Materiał promocyjny

Zawijane strudle

Szef kuchni Novotel Airport Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN strudel z mięsem, z ricottą i rodzynkami oraz ze śliwkami.

Strudel z mielonym mięsem

Składniki:

Mąka pszenna - 250 g

Jajko - 1 szt.

Masło - 50 g

Woda - 50 ml

Szczypta soli

Farsz:

Mięso mielone - 400 g

Ser biały tłusty - 130 g

Papryka - 2szt.

Cebula - 4 szt.

Czosnek - 1 ząbek

Natka pietruszki, oregano, bazylia,

Olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę. Na patelni przesmażamy czosnek, dodajemy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy mięso mielone. Przesmażamy razem, dodajemy oregano, pieprz oraz sól do smaku. Zestawiamy z ognia i chłodzimy. Łączymy z białym serem oraz zieleniną. Ciasto rozwałkowujemy i równomiernie rozkładamy farsz. Wierzch zwiniętego strudla smarujemy masłem. Kroimy w równe 5-cm plastry i ustawiamy na sztorc jeden obok drugiego. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Strudel z ricottą i rodzynkami

Składniki na ciasto jak w przepisie pierwszym.

Farsz:

Mleko - 250 ml

Żółtka - 3 szt.

Cukier - 80 g

Mąka - 20 g

Cukier wanilinowy

Skórka cytrynowa

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy ze skórką cytrynową, przecedzamy i łączymy z żółtkami. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Chłodzimy.

Ricotta - 200 g

Rodzynki - 80 g

Rum - 20 g

Cukier brązowy - 100 g

Przygotowanie:

Powstały krem łączymy z ricottą w skali 1:1. Dodajemy rodzynki namoczone w rumie. Farszem smarujemy płat ciasta. zwijamy strudel, wierzch smarujemy masłem i posypujemy cukrem brązowym. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż cukier się lekko skarmelizuje.

Mini strudle ze śliwkami

Składniki na ciasto jak w przepisie pierwszym.

Farsz:

Śliwki mrożone - 700 g

Likier maraskino - 20 ml

Masło - 100 g

Biszkopty - 40 g

Cukier - 100 g

Skórka z cytryny

Rodzynki, orzeszki piniowe

Przygotowanie:

Z mąki, jajka masła oraz letniej wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte miską aby odpoczęło i nabrało elastyczności. Rodzynki namaczamy , orzeszki piniowe prażymy na patelni. Biszkopty kruszymy. Śliwki mieszamy z cukrem, maraskino, skórką z cytryny, rodzynkami namoczonymi oraz orzeszkami. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i układamy na posypanej mąką ściereczce. Wykrawamy płaty 15 x 10 cm. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy biszkoptami a pośrodku nakładamy nadzienie śliwkowe. Zwijamy ciasto jak strudel i przekładamy na blaszkę. Wierzch mini strudli smarujemy masłem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości