Oliwki z kolendrą i pomarańczami
Składniki:
2 szklanki oliwek Kalamata
Zest obrany z 2 pomarańczy
Segmenty wycięte z 2 pomarańczy
2 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy
Oliwki z daktylami i jabłkami
Składniki:
1 szklanka czarnych oliwek
2 łyżki posiekanych daktyli
2 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
1 czerwone jabłko bez ogryzka, pokrojone w kostkę
pieprz
Oliwki z burakiem i sosem balsamicznym
Składniki:
1 ugotowany i pokrojony w kostkę burak
1 posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka uprażonego sezamu
Przygotowanie:
Procedura do wszystkich przepisów: wymieszaj składniki i pozostaw do zamarynowania na godzinę.
Smażone przegrzybki z confit z oliwek i winogron
Składniki:
8 dużych przegrzebek
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Posmaruj przegrzebki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kiedy patelnia będzie gorąca, wrzuć na nią przegrzebki i smaż 30 sekund z każdej strony. Dodaj masło i smaż na rumiano jeszcze minutę.
Confit
Składniki:
100 g zielonych oliwek bez pestek
75 g winogron bez pestek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka cukru
Przygotowanie
Rozpuść cukier w occie winnym. Dodaj oliwki i winogrona, duś 30 minut, aż płyn wyparuje. Podawaj z przegrzebkami.
Pieczone pomidory z pastą z oliwek i wieprzowiną
Składniki:
4 steki z polędwiczki wieprzowej (po 100 g każdy)
2 roztrzepane jajka
4 łyżki posiekanych oliwek
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zamocz steki w jajku, zanurz w oliwkach wymieszanych z parmezanem i smaż na oliwie przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z
pieczonymi pomidorami.
Pieczone pomidory
Składniki:
4 pomidory
Pasta:
6 łyżek czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w robocie kuchennym. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij twardą część, posmaruj pastą i piecz 10 minut w 180 stopniach.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN