Materiał promocyjny

Sosy do sałatek

Olga Głębicka, uczestniczka „Gotuj o wszystko” i kucharz Tomasz Jakubiak przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN sosy do sałatek.

Niezawodne klasyczne winegret

Sok z trzech cytryn

Pęczek koperku

300 ml oliwy z oliwek

3 łyżki brązowego cukru

2 ząbki polskiego czosnku

świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie:

Za pomocą trzepaczki mieszamy sok z cytryny cukrem, ścieramy czosnek i wciąż mieszając dodajemy oliwy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy. Wersja dla leniwych i zabieganych: wszystko do miksera. Smak: kwaśny lekko czosnkowy. Sos nadaje się do każdego rodzaju sałatek ze świeżych warzyw najlepiej bez dodatków typu: ryba, sery pleśniowe czy owoce.

Dla fanów egzotycznej Azji

Garść kolendry świeżej

Sok z 2 limonek

Łyżka dobrego najlepiej bez intensywnego smaku miodu

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

Łyżeczka sosu sojowego jasnego

2 łyżeczki sosu rybnego

Pół szklanki oleju

Odrobina startego korzenia imbiru

1 liść limonki kafir

Przygotowanie:

Najlepiej sos przyrządzić w moździerzu kolejno dodając i ucierając składniki: czosnek, chilli, kafir, imbir, sok z limonki, sos sojowy, miód i doprawić na słoność sosem rybnym. Gdy brak czasu można jak w poprzednim przypadku użyć miksera. W Tajlandii uciera się tak aby wyczuwalne były kawałki składników. Smak: kwaśny, słodki przechodzący w b. ostry. Bardzo intensywny w smaku i zapachu. Sos świetnie nadający się do sałatek z wołowiną, kurczakiem , krewetkami czy rybami. Najlepiej łączyć go ze składnikami azjatyckimi typu: wodorosty, tofu, tajskie kapusty, mango, różnego rodzaju kiełki i wszelakie daleko wschodnie warzywa.

Orzeźwiający – owocowy

1 dojrzałe mango

Sok z jednej pomarańczy

Sok z jednej limonki

Kilka listków mięty

100 ml oliwy

Przygotowanie:

Tym razem wykonanie proste: wszystko oprócz mięty do miksera i miksujemy, aż powstanie gładka jednolita masa. Przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną miętę. Smak: słodko – kwaśny i orzeźwiający. Osobiście sos ten wykorzystuje do sałatki typu : sałaty i prażone ziarna. Jest idealny na ciepłe dni, garden party czy najzwyklejszy piknik z ukochana na kocu…

Łap Łapą borówkę…

Słoik borówek

80 ml oliwy z oliwek

Kilka łyżek balsamico (w zależności od słodkości borówki)

Dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu

Odrobina posiekanego tymianku

Przygotowanie:

Borówki ucieramy trzepaczką z oliwą i dodajemy balsamico oraz pieprz i tymianek. W innym zastawianiu borówkę można zastąpić konfiturą śliwkową. Smak: kwaskowaty, pieprzny, ale też słodki. Idealnie pasuje do sałatek z rybami, serami i szpinakiem.

Cezar po mojemu

1 puszka anchois

Łyżka kaparów

1 ząbek czosnku

3 łyżki majonezu (wersja lekka – jogurt naturalny)

pół szklanki oliwy

sok z jednej cytryny

dużo natki pietruszki

sól / pieprz

Przygotowanie:

Anchois wraz z oliwą z puszki miksujemy z kaparami i czosnkiem. Do mikstury mieszając już rózga powoli dolewamy oliwę a później majonez. Doprawiamy natką pietruszki i przyprawami.

Wiosenny

Pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

05,l jogurtu naturalnego

1 pietruszka

Kilka rzodkiewek

Kawałek selera

Łyżka musztardy

Łyżka sosu sojowego

Jeden ogórek konserwowy

Przygotowanie:

Rzodkiewkę, selera i pietruszkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie cytryną. Smak: warzywny, delikatny. Pasuje do wiosennych sałatek z nowalijek a także do ziemniaków, delikatnych białych serów, wędzonych ryb.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości