Pieczony halibut z rozmarynem podany na sosie ogórkowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g filetu z halibuta
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 gałązki rozmarynu
4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku
Sól
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
Sos ogórkowy:
1 pokrojona w kostkę cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
1 szklanka bulionu drobiowego Kucharek
1 szklanka śmietany kremówki 36%
4 świeże, obrane, pokrojone w kostkę ogórki
Przyprawa Kucharek Smak Wiosny do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone filety z halibuta zalać marynatą i odstawić na 1-2 godziny. Zamarynowaną rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć cebulę i ogórki przez ok. 5 minut. Do warzyw dodać bulion i śmietanę, całość gotować do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Przed podaniem do sosu dodać świeżo posiekany koperek. Halibuta podawać z gęstym sosem ogórkowo-koperkowym.
Zapiekanka wegetariańska z białych i zielonych szparagów
Składniki dla 4 osób:
500 g obranych i ugotowanych na półtwardo białych szparagów
500 g obranych i ugotowanych na półtwardo zielonych szparagów
Sos pomidorowy:
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pokrojona w kostkę czuszka
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek bazylii
4 pokrojone w kostkę pomidory „bawole serce”
500 ml pomidorów pelati
4 pokrojone w paski suszone pomidory
1 łyżka małych kaparów
Przyprawa Kucharek Smak Wiosny
Oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Ugotowane szparagi ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czuszkę i czosnek, smażyć 5 minut, a następnie dodać pomidory (świeże i pelati) oraz kapary. Całość dusić przez około 10 minut, doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Wiosny i świeżą bazylią. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, posypać ulubionym tartym serem (np. parmezanem lub pleśniowym) i piec przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN