Materiał promocyjny

Aneta Piotrowska na wagarach

Zaczęła tańczyć w wieku 6 lat, a regularne treningi rozpoczęła jako dziesięciolatka. Niestety mieszkała na wsi, gdzie nie było żadnych kół tanecznych. Musiała błagać rodziców, aby wozili ją do odległego Sopotu. Była tak zdeterminowana, że w wieku 11 lat zdobyła Mistrzostwo Polski Juniorów. Dziś mogliście ją zobaczyć u boku Roberta Sowy w naszej kuchni.

Aromatyczna hiszpańska zupa

Składniki dla 4 osób:

200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy

100 g chudego boczku

100 g kiełbasy chorizo

2 cebule dymki ze szczypiorem

2 ziemniaki

100 g pomidorów pelati

1 litr bulionu drobiowego

1 marchewka

3 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oliwy z oliwek

Do smaku:

sól, szafran, pieprz czarny mielony, liść laurowy, papryka ostra Prymat

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone: cebulę, boczek, chorizo, marchewkę, paprykę oraz czosnek. Następnie wraz z ciecierzycą dodać do gotującego się bulionu z ziemniakami. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory ze szczypiorem, a następnie doprawić zupę do smaku.

Aromatyczną zupę podawać z łyżką kwaśnej śmietany i świeżo siekaną natką pietruszki.

Kanapka z aromatycznym kotletem greckim

Składniki:

400 g mielonego mięsa z indyka

Przyprawa Prymat do mięsa mielonego

1 posiekana i podsmażona cebula

1 jajko

1 biała bułka, namoczona i odciśnięta

100 g pokrojonego w kostkę sera feta

4 łyżki bułki tartej pikantnej Prymat

1 szklanki oleju do smażenia

1 op. kiełków słonecznika

1 op. kiełków soi

1 ogórek

1 pęczek rzodkiewek

8 listków mięty

Oregano

Sposób przygotowania:

Przygotować sałatkę, mieszając kiełki z ogórkiem, rzodkiewką i świeżą miętą.

Do mięsa mielonego dodać bułkę, jajko i przyprawy, dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie delikatnie połączyć z serem feta. Z masy mięsno-serowej uformować kotleciki, oprószyć bułką tartą i usmażyć. Tak przygotowane kotleciki podawać z ulubionym rodzajem pieczywa, sałatką ze świeżych kiełków i ogórka.

Kanapka z rostbefem, aromatyczną czerwoną cebulą i serem kozim

Składniki:

1 ciabatta

300 g rostbefu wołowego

Marynata:

Marynata do steków Prymat

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

2 łyżki koziego sera

1 sałaty lodowej

Aromatyczna czerwona cebula:

2 czerwone cebule

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka rodzynek sułtańskich

1 łyżka solonych orzechów ziemnych

Pieprz indyjski Prymat

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w paski cebulę smażyć przez około 15 minut na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać rodzynki i orzechy. Cebula powinna być miękka. Umyty, oczyszczony i osuszony rostbef włożyć do marynaty na 4-6 godzin. Rostbef grillować 5 minut z każdej strony tak, aby był różowy w środku. Ciabattę przekroić na pół, posmarować kozim serem, ułożyć na niej liście sałaty, pokrojony w plastry rostbef i aromatyczną czerwoną cebulę.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości