Materiał promocyjny

Kuchnia sportowa

Lekka, zdrowa, ale smaczna - taka powinna być kuchnia sportowców. Właśnie z tego powodu jej podstawą są sałatki, pasty i makarony. Tenisistka Marta Domachowska i surfer Wojciech Brzozowski przygotowali w naszej kuchni swoje ulubione potrawy.

Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi

Rodzaj makaronu - np. Pipe Rigate

Składniki, 2 porcje:

150 g makaronu "Pipe Rigate", czyli zakręcone muszelki

150 g łososia wędzonego

4 orzechy włoskie

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

kilka kaparów

4 łyżki płynnej śmietanki kremówki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

oliwa z oliwek

5 łyżek białego wina

świeża bazylia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewam, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewam wino i chwilę odparowuję, wkładam pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewam, dodaję kapary. Na sam koniec dolewam śmietankę i dorzucam poszarpane liście bazylii. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Na talerzach polewam danie dodatkową oliwą, po 1 łyżce na talerz, dowolnie.

Sałatka grecka

Składniki:

4 pomidory pokrojone w kliny

1 długi ogórek obieramy ze skórki kroimy najpierw na połówki, a potem wydrążamy i kroimy w kostkę

2 wielkie papryki wydrążone i pokrojone w paski

1 czerwona, drobno posiekana cebula

16 czarnych oliwek

250 g fety pokrojonej w kostkę

3 łyżki natki niekarbowanej

12 całych liści mięty

125 ml dobrej jakości oliwy z oliwek

2 łyżki soku z limonki

1 ząbek zgniecionego czosnku

Sposób przyrządzenia:

Pomidor, ogórek, pomidory, cebula, oliwki i fetę oraz połowę porcji mięty mieszamy. Oliwę z oliwek z limonką i czosnkiem umieszczamy w zakręconym słoiku i potrząsamy. Polewamy sałatkę i mieszamy. Ozdabiamy pietruszką i miętą. Wystarcza na 4 porcje.

Sałatka z gruszek i orzechów włoskich

Składniki:

1 mała bagietka pokrojona na 16 kromek

Olej do smażenia

1 ząbek czosnku przekrojony na połowę

100 gram orzechów włoskich

200 g żółtego sera

400 g liści różnych sałat

2 gruszki pokrojone w kostkę (mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki)

Limonowy sos winegret:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

60 ml soku z limonki

2 łyżki octu malinowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować kromki odrobiną oleju i natrzeć czosnkiem. Włożyć kromki na blaszkę. Piec 10 min do zarumienienia. Włożyć orzechy włoskie na blachę. Piec 5-8 min aż zaczną brązowieć. Potrząsać by zarumieniły się równomiernie. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia. Aby przygotować sos winegret należy roztrzepać oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet malinowy, Dodać 1 łyżki mielonego, czarnego pieprzu. Odstawić na bok. Grzanki posmarować serem. Zapiekać 2-3 minuty aż będą gorące. Włożyć do miski mieszankę sałat, gruszki, orzechy włoskie i dodać sos z limonki. Rozłożyć do 4 misek i podawać z grzankami. Wystarcza na 4 porcje.

Tortellini „Boska Ula”

Składniki:

30 g masła

4 plastry boczku (posiekany)

2 ząbki czosnku (rozgniecione)

1 mały por pokrojony w małe plastry

300 g pieczarek (pokrojone w plastry)

60 ml wytrawnego, białego wina

375 ml śmietany

1 łyżka świeżego tymianku (posiekać)

500 g świeżego tortellini z cielęciną

50 g parmezanu startego

1 łyżka świeżej natki i pietruszki (posiekać)

Sposób przyrządzenia:

Na patelni roztopić masło. Smażyć boczek przez 5 minut aż będzie chrupiący. Dodać czosnek i por oraz grzyby. Smażyć 8 minut do zmiękczenia. Wlać wino, śmietanę, dodać tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut do zastygnięcia. W tym czasie w dużym garnku wszystkie dodatki wymieszać z tortellini. Dodać do sosu parmezan. Ciągle podgrzewać na małym ogniu aż się roztopi. Przyprawić do smaku, Wystarcza na 4-6 porcji.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości