Materiał promocyjny

Galicyjskie łakocie

Dziś w studi Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała dla Was kilka krakowskich specjałów.

Torcik z Linzu

Składniki:

30 dag zmielonych migdałów bez skórki

30 dag mąki

kostka masła

2 żółtka

3/4 szkl. cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

2-3 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym

opcjonalnie 2 łyżki wódki malinowej

po 15 dag konfitury malinowej oraz czarnej porzeczki

cukier puder

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z cukrem, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami. Następnie dodaj miękkie masło, żółtka, serek oraz opcjonalnie malinowy alkohol. Ciasto zagnieć i włóż do lodówki na min 30 minut. Większą część ciasta rozwałkuj i włóż do natłuszczonej formy, dno ponakłuwaj widelcem. Konfitury wymieszaj dodaj kila kropli cytryny i wysmaruj nimi spód. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na cienkie paseczki i udekoruj nimi wierzch torciku.

Tort Sachera

Składniki:

24 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)

24 dag masła o temperaturze pokojowej

6 białek

16 dag cukru

odrobina cukru waniliowego

5 żółtek

24 dag mąki

dżem morelowy do przełożenia

Polewa czekoladowa

200

g dobrej, gorzkiej czekolady

200 g cukru

100 ml wody

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Powoli dodawaj ja do masła. Następnie pojedynczo dorzucaj żółtka, wsyp cukier waniliowy, ucieraj. Ubij białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą pianę dodawaj stopniowo do czekoladowej masy i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj mąkę. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni. Poczekaj aż tort wystygnie, przekrój go na pół i posmaruj dżemem malinowym. Przygotuj polewę: Rozpuść czekoladę, dodaj do niej cukier, wodę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut az masa zgęstnieje. Pokryj nią równomiernie wierz tortu!

Piszinger mojej Mamy

Składniki:

1,5 kostki masła

25dag cukru

4 żółtka

10dag gorzkiego kakao

10 andrutów

2 łyżki koniaku

Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą przełóż andrutem posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!

Sernik po wiedeńsku

Składniki:

1 kg sera białego (tłustego)

1 kostki masła

30 dag cukru pudru

2 łyżki mąki

6 jajek

Cukier waniliowy

Rodzynki

Skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Zmiel ser (najlepiej dwa razy). Utrzyj masło mikserem, dodaj żółtka. Następnie przesiany cukier puder, ser, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy- cały czas mieszaj masę. Wrzuć rodzynki, skórkę pomarańczową. Ubij białka. Delikatnie wymieszaj je z masą. Wlej do natłuszczonej i wysypanej mąką małej tortownicy. Piecz około godziny w temperaturze 210 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości