Materiał promocyjny

Atak buraka na kurczaka

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Annę Starmach, zwyciężczynię konkursu "Gotuj o wszystko". Anna co tydzień w naszym programie będzie prezentować swoje przepisy. Dziś zaprezentowała swoje popisowe potrawy: atak buraka na kurczaka oraz gazpacho.

Atak buraka na kurczaka, czyli marynowane piersi z kurczaka podane na carpaccio z warzyw

Składniki (dla 6 osób):

1 podwójna pierś z kurczaka

2 buraki

1/2 selera

1 biała rzepa

1 kalarepka

pęczek rzodkiewki

cytryna

kilka orzechów włoskich

opakowanie ricotty

świeży chrzan

świeża mięta

oliwa

pieprz czarny mielony

tymianek

ocet balsamiczny

sól morska w młynku

Przygotowanie:

1. Piersi kurczaka zamarynuj w occie balsamicznym i oliwie (proporcje pół na pół), dodaj sól/pieprz, tymianek, zostaw na noc w lodówce.

2. Następnego dnia gotuj piersi kurczaka w garnku, na małym ogniu, w zalewie z marynaty z odrobiną wody.

3. Ostudź, pokrój na plastry, polej octem, dopraw do smaku pieprzem czarnym i odstaw do lodówki.

4. Buraki owiń w folię i włóż na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Powinny być lekko surowe (tzn. środek powinien być nadal twardy)

5. Seler obierz, pokrój na cienkie plastry (tu najlepiej posłużyć się tarką - ‘mandoliną’), wrzuć na wrzątek. Wyjmij po chwili, przełóż na talerz/miskę, pokrop sokiem z cytryny i oliwą.

6. Tak samo potraktuj kalarepkę, do marynaty dodaj odrobinę cukru i pokruszonych orzechów włoskich.

7. Rzepę, rzodkiewkę i ugotowane buraki cienko pokrój.

8. Obierz i zetrzyj na tarce chrzan, wymieszaj go z ricottą.

9. Środek talerza posmaruj cienką warstwą musu chrzanowego, układaj okręgi z poszczególnych warzyw. Kolejność dowolna, choć najładniej wygląda, jeśli burak znajduje się przy krawędzi talerza.

10. Na środku ułóż 3 plastry kurczaka. Polej oliwą, udekoruj miętą.

11. Smacznego!

Bardzo kolorowe gazpacho

Składniki (dla 6 osób):

3 czerwone papryki

1 żółta papryka

1 kg pomidorów

1 puszka pomidorów pelati (chyba, że akurat jest sezon na pomidory, wtedy używamy tylko świeżych)

1 ogórek

1 czerwona cebula

1 biała cebula

200 g parmezanu

300 g truskawek

świeża bazylia

ocet balsamiczny

suszona bazylia

Przygotowanie:

1. Czerwoną paprykę obierz ze skórki (np. obieraczką) i pokrój na kawałki.

2. Pomidory obierz ze skórki, pozbaw środków i pestek, zmiksuj razem z papryką i truskawkami.

3. Cebule, ogórek i żółtą paprykę pokrój w drobną kostkę.

4. Parmezan zetrzyj na tarce, wysypuj porcjami na rozgrzaną patelnie. W momencie, kiedy ser zacznie się topić, ściągnij patelnię z gazu. Podważ serowy placuszek szpatułką i przełóż na odwróconą do góry nogami szklankę, małą miseczkę. Poczekaj, aż wystygnie.

5. Gazpacho podawaj w głębokich talerzach. Na środku ustaw parmezanowy koszyczek z mixem drobno pokrojonych warzyw w środku.

6. Polej kilkoma kroplami octu balsamicznego, dekoruj listkami bazylii.

7. Smacznego!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości