi kucharze - Tomek Jakubiak i Grzegorz Łapanowski wypróbowali odnalezione przepisy jej autorstwa.
Inspiracją do kuchni w dzisiejszym programie jest obraz Francisco Goi „Maja naga”. Wyruszymy w podróż do egzotycznej Hiszpanii, gdzie czas spłynie w zupełnie innym tempie, gotowanie jest pasją, a celebracja posiłku zamienia się w niekończące ucztowanie.
Dziś udało nam się zaprosić dwie wielkie śpiewaczki operowe Małgorzatę Walewską i Aleksandrę Kurzak. W kuchni przygotowały specjalnie dla nas kilka potraw.
To obecnie jeden z najbardziej znanych Czechów w Polsce, a wszystko za sprawą Tańca z Gwiazdami. Tydzień temu odpadł z rywalizacji o kryształowa kulę w XII edycji programu w półfinałowym odcinku. A dziś w Dzień Dobry TVN mógł sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy.
Podstawowym źródłem energii są węglowodany. Organizm rozkłada je na pojedyncze molekuły glukozy, które transportowane są przez krew i przechowywane w wątrobie. Możemy dostarczać naszemu ciału węglowodany proste lub złożone. Te drugie są znakomitym źródłem energii. Do tej grupy produktów zaliczamy wszelkiego rodzaju produkty pełnoziarniste.
Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia.
Patricia Kazadi piecze fantastyczne ciasta, a jej ulubionym jest tzw. murzynek z orzechami. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać, jak poradziła sobie u boku mistarza Roberta Sowy.