Grillowana pierś z kaczki w marynacie szlacheckiej podana z sałatą ze szparagów i truskawek
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kaczki
3 łyżki marynaty płynnej szlacheckiej Prymat
Sałatka:
100 g białych szparagów
100 g zielonych szparagów
200 g truskawek
1 czerwona cebula
4 suszone pomidory
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
Kilka listków posiekanej świeżej bazylii
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Prymat
Przygotowanie:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną pierś z kaczki ułożyć na desce, skórę naciąć w kratkę, natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (im dłuższy czas marynowania, tym mięso będzie bardziej kruche i soczyste). Sos sałatkowy włoski Prymat przygotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki (ugotowane, pokrojone białe i zielone szparagi, oczyszczone i pokrojone w cząstki truskawki, pokrojona w piórka czerwona cebula oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory) połączyć z sosem i doprawić do smaku wedle własnego uznania. Pierś z kaczki grillować na aluminiowej tacce, rozpoczynając od strony ze skórą przez ok. 15-20 minut tak, aby w środku była różowa i soczysta. Grillowaną pierś pokroić w plastry, podawać z aromatyczną sałatką i chrupiącą bagietką.
Szaszłyki z tuńczyka i krewetek podane na truskawkach ze świeżą miętą
Składniki dla 4 osób:
400 g fileta z tuńczyka
12 obranych i oczyszczonych krewetek 16/20
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki marynaty płynnej pikantnej Prymat
1 pokrojona w cząstki limonka
500 g oczyszczonych i pokrojonych w cząstki truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki białego kremu balsamico
Kardamon, pieprz cytrynowy Prymat do smaku
1 łyżeczki sambal oelek
1 pęczek kolendry
Pieprz czarny grubomielony Prymat
Przygotowanie:
Pokrojonego w kostkę tuńczyka i krewetki zamarynować w oliwie z oliwek i marynacie płynnej pikantnej Prymat. Odstawić na 2 godziny, a następnie nadziać na przemian na szpadki do szaszłyków. Szaszłyki bardzo krótko obsmażyć na grillu tak, aby mięso pozostało różowe. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem sambal oelek i kremu balsamico, a następnie doprawić do smaku. Szaszłyki ułożyć na aromatycznych truskawkach i podawać ze świeżo siekaną kolendrą, cząstkami limonki oraz pieprzem czarnym grubomielonym.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN