Giczka jagnięca z pieca z boczniakami słodką papryką
Giczka:
100 ml jogurtu
Łyżka nasion kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
Sok z połowy cytryny
100 ml niepasteryzowanego piwa
1 opakowanie boczniaków
papryka
1 główka czosnku
rozmarynu gałązka
Przygotowanie:
Giczkę myjemy, oczyszczamy z błonek, nacieramy utłuczoną kolendrą, czosnkiem, oregano, zalewamy jogurtem i odstawiamy do zamarynowania na 24 godz. Następnie giczkę obsmażamy na grillu lub patelni i dopiekamy w piecu przez ok. 1,5 godz. W tym czasie do pieca dorzucamy paprykę, czosnek i boczniaki – wszystko w całości lekko doprawione solą i pieprzem. Serwujemy z tzatzykami. Pyszność!
Szaszłyki miętą pachnące z grillowanymi bułeczkami
500 g mielonej jagnięciny
garść mięty
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
jajo od kury
4 ząbki czosnku
skórka z jednej cytryny
siekane chilli
Przygotowanie:
Przyprawy i zioła mielimy, dodajemy jajo, mięcho i wyrabiamy. Formujemy kotleciki w kształcie kiełbasek, nabijamy je na szpadkę do szaszłyków i odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto na bułeczki. Identycznie jak na pizzę, tyle że dodajemy jeszcze do nich czarnuszkę. Wyrabiamy intensywnie ciasto z trzech szklanek wody, 1 kostki drożdży, łyżeczki soli, łyżeczki cukru i łyżki oliwy. Gdy uzyska jednolitą konsystencję i odstaje od rąk jest gotowe. Teraz jeszcze 40 minut do wyrośnięcia i jesteśmy gotowi. Szaszłyki i bułeczki w kształcie pizzy grillujemy ze wszystkich stron i serwujemy z letnią sałatką. Danie grzechu warte.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN