Dania wegetariańskie (niskokaloryczne)
Ziemniaki faszerowane
Składniki:
12 dużych ziemniaków
10 dkg świeżych lub suszonych leśnych grzybów
2 małe cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
10 dkg żółtego sera
10 dkg sera typu rokpol
10 dkg bryndzy
10 sera białego
2 ząbki czosnku
pół pęczka: natki pietruszki, szczypiorku, koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do 3/4 ich miękkości. Ścinamy ziemniakom cienki, poziomy plaster, a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. Do ziemniaka wkładamy nasz farsz. Przykrywamy ściętą "czapeczką", lekko smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
I Farsz grzybowy:
Drobno posiekane grzyby dusimy na maśle do miękkości, pod koniec, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy. Na końcu sypiemy odrobiną utartego sera.
II Farsz serowy:
Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę. W misce ucieramy: masę ziemniaczaną(z drążenia),ser rokpol, ser biały. Dodajemy ostudzoną cebulkę i ząbek posiekanego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.
III Farsz ziołowy
Siekamy nasze zioła, czyli: natkę pietruszki, szczypiorek, koperek. Mieszamy z utartą bryndzą i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak z cieciorką
Składniki:
500 g szpinaku
4 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
100 g cieciorki
pół cebuli
kieliszek białego pół wytrawnego wina
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła (około 2 godz.). Można użyć także ciecierzycy z puszki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Chwilę dusić, dodać wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno podgrzać i podawać na gorąco.
Grzanki po prowansalsku
Składniki:
8 kromek chleba (najlepiej razowy ale może być zwykły wiejski)
100 g oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
30 g oliwy
4 filety anchois marynowane w oliwie
20 g kaparów
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy: oliwki, kapary, czosnek, anchois. Dolewamy oliwę. Miksujemy na prawie gładką masę. Muszą zostać lekkie grudki bo łatwiej wtedy odróżnić smaki. Doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą ponieważ oliwki i anchois mają jej sporo. Grzanki można podawać na ciepło jak i na zimno smarując nasza pastą.
Smacznego! Jan i Jakub Kuroniowie
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN