Materiał promocyjny

Smakołyki dla Justyny

Tomasz Łapanowski i Grzegorz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali potrawy dla mistrzyni Justyny Kowalczyk.

Beza dla Mistrzyni

Składniki:

4 białka z jaj kur

szczypta soli

pół laski wanilii

4 łyżki brązowego cukru lub miodu

1-2 łyżki soku z czerwonej kapusty

garść mrożonych jagód

3 łyżki oleju rzepakowego lub szczypta spiruliny

kilka pieczonych i kruszonych orzechów laskowych

jogurt

Przygotowanie:

Białka bijemy na pianę ze szczyptą cukru. Następnie w soku z kapusty rozcieramy laskę wanilii, dodajemy cukier lub miód i łączymy obie mikstury. Dzięki tej operacji uzyskujemy puszysta masę "smerfnego" koloru o smaku waniliowym. Delikatnie smażymy chmurki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. By beziki doszły spokojnie, wrzucamy je do pieca na 160 stopni C tak, by się ścięły i delikatnie zrumieniły. Możemy tez od razu wrzucić je do pieca na ok. 100C na 1,5 godz., by uzyskać suche i twarde beziki po ostygnięciu. Podajemy je z sosem z jagód zmiksowanych z olejem. Delikatny deser podajemy z jogurtem i tłuczonymi orzechami.

Halibut olimpijski

Składniki:

filet z halibuta podzielony na porcje po 120 g

kubek ugotowanego z wanilią grochu

kilka łyżek masła

śmietana

olej rzepakowy

skórka z pomarańczy

sok z pomarańczy

kilka listków kolendry

2 strąki chili

250 ml oleju

Przygotowanie:

Ryba delikatnie duszona w głębokim aromatycznym oleju w niskiej temperaturze. Soczysta i jędrna. Olej lejemy do garnka, tam też ładują skórki z pomarańczy, chili, kolendra i ziarna kopru włoskiego. Podgrzewamy chwilę, by smaki się połączyły, a olej nabrał aromatu. Kiedy to nastąpi, obniżamy temperaturę do ok. 80 C i wrzucamy rybę. Będzie gotowa po ok. 15 minutach. W tym czasie ciepły ugotowany groch miksujemy na puree z masłem, oliwa i śmietana. Rybkę podajemy na ziarnkach grochu z sałatka z kopru włoskiego i migdałów.

Kosz piknikowy

Składniki:

pół opakowania pieczywa tostowego

6 plastrów grillowanego bekonu

2 duże piersi z kurczaka

sól, pieprz

papryka słodka

odrobina oregano

odrobina cynamonu

3 soczyste pomidory i 3 suszone

6 liści sałaty

1 camembert

masło

4 łyżki żurawiny lub borówek

oliwa z oliwek

pieprz czarny

łyżeczka balsamico

Przygotowanie:

Pierś z kuraka marynujemy w poniżej wypisanych przyprawach i odstawiamy na 1 godz. Pomidory myjemy i kroimy w plastry podobnie jak camemberta – odkładamy. Składniki sosu mieszamy nie dając za dużo oliwy, aby sos nie był za rzadki. Bierzemy się z kuraka! Pod kątem 45 stopni kroimy piersi na cienkie plastry i grillujemy, jak ktoś leniwy i z małymi zdolnościami manualnymi niech wpierw go upiecze a potem kroi. Pieczywa tostowe smarujemy masłem i zapiekamy na złoto w piekarniku lub na patelni. Gdy wszystko gotowe, wieżę budujemy! Na przemian układając pomiędzy dwie kromki: kurak, bekon, warzywa, ser, sos i tak cały czas aż skończą się składniki!!!

Później coś słodkiego niesytego…

Składniki:

2 szklanki mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżki kakao naturalnego

1,5 szklanki cukru pudru

2 tabliczki czekolady gorzkiej

1,5 szklanki mleka

1 kostka masła lub szklanka oleju

2 jajka

wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy

Przygotowanie:

Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat z wanilii. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE: mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować! Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki. Używam teflonowej lub gumowej blachy do muffinek, w każde oczko wkładam papilotkę, wypełniam je masą. Tak mniej więcej na 1/3 pojemności (oczywiście można więcej to zależy, jakiej wysokości są foremki). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C, wstawiamy muffinki, i pieczemy około 25 minut. W trakcie sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest juz suche. Do środka lub na wierzch możemy dać owoce.

Ciasto francuskie mrożone

Składniki:

1 paczka budyniu

kawałek masła

szklanka mleka

garść krówek

odrobina amaretto lub aromatu migdałowego

około kg jabłek najlepszych na szarlotkę

łyżka cynamonu

łyżka brązowego cukru

Sok z połowy cytryny

Łyżka rodzynek namoczonych najlepiej w rumie

Przygotowanie:

Jabłka obrać, wyciąć gniazda, nasienne zalać sokiem i wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem. W rondelku na maśle rozpuścić krówki, dodać mleko i powoli dodając budyń bardzo szybko mieszać, aby nie powstały grudy. Odstawić i ostudzić. Ciasto upiec, jak napisali na opakowaniu. Na upieczone ciasto wylać delikatnie sos krówkowy, a następnie ułożyć na wszystkim jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 min.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości