Makaron z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
Rodzaj makaronu - np. Pipe Rigate
Składniki, 2 porcje:
150 g makaronu "Pipe Rigate", czyli zakręcone muszelki
150 g łososia wędzonego
4 orzechy włoskie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka kaparów
4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
5 łyżek białego wina
świeża bazylia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewam, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione. Wlewam wino i chwilę odparowuję, wkładam pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewam, dodaję kapary. Na sam koniec dolewam śmietankę i dorzucam poszarpane liście bazylii. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Na talerzach polewam danie dodatkową oliwą, po 1 łyżce na talerz, dowolnie.
Sałatka grecka
Składniki:
4 pomidory pokrojone w kliny
1 długi ogórek obieramy ze skórki kroimy najpierw na połówki, a potem wydrążamy i kroimy w kostkę
2 wielkie papryki wydrążone i pokrojone w paski
1 czerwona, drobno posiekana cebula
16 czarnych oliwek
250 g fety pokrojonej w kostkę
3 łyżki natki niekarbowanej
12 całych liści mięty
125 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek zgniecionego czosnku
Sposób przyrządzenia:
Pomidor, ogórek, pomidory, cebula, oliwki i fetę oraz połowę porcji mięty mieszamy. Oliwę z oliwek z limonką i czosnkiem umieszczamy w zakręconym słoiku i potrząsamy. Polewamy sałatkę i mieszamy. Ozdabiamy pietruszką i miętą. Wystarcza na 4 porcje.
Sałatka z gruszek i orzechów włoskich
Składniki:
1 mała bagietka pokrojona na 16 kromek
Olej do smażenia
1 ząbek czosnku przekrojony na połowę
100 gram orzechów włoskich
200 g żółtego sera
400 g liści różnych sałat
2 gruszki pokrojone w kostkę (mieszamy z 2 łyżkami soku z limonki)
Limonowy sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
60 ml soku z limonki
2 łyżki octu malinowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować kromki odrobiną oleju i natrzeć czosnkiem. Włożyć kromki na blaszkę. Piec 10 min do zarumienienia. Włożyć orzechy włoskie na blachę. Piec 5-8 min aż zaczną brązowieć. Potrząsać by zarumieniły się równomiernie. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia. Aby przygotować sos winegret należy roztrzepać oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet malinowy, Dodać 1 łyżki mielonego, czarnego pieprzu. Odstawić na bok. Grzanki posmarować serem. Zapiekać 2-3 minuty aż będą gorące. Włożyć do miski mieszankę sałat, gruszki, orzechy włoskie i dodać sos z limonki. Rozłożyć do 4 misek i podawać z grzankami. Wystarcza na 4 porcje.
Tortellini „Boska Ula”
Składniki:
30 g masła
4 plastry boczku (posiekany)
2 ząbki czosnku (rozgniecione)
1 mały por pokrojony w małe plastry
300 g pieczarek (pokrojone w plastry)
60 ml wytrawnego, białego wina
375 ml śmietany
1 łyżka świeżego tymianku (posiekać)
500 g świeżego tortellini z cielęciną
50 g parmezanu startego
1 łyżka świeżej natki i pietruszki (posiekać)
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić masło. Smażyć boczek przez 5 minut aż będzie chrupiący. Dodać czosnek i por oraz grzyby. Smażyć 8 minut do zmiękczenia. Wlać wino, śmietanę, dodać tymianek. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut do zastygnięcia. W tym czasie w dużym garnku wszystkie dodatki wymieszać z tortellini. Dodać do sosu parmezan. Ciągle podgrzewać na małym ogniu aż się roztopi. Przyprawić do smaku, Wystarcza na 4-6 porcji.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN