Wieprzowina po portugalsku
Składniki:
150 g karkówki wieprzowej
80 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
30 g pikli
20 g oliwek
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić mięso w kostkę i poddusić na smalcu, aż będzie miękkie. Usmażyć ziemniaki. Pokroić pikle i posiekać pietruszkę. Kiedy mięso będzie miękkie, odsączyć z tłuszczu podsmażyć delikatnie na osobnej patelni na małej ilości oliwy. Kiedy się zarumieni, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Suszony dorsz pieczony z młodymi pędami kwiatostanu rzepy
Składniki:
1 stek z suszonego dorsza (od 180 g do 200 g)
60 g pędów młodej rzepy
80 g ziemniaków
1 ząbek czosnku
oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Włożyć dorsza do wody na kilkanaście godzin, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wstawić do pieca razem z ziemniakami, odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku. Umyć pędy rzepy, a następnie ugotować. Ułożyć na talerzu z kroplą oliwy z oliwek.
Potrawka rybna
Składniki:
Pół pomidora
Pół cebuli
20 g papryki
150 g żabnicy (ryba głębinowa Atlantyku)
90 g ziemniaków
Łyżeczka pietruszki
pliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić wszystkie składniki w plasterki i włożyć surowe do rondla, z odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i pozostawić na ogniu, aż ziemniaki będą ugotowane. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN