Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.
Często zdarza nam się narzekać na nasze dzieci, że nie chcą jeść. Wtedy najczęściej karmimy dziecko na siłę. Zarówno rodzica jak i dziecko kosztuje to dużo wysiłku, jedna strona się opiera z całej siły, a druga w nerwach wmusza posiłek. Jak poradzić sobie skutecznie z niejadkiem, powiedziała w studiu "Dzień Dobry TVN" Dorota Zawadzka.
Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Nie tylko pierwsze, ale także drugie śniadanie powinno dziecku dostarczyć wszelkich składników odżywczych. Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przedstawiają swoje pyszne pomysły na drugie śniadanie. Smacznego!
Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Magdę Gessler, która przygotowała dla nas kilka wyjątkowych dań i opowiedziała więcej o najnowszym sezonie "Kuchennych rewolucji".
Czosnkowo-rozmarynowa, tymiankowo-jałowcowo-kminkowa, cytrynowa czy grzybowa... Oliwę smakową można łatwo przygotować w domu. Posmaruj nią grzanki, dodaj do gazpacho. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazał, jak smacznie wykorzystać oliwę w kuchni.
Czym charakteryzuje się kuchnia z Bayonne? Czy w Polsce można kupić składniki typowe dla kuchni Kraju Basków? Czy jest coś, czego Pascal Brodnicki nie bierze do ust? Zobacz, co przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje!
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!
W Krakowie odbył się s Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Nie mogło tam zabraknąć Dzień Dobry Wakacje. „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały” i „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy” - to trzy kategorie, w których biorali uczestnicy konkursu
Dieta Dukana to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. W ostatnim czasie zrobiła jednak zawrotną karierę. Aż 24 miliony ludzi stosuje tą dietę. Książki dr Dukana sprzedają się na całym świecie jak ciepłe bułeczki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Grzegorz Łapanowski zaprezentował kilka najbardziej interesujących przepisów.
W naszej kuchni spotkaliśmy się z aktorskim małżeństwem - Marcinem Perchuciem i Anetą Todorczuk-Perchuć. Towarzyszył im kucharz Piotr Kucharski, który przygotował orientalne dania, bo aktorzy niedawno wrócili z wyprawy do Turcji.
Pstrąg faszerowany ryżem, ryż z pomidorami, szpinakiem i orzechami, roladę z cukinii oraz risotto przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko".
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.
Specjalnie dla Dzień Dobry TVN Stachursky przygotował zestaw obiadowy w iście amerykańskim stylu. Wszystko dlatego, że Jacek jest zafascynowany kuchnią amerykańską. Zaczęło się to w czasach kiedy wyjazd na koncerty do USA był dla każdego, polskiego artysty spełnieniem jego najśmielszych snów.
W tym roku najprawdopodobniej blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy do śmieci. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem Stadion Narodowy w Warszawie. Co zrobić, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia odpowiedzieli nam na to nasi goście Jan i Jakub Kuroń, doświadczeni kucharze, którzy wspierają akcję "Nie marnuj jedzenia".
Jak co tydzień w piątek, spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN Anną Starmach. Tym razem zainspirowana obrazem Pietera Brueghel'a "Zimowy pejzaż z pułapką na ptaki" oraz widokiem za oknem, przygotowała dla Was sycące zimowe potrawy: gulasz, zupę cebulową, ciasto orzechowe i gorącą czekoladę z wanilią. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tamarę Arciuch, która zdradziła nam kilka swoich autorskich przepisów. Tylko u nas mogliście się przekonać jaki jest przepis Tamary na dobrą linię!
Dziś inspiracją do kulinarnych ewolucji Ani Starmach jbędzie obraz Andy'ego Warhola "Dollar". Tylko w kuchni Dzień Dobry TVN powstają prawdziwe dzieła sztuki!
Znany francuski szef kuchni Constant Michel Labarre przygotował w kuchni DDTVN potrawy m.in. z ostryg i jesiotra. Na deser nasz gość zaserwował creme brulée.
Dziś w kuchni Monika i Maciek zaprezentują nam swoje ulubione przepisy inspirowane Jamie'm Oliverem. Brytyjski kucharz podbił serca i podniebienia nie tylko naszych szefów kuchni ale i telewidzów na całym świecie. Oliver jest autorem kilku książek kulinarnych, programów telewizyjny oraz restauracji. Brytyjczyk uwielbia kuchnię włoską, dlatego przedstawimy Państwu wyśmienity przepis na calzone, risotto i makaron. Specjalnością Oliveria są również proste potrawy z warzyw, dlatego w naszej kuchni upieczemy pyszną kapustę z przyprawami. Będzie soczyście, świeżo i aromatycznie. Zupełnie jak w kuchni Olivera!
Dziś zapominamy o sztućcach oraz eleganckiej zastawie i razem z kulinarnym duetem: Grzegorzem Łapanowskim i Tomaszem Jakubiakiem na moment przenosimy się do kuchni, w której jedzenie palcami jest dozwolone. Specjalnie dla prawdziwych smakoszy łakomych kąsków, kucharze zaserwowali potrawy godne miana „palce lizać”.
W kuchni Panie Kartowicz, wraz z Tomaszem Szpalkiem, zaprezentowały kuchnię warzywną. Jak zdrowo, smacznie i pomysłowo przyrządzić sezonowe warzywa, a także, jak oryginalnie udekorować stół?
Ezoteryczna i pełna pasji sztuka Fridy Kahlo, tak jak kuchnia meksykańska, różnorodna w smaki i barwy. Słynną południowo-amerykańską artystkę znamy z filmowego wcielenia Salmy Hayek, która zagrała Fridę w autobiograficznej produkcji. Smaki słonecznego Meksyku, tak jak kiedyś Frida, kuszą artystyczną naturą potraw, których każdy element wydaje się być arcydziełem.