Atak buraka na kurczaka, czyli marynowane piersi z kurczaka podane na carpaccio z warzyw
Składniki (dla 6 osób):
1 podwójna pierś z kurczaka
2 buraki
1/2 selera
1 biała rzepa
1 kalarepka
pęczek rzodkiewki
cytryna
kilka orzechów włoskich
opakowanie ricotty
świeży chrzan
świeża mięta
oliwa
pieprz czarny mielony
tymianek
ocet balsamiczny
sól morska w młynku
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka zamarynuj w occie balsamicznym i oliwie (proporcje pół na pół), dodaj sól/pieprz, tymianek, zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia gotuj piersi kurczaka w garnku, na małym ogniu, w zalewie z marynaty z odrobiną wody.
3. Ostudź, pokrój na plastry, polej octem, dopraw do smaku pieprzem czarnym i odstaw do lodówki.
4. Buraki owiń w folię i włóż na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Powinny być lekko surowe (tzn. środek powinien być nadal twardy)
5. Seler obierz, pokrój na cienkie plastry (tu najlepiej posłużyć się tarką - ‘mandoliną’), wrzuć na wrzątek. Wyjmij po chwili, przełóż na talerz/miskę, pokrop sokiem z cytryny i oliwą.
6. Tak samo potraktuj kalarepkę, do marynaty dodaj odrobinę cukru i pokruszonych orzechów włoskich.
7. Rzepę, rzodkiewkę i ugotowane buraki cienko pokrój.
8. Obierz i zetrzyj na tarce chrzan, wymieszaj go z ricottą.
9. Środek talerza posmaruj cienką warstwą musu chrzanowego, układaj okręgi z poszczególnych warzyw. Kolejność dowolna, choć najładniej wygląda, jeśli burak znajduje się przy krawędzi talerza.
10. Na środku ułóż 3 plastry kurczaka. Polej oliwą, udekoruj miętą.
11. Smacznego!
Bardzo kolorowe gazpacho
Składniki (dla 6 osób):
3 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 kg pomidorów
1 puszka pomidorów pelati (chyba, że akurat jest sezon na pomidory, wtedy używamy tylko świeżych)
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 biała cebula
200 g parmezanu
300 g truskawek
świeża bazylia
ocet balsamiczny
suszona bazylia
Przygotowanie:
1. Czerwoną paprykę obierz ze skórki (np. obieraczką) i pokrój na kawałki.
2. Pomidory obierz ze skórki, pozbaw środków i pestek, zmiksuj razem z papryką i truskawkami.
3. Cebule, ogórek i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę.
4. Parmezan zetrzyj na tarce, wysypuj porcjami na rozgrzaną patelnie. W momencie, kiedy ser zacznie się topić, ściągnij patelnię z gazu. Podważ serowy placuszek szpatułką i przełóż na odwróconą do góry nogami szklankę, małą miseczkę. Poczekaj, aż wystygnie.
5. Gazpacho podawaj w głębokich talerzach. Na środku ustaw parmezanowy koszyczek z mixem drobno pokrojonych warzyw w środku.
6. Polej kilkoma kroplami octu balsamicznego, dekoruj listkami bazylii.
7. Smacznego!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN