Lekki, zdrowy, słodki i pyszny. Deser... z miodem, orzechami i jogurtem...
Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.
W kuchni Dzień dobry TVN, jak w każdy poniedziałek gościliśmy,Monikę Mrozowską wraz mężem Maciejem Szaciłło. Tym razem przygotowali oryginalne potrawy z PIT-em. jak smakuje PIT-36, 37 lub 38?
Joseph Seeletso zabrał nas w podróż w głąb smaków Afryki. Tym razem zamiast eksperymentować z daniami naszej rodzimej polskiej kuchni, powróci do swoich korzeni i zaprezentuje nam popularne dania z Botswany.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała nam na ile sposobów można wykorzystać śmietanę w kuchni!
W kolejnym wtorkowym, rodzinnym gotowaniu w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy wraz z Andrzejem Polanem przygotowali rodzice Kuby i Pawła - Dagmara i Krzysztof z Wrocławia.
Dziś nasi dyżurni kucharze zaproponowali kilka przepisów na ekspresowe dania na randkę
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zainspirowana "Wiosną" Leona Wyczółkowskiego przygotowała kilka ciekawych propozycji kulinarnych.
Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali w kuchni Dzień dobry TVN smakowite grzanki i zapiekanki.
Kasia Glinka i Ania Korcz razem z Anią Starmach przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN kilka kulinarnych propozycji na święta.
Piaskowe baby, serniki pełne bakalii i kolorowe mazurki - bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzynie słodkości - Beata Kartowicz wraz z córkami: Anią i Pauliną przeniosły nas w świat świątecznych wypieków.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała w Wielki Piątek w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy postne.
Dorota wychowała się w domu, w którym tradycje są bardzo ważne. Jako katoliczka stara się spędzić każde święta w zgodzie ze swą wiarą. W Dzień Dobry TVN przedstawiła nam kilka pomysłów na wielkanocne potrawy.
Majówka za pasem - w Dzień Dobry TVN postanowiliśmy zaproponować Państwu co powinno się znaleźć w piknikowym koszyku!
Po kulinarnej wyprawie do Bolonii Piotr Kucharski przygotował potrawy tradycyjnej kuchni bolońskiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN z Andrzejem Polanem przekąski na książęcy ślub przygotowali Marcin Poboży i jego żona Aleksandra.
Krzysztof i Tomasz, koledzy ze szkolnej ławy, którzy spełnili swoje marzenie i założyli prawdziwą fabrykę czekolady. Ich produkty są niezwykłe, w pełni ekologiczne i naturalne. Razem z Joasią Osydą, serialową Majką, pokazali nam jak powstaje czekolada.
" Małgorzata Szczepańska- Stankiewicz została okrzyknięta polską Susan Boyle, ale jedynym nawiązaniem do słynnej brytyjskiej finalistki programu Mam talent jest wyłącznie świetny głos, jakim dysponuje Małgosia. Jest uroczą, sympatyczna kobietą, która wzbudza wyłącznie pozytywne emocje. W Dzień Dobry TVN zaprezentowała swoje ulubione przepisy.
Trwa długi weekend majowy dla tych, którzy szukają nowych przepisów na grilla Piotr Monika i Maciej zaproponowali kilka ciekawych przepisów.
Na rodzinne gotowanie wybraliśmy się z Andrzejem Polanem do Zakopanego. Tam, na Krupówkach dwie rodowite góralki pod okiem mistrza przyrządzały specjały tradycyjnej góralskiej kuchni.
Z okazji Dnia Piekarza, zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pieczywo w kilku odsłonach.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ciasteczka z rabarbarem.
Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane obrazem Vincenta van Gogha „Chłopiec z pomarańczą”.
Ada Fijał aktorka i wokalistka zafascynowana dwudziestoleciem międzywojennym, czarem i szykiem sprzed lat razem z Andrzejem Polanem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kilka ciekawych dań.
W dobie kryzysu ekonomicznego i ciągle drożejącej żywności Marcin i Alicja pokażą nam, jak przyrządzić stosunkowo niedrogi, smaczny posiłek z tego, co znajdziemy w lodówce.
Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowały w Dzień Dobry TVN Elżbieta Bagińska i jej siostra Mariola Sieńko.
Złocisty, w wielu odmianach, prawdziwy pszczeli mód. Posiada składniki odżywcze, które pozwolą utrzymać organizm w dobrej kondycji. W Dzień Dobry TVN, w kuchni Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło, przepisy na potrawy z odrobiną miodu.
Joseph Seeletso, czyli popularny "Józek", serwuje dziś banany w boczku na grillu na dachu budynku, w którym znajduje się studio Dzień Dobry TVN. Członek Klubu Szefów Kuchni, elitarnej organizacji zrzeszającej najznamienitszych szefów kuchni w Polsce, zabiera nas w kulinarną podróż.
Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Potrawa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto go w pełni wykorzystać i zaserwować szparagi w sposób klasyczny lub bardziej wykwintny. Jak to zrobić? Podpowiada w Dzień Dobry TVN zwycięzca drugiej edycji konkursu „Gotuj o Wszystko” Piotr Kucharski.
Koty zawsze były otaczane szczególną czcią, zwłaszcza starożytni Egipcjanie umiłowali sobie czarne koty. W średniowieczu, pogan, którzy czcili koty, oskarżano o bratanie się ze złem. W ten sposób czarny kot stał się ucieleśnieniem sił nieczystych. Dziś w kuchni inspirowanej sztuką plakat autorstwa Theophile Alexandre Steinlena, przedstawiający właśnie wizerunek czarnego kota.