Materiał promocyjny

Sadowska gotuje z Sową

Grillowana pierś z kaczki w marynacie szlacheckiej oraz szaszłyki z tuńczyka i krewetek to potrawy, które Maria Sadowska przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie z mistrzem Robertem Sową.

Grillowana pierś z kaczki w marynacie szlacheckiej podana z sałatą ze szparagów i truskawek

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z kaczki

3 łyżki marynaty płynnej szlacheckiej Prymat

Sałatka:

100 g białych szparagów

100 g zielonych szparagów

200 g truskawek

1 czerwona cebula

4 suszone pomidory

1 łyżka prażonych orzeszków pinii

Kilka listków posiekanej świeżej bazylii

1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat

Przygotowanie:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną pierś z kaczki ułożyć na desce, skórę naciąć w kratkę, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (im dłuższy czas marynowania, tym mięso będzie bardziej kruche i soczyste). Sos sałatkowy włoski Prymat przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki (ugotowane, pokrojone białe i zielone szparagi, oczyszczone i pokrojone w cząstki truskawki, pokrojona w piórka czerwona cebula oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory) połączyć z sosem i doprawić do smaku wedle własnego uznania. Pierś z kaczki grillować na aluminiowej tacce, rozpoczynając od strony ze skórą przez ok. 15-20 minut tak, aby w środku była różowa i soczysta. Grillowaną pierś pokroić w plastry, podawać z aromatyczną sałatką i chrupiącą bagietką.

Szaszłyki z tuńczyka i krewetek podane na truskawkach ze świeżą miętą

Składniki dla 4 osób:

400 g fileta z tuńczyka

12 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki marynaty płynnej pikantnej Prymat

1 pokrojona w cząstki limonka

500 g oczyszczonych i pokrojonych w cząstki truskawek

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki białego kremu balsamico

Kardamon, pieprz cytrynowy Prymat do smaku

1 łyżeczki sambal oelek

1 pęczek kolendry

Pieprz czarny grubomielony Prymat

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę tuńczyka i krewetki zamarynować w oliwie z oliwek i marynacie płynnej pikantnej Prymat. Odstawić na 2 godziny, a następnie nadziać na przemian na szpadki do szaszłyków. Szaszłyki bardzo krótko obsmażyć na grillu tak, aby mięso pozostało różowe. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem sambal oelek i kremu balsamico, a następnie doprawić do smaku. Szaszłyki ułożyć na aromatycznych truskawkach i podawać ze świeżo siekaną kolendrą, cząstkami limonki oraz pieprzem czarnym grubomielonym.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości