Torcik z Linzu
Składniki:
30 dag zmielonych migdałów bez skórki
30 dag mąki
kostka masła
2 żółtka
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
2-3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym
opcjonalnie 2 łyżki wódki malinowej
po 15 dag konfitury malinowej oraz czarnej porzeczki
cukier puder
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z cukrem, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami. Następnie dodaj miękkie masło, żółtka, serek oraz opcjonalnie malinowy alkohol. Ciasto zagnieć i włóż do lodówki na min 30 minut. Większą część ciasta rozwałkuj i włóż do natłuszczonej formy, dno ponakłuwaj widelcem. Konfitury wymieszaj dodaj kila kropli cytryny i wysmaruj nimi spód. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na cienkie paseczki i udekoruj nimi wierzch torciku.
Tort Sachera
Składniki:
24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)
24 dag masła o temperaturze pokojowej
6 białek
16 dag cukru
odrobina cukru waniliowego
5 żółtek
24 dag mąki
dżem morelowy do przełożenia
Polewa czekoladowa
200
g dobrej, gorzkiej czekolady
200 g cukru
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Powoli dodawaj ja do masła. Następnie pojedynczo dorzucaj żółtka, wsyp cukier waniliowy, ucieraj. Ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą pianę dodawaj stopniowo do czekoladowej masy i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj mąkę. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni. Poczekaj aż tort wystygnie, przekrój go na pół i posmaruj dżemem malinowym. Przygotuj polewę: Rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut az masa zgęstnieje. Pokryj nią równomiernie wierz tortu!
Piszinger mojej Mamy
Składniki:
1,5 kostki masła
25dag cukru
4 żółtka
10dag gorzkiego kakao
10 andrutów
2 łyżki koniaku
Wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą przełóż andrutem posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!
Sernik po wiedeńsku
Składniki:
1 kg sera białego (tłustego)
1 kostki masła
30 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
6 jajek
Cukier waniliowy
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Zmiel ser (najlepiej dwa razy). Utrzyj masło mikserem, dodaj żółtka. Następnie przesiany cukier puder, ser, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy- cały czas mieszaj masę. Wrzuć rodzynki, skórkę pomarańczową. Ubij białka. Delikatnie wymieszaj je z masą. Wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką małej tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 210 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN