Carpaccio z ośmiornicy, czyli ośmiornica po galicyjsku
Składniki:
1 maska ośmiornicy
czerwona papryka hiszpańska wędzona
ziemniaki ugotowane w łupinach, letnie
gęsta oliwa z oliwek z okolic Andaluzji
gruba sól
Sposób przygotowania:
Ugotowaną, letnią ośmiornicę kroimy w cieniutkie paseczki. Układamy na plastrach ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, solimy grubą solą oraz dekorujemy papryką
Salpicon z krewetek... i różne takie
Składniki:
duże czerwone krewetki
10 sztuk papryki czerwonej w zalewie (ale nie w occie)
pęczek pietruszki
1 duża, biała cebula
2 sztuki papryki typu holenderskiego
1 zielona papryka surowa
pomidorki cherry
świeży ogórek długi
4 jajka na twardo
+ różne owoce morza (kałamarnice, węgle, mule)
Sposób przygotowania:
Krewetki marynujemy całą noc w oliwie z oliwek, occie, w soku z pieczonej papryki, z odrobiną czosnku i pietruszki. Odsączamy. Przygotowujemy sos vinegrette z tych samych składników co marynata. Wszystkie elementy sałatki kroimy na wielkość krewetek (pomidory i ogórki w ósemki, jajka w ćwiartki). Dokładnie mieszamy razem z sosem. Podajemy po dwóch godzinach.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN