Materiał promocyjny

Kuchnia Józka

Kuchnia Józka
Kuchnia Józka
Ryż przesmażany z jajkiem, chleb szafranowy z pomidorami suszonymi i oliwkami i nadziewana cukinia to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.

Ryż przesmażany z jajkiem

Składniki:

400 g ugotowanego ryżu

3 pokrojone w plastry pomidory

3 jajka

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki posiekanych ziół

100 g mrożonego groszku

100 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Usmaż jajecznicę na rozgrzanej patelni. Przełóż jajecznicę na ciepły talerz i odłóż na bok. Przetrzyj patelnię, dodaj więcej oliwy i curry, smaż 2 minuty. Dodaj ryż, groszek i pomidory. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć na patelnię jajecznicę, wlej sos sojowy, dopraw pieprzem i dodaj zioła.

Chleb szafranowy z pomidorami suszonymi i oliwkami

Składniki:

800 g mąki

1 łyżeczki cukru

1 mała paczuszka szafranu

15 świeżych drożdży

170 g posiekanych czarnych oliwek

55 g posiekanych suszonych pomidorów

3 łyżki oliwy

1 jajko

Przygotowanie:

Wymiesza drożdże ze 150 ml ciepłej wody, cukrem i 7 łyżkami mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 10 minut). W międzyczasie namocz szafran w ciepłej wodzie. Do miski wsyp resztę mąki, dodaj nieco soli, wlej miksturę z drożdży i roztrzepane jajko. Wlej wodę z szafranem. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Do każdej dodaj po połowie oliwek i pomidorów. Uformuj ciasto w bochenek, oprósz mąką i natnij ostrym nożem na krzyż. Ułóż na blaszce do pieczenia i pozostaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Piecz przez pierwsze 10 minut w 220 stopniach, a potem obniż temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze 50 minut. Podawaj z białym serkiem i ziołami.

Nadziewana cukinia

Składniki:

4 grube cukinie

5 łyżek oliwy

1 posiekanej czerwonej cebuli

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonych ziół

1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

szczypta suszonego tymianku

2 szklanki ugotowanej soczewicy

Sól, pieprz

1 szklanki bułki tartej

4 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie:

Obetnij z cukinii końce. Pokrój cukinię w poprzek na kawałki długości ok. 5 cm. Postaw każdy kawałek pionowo i wydrąż ze środka miąższ (małym nożem). Nie przebij się na wylot, bo wtedy nadzienie wycieknie dołem. Miąższu nie wyrzucaj. Ułóż cukinię na naoliwionej blaszce do pieczenia. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, miąższ cukinii, zioła, kmin i smaż 2 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź, dodaj soczewicę. Zmiksuj wszystko w robocie kuchennym. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż powstałą pastę do wydrążonych cukinii. Skrop oliwą i piecz przez ok 15 minut w 180 stopniach.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości