Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana Maderą

Kulinarną inspiracją dla Tomasza Jakubiaka stałą jest portugalska wyspa Madera.

Espada con banana

Składniki:

filet z pałasza atlantyckiego (można zastąpić halibutem norweskim)

suszone oregano

2 ząbki startego czosnku zalanego 3 łyżkami oliwy

sól morska

pieprz świeżo mielony

natka pietruszki posiekana

jedno jajo

20 ml sosu sojowego

mąka do panierowania

2 słodkie banany

łyżka masła

100 ml oliwy

1 marakuia

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Pałasza kolejno doprawiamy: sok z cytryny, oliwa z czosnkiem, suszone oregano, sól i pieprz – odstawić. Jajko roztrzepujemy z solą, sosem sojowym i natką pietruszki. Na patelnie wlewamy oliwę i smażymy na niej rybę wcześniej zapanierowaną w mące i jajku (w takiej kolejności). Gdy ryba już się zbliża ku końcowi smażenia to na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy banany. Podajemy rybę a na niej banany.

Marynowana ośmiornica

Składniki:

500 g małych mrożonych ośmiorniczek (prostsza wersja i do kupienia i zrobienia)

50 ml białego octu winnego

100 ml oliwy z oliwek dobrej gatunkowo ale nie gorzkiej

3 ząbki drobno posiekanego czosnku

kilka karczochów

5 pomidorków koktajlowych

Garść natki pietruszki

2-3 cebule posiekane w piórka

Przygotowanie:

Ośmiorniczki gotujemy około 40 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Karczochy i pomidorki kroimy na pół i łączymy z pozostałymi składnikami tworząc zalewę. Gdy ośmiorniczki ostygną zalewamy powstałym mixem i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z pieczywem typu ciabatta.

Wołowina w winie Madera

Składniki:

1 kg lub większy kawałek wołowiny na pieczeń, najlepiej zrazówka albo udziec ale również rostbef.

kilka ząbków czosnku

8 listków laurowych

2 duże cebule

50 ml octu winnego białego

Sól / pieprz gruboziarnisty

butelka wina Madera – wytrawnego można zastąpić Porto

Przygotowanie:

Wołowinę zalewamy octem i nacieramy czosnkiem, posiekaną cebulą, połamanymi listkami oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na parę godzin co jakiś czas obracając i ponownie nacierając. Po upływie czasu wołowinę obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni aby pory mięsa się zamknęły i przekładamy do brytfanki. Zalewamy winem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C co jakiś czas obracając mięcho.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości