Materiał promocyjny

Szparagi na kilka sposobów

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały dziś szparagi. Andrzej Polan przygotował szparagi z sosem holenderskim, tartę ze szparagami i parmezanem oraz pierś kurczaka z fetą i szparagami.

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

szparagi zielone, białe

3 żółtka

200 g masła

cytryna,

sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny. Żółtka ubijamy na parze do białości dodając 2-3 łyżki wody. Do ubitych żółtek dodajemy powoli masło cały czas ubijając. Na koniec sok z połowy cytryny i przyprawy. Ugotowane szparagi polewamy sosem . Przed podaniem wszystko możemy posypać szynką i dodatkowo zapiec w piekarniku.

Tarta ze szparagami i parmezanem

Składniki:

250 g mąki

100 g parmezanu

6 jaj

sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i wylepiamy formę do ciasta.

szparagi białe zielone

200 ml 36 % śmietany

100 g parmezanu

4 jaja

pieprz, sól

pomidorki cherry

suszona szynka

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i soku cytrynowego. Szparagi układamy na cieście i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Tartę zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Podajemy z suszoną szynką pomidorkami cherry i sosem balsamicznym.

Pierś kurczaka z fetą i szparagami

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 pęczek szparag zielonych

270 g ser feta

sól, pieprz czarny

tymianek świeży

młoda marchewka

ziemniaki młode,

Przygotowanie:

Szparagi blanszujemy w wodzie około 5 minut. Filety kurczaka rozcinamy na cienkie płaty. Na mięso wykładamy warstwę fety wymieszanej z pokrojonym tymiankiem, wkładamy po 2-3 szparagi i zawijamy. Folię aluminiową smarujemy masłem i układamy zawinięte roladki. Pieczemy około 15 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z ziemniakami z wody a jeszcze lepiej z zapiekanką ziemniaczaną. I młoda marchewka z masłem do tego.

Szparagi pieczone w piekarniku lub na grillu

Składniki:

1 pęczek białych szparag

100 g masła

40 ml białego wina

szczypior

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Na folii aluminiowej układamy po 5 szparagów, posypujemy je solą, pieprzem oraz cukrem. Wkładamy po kawałku masła i skrapiamy winem. Szczelnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika lub na grill. Pieczemy około 30 minut. Doskonale pasuje jako dodatek do dania obiadowego lub na grillu do grillowanego kurczaka lub ryby.

Wytrawny sernik ze szparagami i sosem musztardowym

Składniki:

600 g sera białego

2 pęczki szparag białych

80 g masła

10 sztuk jaj

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Szparagi oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Miksujemy i łączymy z serem, jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Masę wylewamy do foremek, które wstawiamy do większej formy i podlewamy wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 40 minut. Podajemy z sosem na bazie majonezu, musztardy i szczypiorku.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości