Materiał promocyjny

Kuchnia a'la Pit-a

Kuchnia a'la Pit-a
Kuchnia a'la Pit-a
W związku z okresem, w którym trzeba składać zeznania podatkowe w kuchni Dzień Dobry TVN zajęliśmy się pitami.

Wołowina z jogurtem, czosnkiem i ogórkami

Składniki:

100 ml wytrawnego wina

50 ml oliwy

2 ząbki czosnku

10 g suchego oregano

Sól

Pieprz

1 kg wołowiny

100 g masła

4 chleby pita

1 sałata lodowa

1 świeży ogórek

2 świeże pomidory

1 puszka jogurtu

Przygotowanie:

Wymieszać wino, oliwę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Pociąć wołowinę w cienkie kawałki. Marynować kawałki wołowiny przez 2 godz. Na patelni rozgrzać masło z oliwą obsmażyć na zloty kolor kawałki wołowiny. Serwować mięso na picie z ogórkiem sałata I pomidorami. Polać wszystko jogurtem i posypać świeżą miętą.

Pita Pesto-pizza

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 pęczek pietruszki

1 paczka szpinaku

100 g tartego parmezanu

pęczek bazylii

50 ml soku z cytryny

2 chleby pita

1 czerwona papryka

1 opakowania sera mozzarella

100 g pikantnego salami

Przygotowanie:

Zmiksować czosnek z pietruszką. Następnie dodać szpinak, parmezan, bazylię i sok z cytryny, Miksować wszystkie składniki prze 15 sekund. Posmarować każdy chleb pita pastą obłożyć salami i mozzarellą. Piec w tem. 180 C prze 5 min aż ser się rozpuści. Serwować gorące.

Kurczakowe Pita Taco

Składniki:

2 dojrzałe avocado

1 limonka

sól

2 piersi z kurczaka docelowo upieczone

4 papryczki chilli

1 cebula pocięta w piórka

100 ml oliwy

100 g goudy

1 główka sałaty lodowej

1 opakowanie kwaśnej śmietany

1 opakowanie sosu Taco

Przygotowanie:

Avocado obrać I wymieszać z sokiem z cytryny I odrobiną soli. Wymieszać upieczonego kurczaka z chilli, cebula I oliwą. Rozciąć każdy chleb pita posmarować sosem z avocado położyć sałatę, ser i kurczaka. Serwować z kwaśną śmietaną i sosem Taco.

Pita nadziewana, serem, makiem, bakaliami z sosem miodowo figowym

Składniki:

200 g twarogu

1 puszka maku

2 figi

1 paczka truskawek

100 ml miodu

1 pęczek mięty

1 opakowanie chleba pita

2 żółtka

50 ml śmietany 18%

50 g rodzynek

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Twaróg zmielić maszynka 2 razy do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtka, miód, rodzynki, mak. Wszystkie składniki wymieszać i nadziać chleb pita. Miód, śmietanę wanilię dobrze wymieszać polać sosem deser. Ozdobić figami, truskawkami i miętą. Serwować z zieloną herbatą.

Autor: Marek Węgrzyn

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości