Kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami
Składniki:
Kurczak cały
1 szklanka kaszy gryczanej
2 cebule
150 g pieczarek
100 g masła
natka pietruszki, koperek, majeranek
pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i luzujemy z kości. Nóżki zostawiamy w całości. Odważnie traktujemy go solą oraz pieprzem. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu aż prawie odparują. Kaszę przesmażamy krótko na maśle i łączymy z pieczarkami i cebulą. Dodajemy pokrojoną natkę, koperek oraz majeranek. Doprawiamy odważnie solą, pieprzem czarnym. Farszem napełniamy kogucika i pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godziny.
Piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
100 g masła
200 ml śmietany 36 %
100 g sera gruyerre
1 marchew
1 por
curry, pieprz czarny, sól, tymianek
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zagotowujemy. Na maśle podsmażamy cebulę, por oraz marchewkę. Dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i tymiankiem. Na koniec dodajemy starty ser. Piersi kogucika rozcinamy na tzw. książkę i rozklepujemy lekko. Nakładamy farsz, zawijamy. Obsmażamy na patelni. W garnuszku przesmażamy cebulkę dodajemy bulion. Odparowujemy i na koniec dodajemy śmietanę. Obsmażone roladki zalewamy sosem i wszystko razem dusimy a potem smacznie spożywamy.
Kogucie grzebyki
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g marmolady
100 g orzechów włoskich
2 jaja
cukier gruboziarnisty
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy. Orzechy mielimy i łączmy z marmoladą. Na ciasto nakładamy pasek z marmolady i orzechów, zwijamy rulonik i odcinamy. Kroimy w kawałki 10 cm. Każdy nakrywamy w paru miejscach i zginamy w podkowę. Powstaje nam grzebyk. Smarujemy jajkiem roztrzepanym i posypujmy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN