Materiał promocyjny

Kuchnia portugalska

W Dzień Dobry TVN przedstawiamy przepisy na potrawy kuchni portugalskiej.

Wieprzowina po portugalsku

Składniki:

150 g karkówki wieprzowej

80 g ziemniaków pokrojonych w kostkę

30 g pikli

20 g oliwek

1 łyżeczka posiekanej pietruszki

oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić mięso w kostkę i poddusić na smalcu, aż będzie miękkie. Usmażyć ziemniaki. Pokroić pikle i posiekać pietruszkę. Kiedy mięso będzie miękkie, odsączyć z tłuszczu podsmażyć delikatnie na osobnej patelni na małej ilości oliwy. Kiedy się zarumieni, dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Suszony dorsz pieczony z młodymi pędami kwiatostanu rzepy

Składniki:

1 stek z suszonego dorsza (od 180 g do 200 g)

60 g pędów młodej rzepy

80 g ziemniaków

1 ząbek czosnku

oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Włożyć dorsza do wody na kilkanaście godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wstawić do pieca razem z ziemniakami, odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku. Umyć pędy rzepy, a następnie ugotować. Ułożyć na talerzu z kroplą oliwy z oliwek.

Potrawka rybna

Składniki:

Pół pomidora

Pół cebuli

20 g papryki

150 g żabnicy (ryba głębinowa Atlantyku)

90 g ziemniaków

Łyżeczka pietruszki

pliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić wszystkie składniki w plasterki i włożyć surowe do rondla, z odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i pozostawić na ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości