Materiał promocyjny

Włoskie lody

Rafaele wie o przygotowywaniu lodów włoskich praktycznie wszystko. Po pierwsze jest rodowitym Włochem, a ponadto pracuje jako doradca technologiczny dla lodziarni i zakładów produkujących właśnie lody. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował kilka swoich specjałów.

Domowe lody śmietankowe

Składniki:

700 gram mleka 3,2%

100 gram śmietany 30%

200 gram cukru

3 żółtka

Domowe lody czekoladowe

Składniki:

700 gram mleka 3,2%

100 gram śmietany 30%

200 gram cukru

3 żółtka

60 gram kakao ciemnego (22% lub 24%)

Domowe lody śmietankowe

Składniki:

700 gram mleka 3,2%

100 gram śmietany 30%

240 gram cukru

3 żółtka

150 gram truskawek

Sposób przygotowania:

Składniki należy połączyć ze sobą przy użyciu miksera. Są dwie metody domowej produkcji lodów:

1. Miskę z masą lodową wkładamy do zamrażalnika wraz z łączonym mikserem, tak aby masa ubijała się i mroziła jednocześnie.

2. Miskę z masą lodową wkładamy do drugiej miski, wypełnionej lodem i miksujemy.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości