Wołowina z jogurtem, czosnkiem i ogórkami
Składniki:
100 ml wytrawnego wina
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
10 g suchego oregano
Sól
Pieprz
1 kg wołowiny
100 g masła
4 chleby pita
1 sałata lodowa
1 świeży ogórek
2 świeże pomidory
1 puszka jogurtu
Przygotowanie:
Wymieszać wino, oliwę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Pociąć wołowinę w cienkie kawałki. Marynować kawałki wołowiny przez 2 godz. Na patelni rozgrzać masło z oliwą obsmażyć na zloty kolor kawałki wołowiny. Serwować mięso na picie z ogórkiem sałata I pomidorami. Polać wszystko jogurtem i posypać świeżą miętą.
Pita Pesto-pizza
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
1 paczka szpinaku
100 g tartego parmezanu
pęczek bazylii
50 ml soku z cytryny
2 chleby pita
1 czerwona papryka
1 opakowania sera mozzarella
100 g pikantnego salami
Przygotowanie:
Zmiksować czosnek z pietruszką. Następnie dodać szpinak, parmezan, bazylię i sok z cytryny, Miksować wszystkie składniki prze 15 sekund. Posmarować każdy chleb pita pastą obłożyć salami i mozzarellą. Piec w tem. 180 C prze 5 min aż ser się rozpuści. Serwować gorące.
Kurczakowe Pita Taco
Składniki:
2 dojrzałe avocado
1 limonka
sól
2 piersi z kurczaka docelowo upieczone
4 papryczki chilli
1 cebula pocięta w piórka
100 ml oliwy
100 g goudy
1 główka sałaty lodowej
1 opakowanie kwaśnej śmietany
1 opakowanie sosu Taco
Przygotowanie:
Avocado obrać I wymieszać z sokiem z cytryny I odrobiną soli. Wymieszać upieczonego kurczaka z chilli, cebula I oliwą. Rozciąć każdy chleb pita posmarować sosem z avocado położyć sałatę, ser i kurczaka. Serwować z kwaśną śmietaną i sosem Taco.
Pita nadziewana, serem, makiem, bakaliami z sosem miodowo figowym
Składniki:
200 g twarogu
1 puszka maku
2 figi
1 paczka truskawek
100 ml miodu
1 pęczek mięty
1 opakowanie chleba pita
2 żółtka
50 ml śmietany 18%
50 g rodzynek
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Twaróg zmielić maszynka 2 razy do uzyskania jednolitej masy. Dodać żółtka, miód, rodzynki, mak. Wszystkie składniki wymieszać i nadziać chleb pita. Miód, śmietanę wanilię dobrze wymieszać polać sosem deser. Ozdobić figami, truskawkami i miętą. Serwować z zieloną herbatą.
Autor: Marek Węgrzyn