Strudel z mielonym mięsem
Składniki:
Mąka pszenna - 250 g
Jajko - 1 szt.
Masło - 50 g
Woda - 50 ml
Szczypta soli
Farsz:
Mięso mielone - 400 g
Ser biały tłusty - 130 g
Papryka - 2szt.
Cebula - 4 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Natka pietruszki, oregano, bazylia,
Olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę. Na patelni przesmażamy czosnek, dodajemy cebulę i paprykę. Po chwili dodajemy mięso mielone. Przesmażamy razem, dodajemy oregano, pieprz oraz sól do smaku. Zestawiamy z ognia i chłodzimy. Łączymy z białym serem oraz zieleniną. Ciasto rozwałkowujemy i równomiernie rozkładamy farsz. Wierzch zwiniętego strudla smarujemy masłem. Kroimy w równe 5-cm plastry i ustawiamy na sztorc jeden obok drugiego. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Strudel z ricottą i rodzynkami
Składniki na ciasto jak w przepisie pierwszym.
Farsz:
Mleko - 250 ml
Żółtka - 3 szt.
Cukier - 80 g
Mąka - 20 g
Cukier wanilinowy
Skórka cytrynowa
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier wanilinowy. Mleko zagotowujemy ze skórką cytrynową, przecedzamy i łączymy z żółtkami. Zagotowujemy i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Chłodzimy.
Ricotta - 200 g
Rodzynki - 80 g
Rum - 20 g
Cukier brązowy - 100 g
Przygotowanie:
Powstały krem łączymy z ricottą w skali 1:1. Dodajemy rodzynki namoczone w rumie. Farszem smarujemy płat ciasta. zwijamy strudel, wierzch smarujemy masłem i posypujemy cukrem brązowym. Pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż cukier się lekko skarmelizuje.
Mini strudle ze śliwkami
Składniki na ciasto jak w przepisie pierwszym.
Farsz:
Śliwki mrożone - 700 g
Likier maraskino - 20 ml
Masło - 100 g
Biszkopty - 40 g
Cukier - 100 g
Skórka z cytryny
Rodzynki, orzeszki piniowe
Przygotowanie:
Z mąki, jajka masła oraz letniej wody wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte miską aby odpoczęło i nabrało elastyczności. Rodzynki namaczamy , orzeszki piniowe prażymy na patelni. Biszkopty kruszymy. Śliwki mieszamy z cukrem, maraskino, skórką z cytryny, rodzynkami namoczonymi oraz orzeszkami. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i układamy na posypanej mąką ściereczce. Wykrawamy płaty 15 x 10 cm. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy biszkoptami a pośrodku nakładamy nadzienie śliwkowe. Zwijamy ciasto jak strudel i przekładamy na blaszkę. Wierzch mini strudli smarujemy masłem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN