Materiał promocyjny

Proste dania na Walentynki

Kucharz Joseph Seeletso przygotował w kuchni dzień Dobry TVN proste potrawy na zbliżające się Walentynki.

Ostrygi z imbirem i dressingiem z kawioru

Składniki:

36 świeżych ostryg

Dressing:

60 g posiekanego szczypiorku

60 g posiekanej czerwonej cebuli

60 g kawioru

30 g posiekanego imbiru

80 ml oliwy

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki dressingu i skrop nimi otwarte ostrygi.

Otwieranie ostryg:

Ostrygi wymyj pod zimną wodą, żeby usunąć piasek (możesz użyć nylonowej szczoteczki). Ułóż na dłoni złożoną ściereczkę kuchenną i chwyć ostrygę w ściereczkę płaską stroną do dołu. Wbij między górną a dolną część muszli nożyk do ostryg i kręć nim na różne strony, jak śrubokrętem, aż ostryga się otworzy (nie używaj do tego zwykłego noża!). Jeśli nie umiesz otworzyć ostryg, poproś sprzedawcę w sklepie z rybami, żeby zrobił to za ciebie, ale pamiętaj, musisz zjeść ostrygi tego samego dnia.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

200 g liści szpinaku

150 g pokrojonych w plasterki truskawek

100 g marchewki pokrojonej w zapałkę

1 łyżeczka uprażonych na patelni nasion dyni

1 łyżeczka uprażonego na patelni sezamu

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki i polej dressingiem z malin.

Dressing:

120 ml oliwy

1 łyżeczka malinowego octu winnego

50 ml syropu z malin

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki, polej nimi sałatkę.

Kurczak pieczony w chili i miodzie z dipem z awokado

Składniki:

4 piersi kurczaka ze skórą

4 łyżki masła

1 szklanki miodu

2 łyżki soku z ananasa

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

Przygotowanie:

Rozpuść masło, wymieszaj z miodem, sokiem z ananasa, musztardą, solą i chili. Zalej miksturą kurczaka (ułożonego w foremce do zapiekania) i piecz 1 godzinę w 180 stopniach.

Dip z avocado:

2 duże obrane avocado (bez skórek i pestek)

1 łyżka soku z limonki

4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym, dopraw solą i pieprzem, podawaj z kurczakiem.

Mrożony deser bananowy z sosem czekoladowym na ciepło

Składniki:

1 szklanki soku z ananasa

2 obrane i posiekane banany

2 posiekane nektarynki

200 g pokrojonego w kostkę ananasa

1 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki. Przełóż do małych naczynek i zamrażaj. Podawaj z ciepłym sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy na ciepło:

85 g czekolady

150 g śmietany 36%

2 łyżki uprażonych migdałów

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietaną, mieszając. Podawaj z deserem bananowym, posyp migdałami

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości