Beza dla Mistrzyni
Składniki:
4 białka z jaj kur
szczypta soli
pół laski wanilii
4 łyżki brązowego cukru lub miodu
1-2 łyżki soku z czerwonej kapusty
garść mrożonych jagód
3 łyżki oleju rzepakowego lub szczypta spiruliny
kilka pieczonych i kruszonych orzechów laskowych
jogurt
Przygotowanie:
Białka bijemy na pianę ze szczyptą cukru. Następnie w soku z kapusty rozcieramy laskę wanilii, dodajemy cukier lub miód i łączymy obie mikstury. Dzięki tej operacji uzyskujemy puszysta masę "smerfnego" koloru o smaku waniliowym. Delikatnie smażymy chmurki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. By beziki doszły spokojnie, wrzucamy je do pieca na 160 stopni C tak, by się ścięły i delikatnie zrumieniły. Możemy tez od razu wrzucić je do pieca na ok. 100C na 1,5 godz., by uzyskać suche i twarde beziki po ostygnięciu. Podajemy je z sosem z jagód zmiksowanych z olejem. Delikatny deser podajemy z jogurtem i tłuczonymi orzechami.
Halibut olimpijski
Składniki:
filet z halibuta podzielony na porcje po 120 g
kubek ugotowanego z wanilią grochu
kilka łyżek masła
śmietana
olej rzepakowy
skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
kilka listków kolendry
2 strąki chili
250 ml oleju
Przygotowanie:
Ryba delikatnie duszona w głębokim aromatycznym oleju w niskiej temperaturze. Soczysta i jędrna. Olej lejemy do garnka, tam też ładują skórki z pomarańczy, chili, kolendra i ziarna kopru włoskiego. Podgrzewamy chwilę, by smaki się połączyły, a olej nabrał aromatu. Kiedy to nastąpi, obniżamy temperaturę do ok. 80 C i wrzucamy rybę. Będzie gotowa po ok. 15 minutach. W tym czasie ciepły ugotowany groch miksujemy na puree z masłem, oliwa i śmietana. Rybkę podajemy na ziarnkach grochu z sałatka z kopru włoskiego i migdałów.
Kosz piknikowy
Składniki:
pół opakowania pieczywa tostowego
6 plastrów grillowanego bekonu
2 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz
papryka słodka
odrobina oregano
odrobina cynamonu
3 soczyste pomidory i 3 suszone
6 liści sałaty
1 camembert
masło
4 łyżki żurawiny lub borówek
oliwa z oliwek
pieprz czarny
łyżeczka balsamico
Przygotowanie:
Pierś z kuraka marynujemy w poniżej wypisanych przyprawach i odstawiamy na 1 godz. Pomidory myjemy i kroimy w plastry podobnie jak camemberta – odkładamy. Składniki sosu mieszamy nie dając za dużo oliwy, aby sos nie był za rzadki. Bierzemy się z kuraka! Pod kątem 45 stopni kroimy piersi na cienkie plastry i grillujemy, jak ktoś leniwy i z małymi zdolnościami manualnymi niech wpierw go upiecze a potem kroi. Pieczywa tostowe smarujemy masłem i zapiekamy na złoto w piekarniku lub na patelni. Gdy wszystko gotowe, wieżę budujemy! Na przemian układając pomiędzy dwie kromki: kurak, bekon, warzywa, ser, sos i tak cały czas aż skończą się składniki!!!
Później coś słodkiego niesytego…
Składniki:
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao naturalnego
1,5 szklanki cukru pudru
2 tabliczki czekolady gorzkiej
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła lub szklanka oleju
2 jajka
wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat z wanilii. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE: mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować! Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki. Używam teflonowej lub gumowej blachy do muffinek, w każde oczko wkładam papilotkę, wypełniam je masą. Tak mniej więcej na 1/3 pojemności (oczywiście można więcej to zależy, jakiej wysokości są foremki). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C, wstawiamy muffinki, i pieczemy około 25 minut. W trakcie sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest juz suche. Do środka lub na wierzch możemy dać owoce.
Ciasto francuskie mrożone
Składniki:
1 paczka budyniu
kawałek masła
szklanka mleka
garść krówek
odrobina amaretto lub aromatu migdałowego
około kg jabłek najlepszych na szarlotkę
łyżka cynamonu
łyżka brązowego cukru
Sok z połowy cytryny
Łyżka rodzynek namoczonych najlepiej w rumie
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, nasienne zalać sokiem i wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem. W rondelku na maśle rozpuścić krówki, dodać mleko i powoli dodając budyń bardzo szybko mieszać, aby nie powstały grudy. Odstawić i ostudzić. Ciasto upiec, jak napisali na opakowaniu. Na upieczone ciasto wylać delikatnie sos krówkowy, a następnie ułożyć na wszystkim jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 min.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN