Dzisiaj zapraszamy na ziołową kuchnię Andrzeja Polana, który proponuje przepisy na borowiki w śmietanie z tymiankiem i cherry, polędwiczki wieprzowe w wiórkach ziemniaczanych oraz kruche ciasto ze śliwkami i bazylią.
Anna Jamróz, Miss Polski 2009 i Monika Suchocka, Miss Polski Nastolatek, przygotowały dziś specjalnie dla nas kilka interesujących potraw. Jak piękności poradziły sobie w naszej kuchni?
Marynowana, świeża i pieczona – uwielbiamy paprykę w każdej postaci! Świetnie w kuchni sprawdzają się gęste, aromatyczne i piekielnie ostre pasty, bałkański ajvar, indonezyjski sambal, marokańska harisa czy amerykańskie tabasco - zdradzają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Najlepsze restauracje, najwykwintniejsze dania, najsłynniejsze wina i najwięksi mistrzowie kulinarni, a wszystko to na jedynym w Polsce festiwalu wyrafinowanej kuchni i wina Wine & Food Noble Night. To już druga edycja tego prestiżowego wydarzenia towarzysko - kulinarnego organizowanego przez Noble Bank i Noble Concierge, które odbyło się 19 września, w ostatnią sobotę lata.
Mistrz Andrzej Polan poleca marchewkę na słodko i na ostro. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ciasto marchewkowe, wieprzowinę duszoną z marchewką i kapustą oraz... sami się przekonajcie.
Jako pierwszy Polak został laureatem prestiżowej nagrody Chef de l’Avenir 2007 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Nagroda ta nazywana jest „kulinarnym Nobelem”. Wojciech Modest Amaro, bo o nim mowa, gościł dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN".
Kasia Wilk brała udział w wielu projektach muzycznych i współpracowała z gwiazdami polskiej sceny muzycznej takimi jak Kayah, Mezo czy orkiestra Adama Sztaby. Dziś w "Dzień Dobry TVN" odkryła przed nami swój talent kulinarny. Wraz z Robertem Sową przygotowała kilka wyjątkowych potraw.
By odchudzić klasyczny przepis, nie trzeba dużego zachodu - wyjaśnia Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Wystarczy kilka prostych zabiegów. Oliwa zamiast masła lub smalcu, jogurt lub lekka śmietana zamiast tłustej "trzydziestki szóstki". Mniej sera i więcej warzyw, a do tego codzienna dawka ruchu!
Warto eksperymentować z egzotycznymi warzywami i ziołami, ponieważ mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym warzywom - radzi w Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak. - Pod Warszawą jest farma, gdzie uprawia się właśnie takie egzotyczne warzywa. Ich producent zbiera pomysły od kucharzy. Jest tam kilkanaście gatunków pomidorów. Każdy gatunek ma inną przydatność kulinarną - dodaje.
Nasz kucharz, Joseph Seeletso pochodzi z Botswany, której mieszkańcy właśnie świętują Dzień Niepodległości. Joseph zaprezentował w Dzień Dobry TVN narodowe potrawy, czyli Dikgobe, owsiankę z sorgo, Morogo oraz wołowe seswaa.
Wine & Food Noble Night to wydarzenie towarzyskie, podczas którego najwybitniejsi kulinarni mistrzowie oraz osoby ceniące wyrafinowane smaki kuchni, z różnych stron świata, i jury wyłonią najlepsze dania w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser. Maciej Nowak wspólnie z organizatorami konkursu odwiedza restauracje, które biorą w nim udział i ocenia jakość serwowanych dań. W tym tygodniu odwiedził warszawską restaurację Papaya.
Mus z białej czekolady z truskawkami, muffinki z truskawkami i kokosem, ciasto francuskie... Na co macie ochotę? Mistrz Andrzej Polan jak zwykle kusi nasze podniebienia.
Dziś w "Dzień Dobry TVN" skosztowaliśmy kuchni według pięciu przemian, która wywodzi się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zachowując równowagę energetyczną potraw w sposób naturalny wzmacnia nasz organizm zwiększając naszą odporność.
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki na Andrzejki. Żeby tradycji stało się zadość, przygotowali także ciasteczka z wróżbą oraz... coś specjalnego. Nasi kulinarni eksperci gwarantują, że każda kobieta, która zrobi czekoladowe ciasto dla wybranka swojego serca, uwiedzie go bez najmniejszego problemu.
Nasz podróżnik, krytyk kulinarny Maciej Nowak, prezentuje kuchnię Tatarów polskich. Odwiedził wieś Kruszyniany w województwie podlaskim, gdzie miał okazję spróbować tradycyjnych tatarskich potraw.
Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.
Agnieszka Wosińska bezsprzecznie jest uzależniona od herbaty. Przyznaje, że tradycję picia tego napoju wyniosła z domu. Jej mama przygotowywała cudowne mieszanki herbat, co w czasach głębokiego PRL-u było nie lada wyzwaniem. Dziś w naszej kuchni zaprezentowała kilka ciekawych odmian tego popularnego napoju.
Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!
Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Pracowni Rarytasów Wedla i brał udział w tworzeniu wielkiego, czekoladowego Mikołaja, który stoi teraz na wystawie sklepu na rogu ulicy Nowy Świat i Chmielnej. W pracowni Wedla (na Pradze) wyrabia się np.: torciki, praliny, figurki z czekolady, czy czekoladowe wodospady.