Ostrygi z imbirem i dressingiem z kawioru
Składniki:
36 świeżych ostryg
Dressing:
60 g posiekanego szczypiorku
60 g posiekanej czerwonej cebuli
60 g kawioru
30 g posiekanego imbiru
80 ml oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki dressingu i skrop nimi otwarte ostrygi.
Otwieranie ostryg:
Ostrygi wymyj pod zimną wodą, żeby usunąć piasek (możesz użyć nylonowej szczoteczki). Ułóż na dłoni złożoną ściereczkę kuchenną i chwyć ostrygę w ściereczkę płaską stroną do dołu. Wbij między górną a dolną część muszli nożyk do ostryg i kręć nim na różne strony, jak śrubokrętem, aż ostryga się otworzy (nie używaj do tego zwykłego noża!). Jeśli nie umiesz otworzyć ostryg, poproś sprzedawcę w sklepie z rybami, żeby zrobił to za ciebie, ale pamiętaj, musisz zjeść ostrygi tego samego dnia.
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
200 g liści szpinaku
150 g pokrojonych w plasterki truskawek
100 g marchewki pokrojonej w zapałkę
1 łyżeczka uprażonych na patelni nasion dyni
1 łyżeczka uprażonego na patelni sezamu
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki i polej dressingiem z malin.
Dressing:
120 ml oliwy
1 łyżeczka malinowego octu winnego
50 ml syropu z malin
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki, polej nimi sałatkę.
Kurczak pieczony w chili i miodzie z dipem z awokado
Składniki:
4 piersi kurczaka ze skórą
4 łyżki masła
1 szklanki miodu
2 łyżki soku z ananasa
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
Przygotowanie:
Rozpuść masło, wymieszaj z miodem, sokiem z ananasa, musztardą, solą i chili. Zalej miksturą kurczaka (ułożonego w foremce do zapiekania) i piecz 1 godzinę w 180 stopniach.
Dip z avocado:
2 duże obrane avocado (bez skórek i pestek)
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym, dopraw solą i pieprzem, podawaj z kurczakiem.
Mrożony deser bananowy z sosem czekoladowym na ciepło
Składniki:
1 szklanki soku z ananasa
2 obrane i posiekane banany
2 posiekane nektarynki
200 g pokrojonego w kostkę ananasa
1 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do małych naczynek i zamrażaj. Podawaj z ciepłym sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy na ciepło:
85 g czekolady
150 g śmietany 36%
2 łyżki uprażonych migdałów
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietaną, mieszając. Podawaj z deserem bananowym, posyp migdałami
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN