Tarta z kwiatami cukinii i nią samą
Składniki:
250 g mąki
150 g masła
sól
Przygotowanie
Z tych składników zagniatamy szybko ciasto, pomagając sobie na początku nożem. Jeżeli pojawi się problem połączenia masła z mąką, proszę dodać troszkę zimnej wody. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie wykładamy ciastem formę do tart i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.
kwiaty cukinii
1 cukinia
1 mała cebula
2 jaja
ser parmezan tarty
250 ml śmietany 36 %
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z przyprawami i śmietaną. Cukinię kroimy w drobną krostę, a jeszcze lepiej i szybciej ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie. Przesmażoną łączymy z cukinią oraz tartym parmezanem. Na upieczone ciasto wykładamy cukinię z cebulką oraz serem. Rozkładamy kwiaty cukinii i wszystko zalewamy jajkami ze śmietaną. Kwiaty można przed ułożeniem na tartej nafaszerować ricottą ze świeżą miętą lub tymiankiem.
Kwiaty cukinii faszerowane najdelikatniej jak tylko można
Składniki:
kwiaty cukinii
250 g sera ricotta
bazylia świeża
cytryna
50 g sera parmezan
czarny pieprz
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj serek, pokrojoną bazylię, permezan oraz dopraw to wszystko solą i czarnym pieprzem. Za pomocą małej łyżeczki nafaszeruj kwiaty cukinii i zwiń tak, jak papierek cukierka.
200 g mąki
250 ml woda gazowanej
Przygotowanie:
Do naczynia wlej wodę gazowaną i za pomocą sitka przesiej do niej mąkę cały czas mieszając. właściwa konsystencja, to konsystencja zbliżona do gęstej śmietany. Nafaszerowane kwiaty maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu. Koniecznie po upieczeniu układamy je na papierowym ręczniku. Podajemy smacznie na startym ogórku zielonym z miętą, miodem i sokiem z cytryny. I jeszcze kropelki z octu balsamicznego.
Tort na ostro z kurczakiem, rukolą , rocottą i papryką pieczoną
Składniki:
8 naleśników
2 filety z kurczaka
250 g sera ricotta
2 pęczki rukoli
orzeszki piniowe
1 papryka grillowana
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy solą oraz pierzem. Przesmażamy na patelni. Kroimy w cienkie plastry. Ricottę kroimy na drobne na kawałki. Dodajemy orzeszki pinii. Jeszcze papryka pokrojona i wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Cztery naleśniki rozkładamy tak, aby utworzyły jeden płat. Na środku każdego kładziemy naleśnik, który smarujemy farszem z sera i rukoli. Kładziemy kurczaka. Powtarzamy czynność czterokrotnie. Na koniec zawijamy rozłożone naleśniki do środka i wierzch przykrywamy ostatnim. Smarujemy jajkiem dla pewności. Wstawiamy do piekarnika. Podajemy z rukolą na wierzchu i sosem pomidorowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN