SAŁATKA Z ZIELONYCH WARZYW
Składniki:
Brokuły
Ogórek
Zielona papryka
Seler naciowy
1 zielone jabłko
Świeży szpinak
Rucola
Wędzona makrela
Jogurt naturalny
Orzechy włoskie
PRZYPRAWY KAMIS:
Koperek suszony
Sól morska w młynku
Pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Ogórek, paprykę, seler, jabłko pokrój w drobną kostkę. Brokuły ugotuj na pół surowo. Makrelę obierz ze skórki, rozdrobnij widelcem, wymieszaj z pokrojonymi warzywami, dodaj jogurt, dopraw do smaku solą morską, białym pieprzem i suszonym koperkiem. Podawaj na liściach szpinaku i rucoli, udekoruj brokułami i orzechami włoskimi.
RISOTTO Z ZIELONYM GROSZKIEM I SZPARAGAMI
Składniki:
500 ryżu arborio
500 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 36%
50 g startego parmezanu
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
cebula
masło
wiązka zielonych szparagów
50 ml białego wina
PRZYPRAWY KAMIS:
Tymianek
Oregano
Bazylia
Pieprz biały mielony
Sól morska w młynku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, przysmaż na maśle, dodaj ryż, zioła, wymieszaj i poczekaj aż zacznie się szklić, wlej białe wino, poczekaj aż odparuje. Bulion dodawaj bardzo powoli, cały czas mieszając. Po około 15 minutach wlej śmietankę. Ugotuj groszek i szparagi, te ostatnie pokrój, warzywa dodaj do ryżu, posyp parmezanem, dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą morska i pieprzem, wymieszaj. Smacznego!
ZIELONO-BIAŁY KREM ZE SZPARAGÓW
Składniki:
2 pęczki szparagów ZIELONE I BIAŁE
2 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
4 łyżki masła
około 2 szklanki bulionu
200 ml śmietanki kremówki
płatki migdałowe
świeża bazylia – kilka listków
PRZYPRAWY KAMIS:
Bazylia
Sól morska ziołowa w młynku
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Punkty 1-4 wykonaj osobno dla BIAŁYCH, a osobno dla ZIELONYCH szparagów.
1. Szparagi umyj, obierz, odkrój końcówki i główki. Końcówki wyrzuć, główki ugotuj na parze i odłóż, użyjesz je później.
2. Łodygi szparagów pokrój na kawałki.
3. Cebule drobno pokrój, przysmaż na maśle, dodaj czosnek, i szparagi, wlej bulion, ugotuj warzywa na półtwardo. Zupę zmiksuj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, bazylią i solą morską.
4. Dodaj podgrzanej śmietanki i główki szparagów.
5. W jednej ręce trzymaj garnek z białą a w drugiej z zielona zupa. Powoli i równocześnie nalewaj zupy z dwóch stron tego samego talerza. Kolory nie powinny się wymieszać. Podawaj ze świeżą bazylią i płatkami migdałowymi.
ZIELONA TARTA JABŁKOWA
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
4 jabłka (najlepiej szare renety) + 2 zielone jabłka do dekoracji
świeża mięta
cukier
PRZYPRAWY KAMIS:
Przyprawa do szarlotki
Cynamon mielony
Wanilia laska
Przygotowanie:
Jabłka (nie zielone) obierz ze skórki, wrzuć do rondla, dolej odrobinę wody. Dodaj przyprawę do szarlotki, wanilię i cynamon oraz cukier do smaku. Poczekaj, aż owoce rozmiękną a woda wyparuje. Ciasto cienko rozwałkuj, włóż do natłuszczonej okrągłej formy, pokryj ja musem jabłkowym. Piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Zielone jabłka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż je na ostudzonej tarcie, udekoruj mięta i cukrem pudrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN