Pieczone pstrągi z pieczarkami i szałwią
Składniki dla 4 osób:
4 świeże, wypatroszone pstrągi (każdy o wadze ok. 350 g)
1 pęczek szałwii
2 łyżki masła
5 ząbków czosnku
100 g pokrojonego w paski wędzonego bekonu
2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
1 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 pokrojona w ćwiartki cytryna
8 oczyszczonych, pokrojonych w cząstki świeżych pieczarek
Do smaku: przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, tymianek Prymat
1 pęczka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone pstrągi naciąć z obu stron, natrzeć oliwą połączoną z czosnkiem, posiekanymi listkami szałwii, przyprawą do ryb i pieprzem. Ryby ułożyć na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Na oliwie i maśle podsmażyć cebulę, pieczarki, czosnek i bekon. Dodać prażone orzeszki piniowe i szczypior, całość doprawić do smaku tymiankiem i przyprawą Kucharek Gold. Pstrągi wraz z pieczarkami ułożyć na talerzach i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ciepłą bagietką ziołową lub czosnkową.
Zupa z rukoli z kremowym serem grzybowym
i suszonymi pomidorami
Składniki; dla 4 osób:
1,5 l bulionu z kurczaka Kucharek
2 pokrojone w wiórka cebule
2 pokrojone w wiórka białe części pora
3 obrane ząbki czosnku
1 pęczek rukoli
200 ml śmietany 36%
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki masła
100 g kremowego serka grzybowego
8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 bagietka czosnkowa
Przyprawa do potraw Kucharek
Grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażyć cebulę, pora i czosnek. Pod koniec dodać umytą i posiekaną rukolę, wlać wino i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać kremowy serek grzybowy, a po kolejnych 5 minutach wlać bulion i śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku. Tak przygotowaną aromatyczną zupę podawać z suszonymi pomidorami i ciepłymi grzankami czosnkowymi.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN