Materiał promocyjny

Jagnięcina pod słońcem Toskanii

Pod toskańskim niebem polska jagnięcina z grilla dochodzi powoli i miesza się z zapachem szałwii oraz rozmarynu. My zaś w tym samym czasie delektujemy się smakiem cąbrów.

Giczka jagnięca z pieca z boczniakami słodką papryką

Giczka:

100 ml jogurtu

Łyżka nasion kolendry

2 ząbki czosnku

1 łyżka oregano

Sok z połowy cytryny

100 ml niepasteryzowanego piwa

1 opakowanie boczniaków

papryka

1 główka czosnku

rozmarynu gałązka

Przygotowanie:

Giczkę myjemy, oczyszczamy z błonek, nacieramy utłuczoną kolendrą, czosnkiem, oregano, zalewamy jogurtem i odstawiamy do zamarynowania na 24 godz. Następnie giczkę obsmażamy na grillu lub patelni i dopiekamy w piecu przez ok. 1,5 godz. W tym czasie do pieca dorzucamy paprykę, czosnek i boczniaki – wszystko w całości lekko doprawione solą i pieprzem. Serwujemy z tzatzykami. Pyszność!

Szaszłyki miętą pachnące z grillowanymi bułeczkami

500 g mielonej jagnięciny

garść mięty

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

jajo od kury

4 ząbki czosnku

skórka z jednej cytryny

siekane chilli

Przygotowanie:

Przyprawy i zioła mielimy, dodajemy jajo, mięcho i wyrabiamy. Formujemy kotleciki w kształcie kiełbasek, nabijamy je na szpadkę do szaszłyków i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto na bułeczki. Identycznie jak na pizzę, tyle że dodajemy jeszcze do nich czarnuszkę. Wyrabiamy intensywnie ciasto z trzech szklanek wody, 1 kostki drożdży, łyżeczki soli, łyżeczki cukru i łyżki oliwy. Gdy uzyska jednolitą konsystencję i odstaje od rąk jest gotowe. Teraz jeszcze 40 minut do wyrośnięcia i jesteśmy gotowi. Szaszłyki i bułeczki w kształcie pizzy grillujemy ze wszystkich stron i serwujemy z letnią sałatką. Danie grzechu warte.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości