Koper włoski smażony po sycylijsku, kotlety schabowe po sycylijsku i sycylijski kuskus - to propozycje Josepha "Józka" Seeletso, który - jak w każdą środę - rządzi w kuchni Dzień Dobry TVN.
W miniony weekend w Piszu odbył się Festiwal Leśnych Smaków, podczas którego można było spróbować wielu przysmaków „z lasu”. Jedną z atrakcji Festiwalu było bicie rekordu Guinessa’a w gotowaniu największej jajecznicy mazurskiej z kurkami, sporządzonej z aż z czterech tysięcy kurzych jaj.
„Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny” – to angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty!
Jak zrzucić 38 kilogramów i zachować na długo nowe, piękne, szczupłe ciało? Idealny sposób znalazła Anna Kalata, uczestniczka 12 edycji "Tańca z Gwiazdami". Dziś zaprezentowała nam swoje umiejętności kulinarne.
Robert wprowadził sobie reżim "bezwęglowodanowy" od sierpnia. Nigdy nie był fanem chleba, ryżu czy makaronów. Uważa, że węglowodany powodują poczucie przesytu, źle się po nich śpi, boli brzuch. Jego ulubioną potrawą są steki. Doskonale zna się na ich przygotowaniu, wie z jakich rodzajów mięsa je robić, w czym je marynować.
Grzegorz urodził się zaledwie 26 lat temu w maleńkiej miejscowości Albigowa pod Łańcutem. Dziś jest szefem kuchni jednego z największych hoteli w GB, miejsca vis a vis toru McLarena. Dzięki temu Grzegorz przygotowuje potrawy dla takich sław jak Lewis Hamilton. Gotował także dla Schumachera, Eltona Johna, Rabbiego Williama i Rihanny.
Nikt nie wierzy jej, że jest Polką. Na dźwięk jej nazwiska wszyscy uważają, że urodziła się w Hiszpanii, kiedy ją widzą, mówią, że na pewno jest latynoską. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak Weronika Rosati radzi sobie w kuchni.
W nocy 25 września na gali Wine & Food Noble Night o przychylność gości i prestiżowy tytuł rywalizowali ze sobą szefowie kuchni dwunastu restauracji z całej Polski. Podczas wieczoru z udziałem najwybitniejszych kulinarnych mistrzów oraz osób ceniących wyrafinowane smaki, wyłonione zostały najlepsze dania w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser. W DDTVN gościmy zwycięzcę, szefa kuchni restauracji Amber Room, Jacka Grochowinę.
"Addio pomidory, Addio ulubione, Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół, nadchodzą znów wieczory sałatki nie jedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół" z nieskrywanym żalem wołał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Dziś nikt już nikt na szczęście nie musi się żegnać się ze swoim przysmakiem, nawet poza sezonem na pomidory. Dla wszystkich pasjonatów tych smacznych warzyw dziś w DDTVN kuchnia pomidorowa!
Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Aairport, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: strogonowa z ogórkami małosolnymi, sandwicza kubańskiego z sosem ogórkowym.
Dziś w Dzień Dobry TVN gościmy Annę Starmach, laureatkę konkursu "Gotuj o wszystko", która zabrała nas w świat pachnący cukiernią - świat ptysiów, krówek i lemoniady.
Lekarz pediatra, kawaler Orderu Uśmiechu, tata Maksa i Lenki, zwycięzca programu "Agent", właściciel knajpki nad morzem, gitarzysta - amator, wielbiciel starych motorów, nauczyciel akademicki i wreszcie poseł na Sejm. Wszystkie te określenia opisują tylko jednego człowieka - Bartosza Arłukowicza, który potrafi świetnie gotować.
Kamila rozpoczęła swoją przygodę ze sportem już w wieku dziewięciu lat. Zafascynowana akrobatyką sportową przekonała swojego ojca leśniczego, by codziennie woził ją na zajęcia do odległego miasteczka. Układy akrobatyczne stały się jej prawdziwą pasją, zatem naturalną koleją rzeczy okazały się studia na Akademii Wychowania Fizycznego. Dziś mogliście zobaczyć ją w naszej kuchni.
Każdy kolor ma przypisane sobie odpowiednie właściwości, tak więc jedząc potrawy w określonych barwach oddziałujemy podświadomie na różne sfery naszego organizmu i umysłu. Ich barwa może zwiększyć lub zmniejszyć nasz apetyt.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor różowy: krewetki z cytrusową sałatką, chłodnik ogórkowy z rzodkiewką, chłodnik melonowy z arbuzem i świeżą miętą, łososia z czerwonym winem i malinami oraz torciki bezowe z malinami i miętą.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor biały:tempura z warzyw, sałatka z popcornem, sałatka pieczarkowa,zupa kalafiorowo-czosnkowa, sola w sosie kaparowym oraz ryż z malinami.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor fioletowy: sałatka z czerwonej kapusty, roladki bakłażanowe, radicchio na ciepło, racuszki borówkowe i muffinki jeżynowe.
Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor pomarańczowy. Anna Starmach przygotowała dla nas: sałatkę z pomarańczami, szaszłyki z mango, zupę marchewkowo-morelową, naleśniki "Suzette" i ciasto marchewkowe.
W wakacyjnym cyklu "Kamis - kolorowe smaki lata", Anna Starmach przygotowała potrawy, których wspólnym mianownikiem był zielony kolor. Towarzyszyła jej znana z zamiłowania do ekologii aktorka Iza Miko.
W dzisiejszej kuchni Ania Starmach wraz z Michałem Pirógiem podsumowali akcję "Kolorowe smaki lata". Przygotowane przez nich potrawy łączą ze sobą wszystkie kolory. Wspólnie zaserwowali nam niezwykle kolorowe śniadanie.
Julia Gregosiewicz i Małgorzata Blicharz biorą udział w Jarmarku na Próżnej. Będą miały tam swoje stoisko, gdzie każdy może skosztować typowych potraw kuchni koszernej, którą zaprezentowały dziś w studiu Dzień Dobry TVN.
Tomasz od roku gra główną rolę męską w przebojowym serialu "Majka". Podbił serca tysięcy kobiet jako przystojny architekt, Michał Duszyński. Jak poradził sobie dziś w naszej kuchni u boku Roberta Sowy?
W każdy poniedziałek spotykać się będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN z doskonale Wam znaną Moniką Mrozowską-Szaciłło i jej mężem Maciejem. Co dziś dla nas przygotowali?
Ryba jest źródłem cennych kwasów Omega-3 i niezastąpionym źródłem białka. Choć wielu z nas lenistwo nad morzem bezsprzecznie kojarzy się z zapachem smażonej rybki, rozpływającej się w ustach, nadal zjadamy ich połowę mniej niż mieszkaniec "starych" krajów Unii. Zobaczcie nasze propozycje na pysznego pstrąga, sandacza i karpia. Jedzmy ryby w wakacje!
Z okazji Dnia Dziecka Robert Sowa przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania dla najmłodszych. Chcesz sprawić przyjemność swojemu dziecku? Przygotuj dla niego przysmaki, które proponuje Robert Sowa.
Krytyk kulinarny Maciej Nowak wspólnie z organizatorami konkursu Wine & Food Noble Night odwiedza restauracje, które biorą w nim udział i ocenia jakość serwowanych dań. Tym razem wybrał się do restauracji Magdy Gessler "Gar".