Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonce i imbirze
Składniki:
4 steki z polędwiczki wieprzowej po 100 g
2 pokrojone w plasterki cukinii
2 żółte papryki pokrojone w plasterki
sól, pieprz
marynata:
150 ml oliwy z oliwek
2 limonki (sok i otarta skórka)
4 łyżki posiekanej melisy
2 łyżki posiekanego imbiru
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Połową marynaty zalej mięso i odstaw na godzinę. W reszcie marynaty zamarynuj paprykę i cukinię. Wyjmij mięso z marynaty, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni grillowej po 6 minut z każdej strony. Warzywa smaż przez 4 minuty i podawaj z mięsem.
Grillowany stek wołowy z masełkiem z anchois
Składniki:
4 steki z wołowiny po 160 g
50 ml oliwy
4 duże pomidory pokrojone na połówki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię grillową i dokładnie wysmaruj oliwą. Dopraw wołowinę i pomidory solą i pieprzem. Grilluj mięso przez 8 minut z każdej strony, a pomidory przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z masełkiem.
Masełko:
100 g miękkiego masła
50 g posiekanych oliwek
50 g posiekanego anchois
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej szałwii
Zmiksuj wszystkie składniki, zawiń w folię i wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone na steku.
Przepisy autorstwa Josepha "Józka" Seeletso.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN