Materiał promocyjny

Kuchenne rewolucje

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy przygotowała dla nas Magda Gessler, którą już wkrótce będziecie mogli zobaczyć na antenie naszej stacji w jej własnym programie kulinarnym. Tylko u nas mogliście poznać jego przedsmak.

Carpaccio z ośmiornicy, czyli ośmiornica po galicyjsku

Składniki:

1 maska ośmiornicy

czerwona papryka hiszpańska wędzona

ziemniaki ugotowane w łupinach, letnie

gęsta oliwa z oliwek z okolic Andaluzji

gruba sól

Sposób przygotowania:

Ugotowaną, letnią ośmiornicę kroimy w cieniutkie paseczki. Układamy na plastrach ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, solimy grubą solą oraz dekorujemy papryką

Salpicon z krewetek... i różne takie

Składniki:

duże czerwone krewetki

10 sztuk papryki czerwonej w zalewie (ale nie w occie)

pęczek pietruszki

1 duża, biała cebula

2 sztuki papryki typu holenderskiego

1 zielona papryka surowa

pomidorki cherry

świeży ogórek długi

4 jajka na twardo

+ różne owoce morza (kałamarnice, węgle, mule)

Sposób przygotowania:

Krewetki marynujemy całą noc w oliwie z oliwek, occie, w soku z pieczonej papryki, z odrobiną czosnku i pietruszki. Odsączamy. Przygotowujemy sos vinegrette z tych samych składników co marynata. Wszystkie elementy sałatki kroimy na wielkość krewetek (pomidory i ogórki w ósemki, jajka w ćwiartki). Dokładnie mieszamy razem z sosem. Podajemy po dwóch godzinach.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Julia Wieniawa podbija Cannes
Materiał promocyjny

Julia Wieniawa podbija Cannes