Niezawodne klasyczne winegret
Sok z trzech cytryn
Pęczek koperku
300 ml oliwy z oliwek
3 łyżki brązowego cukru
2 ząbki polskiego czosnku
świeżo zmielona sól i pieprz
Przygotowanie:
Za pomocą trzepaczki mieszamy sok z cytryny cukrem, ścieramy czosnek i wciąż mieszając dodajemy oliwy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy. Wersja dla leniwych i zabieganych: wszystko do miksera. Smak: kwaśny lekko czosnkowy. Sos nadaje się do każdego rodzaju sałatek ze świeżych warzyw najlepiej bez dodatków typu: ryba, sery pleśniowe czy owoce.
Dla fanów egzotycznej Azji
Garść kolendry świeżej
Sok z 2 limonek
Łyżka dobrego najlepiej bez intensywnego smaku miodu
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Łyżeczka sosu sojowego jasnego
2 łyżeczki sosu rybnego
Pół szklanki oleju
Odrobina startego korzenia imbiru
1 liść limonki kafir
Przygotowanie:
Najlepiej sos przyrządzić w moździerzu kolejno dodając i ucierając składniki: czosnek, chilli, kafir, imbir, sok z limonki, sos sojowy, miód i doprawić na słoność sosem rybnym. Gdy brak czasu można jak w poprzednim przypadku użyć miksera. W Tajlandii uciera się tak aby wyczuwalne były kawałki składników. Smak: kwaśny, słodki przechodzący w b. ostry. Bardzo intensywny w smaku i zapachu. Sos świetnie nadający się do sałatek z wołowiną, kurczakiem , krewetkami czy rybami. Najlepiej łączyć go ze składnikami azjatyckimi typu: wodorosty, tofu, tajskie kapusty, mango, różnego rodzaju kiełki i wszelakie daleko wschodnie warzywa.
Orzeźwiający – owocowy
1 dojrzałe mango
Sok z jednej pomarańczy
Sok z jednej limonki
Kilka listków mięty
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Tym razem wykonanie proste: wszystko oprócz mięty do miksera i miksujemy, aż powstanie gładka jednolita masa. Przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną miętę. Smak: słodko – kwaśny i orzeźwiający. Osobiście sos ten wykorzystuje do sałatki typu : sałaty i prażone ziarna. Jest idealny na ciepłe dni, garden party czy najzwyklejszy piknik z ukochana na kocu…
Łap Łapą borówkę…
Słoik borówek
80 ml oliwy z oliwek
Kilka łyżek balsamico (w zależności od słodkości borówki)
Dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu
Odrobina posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Borówki ucieramy trzepaczką z oliwą i dodajemy balsamico oraz pieprz i tymianek. W innym zastawianiu borówkę można zastąpić konfiturą śliwkową. Smak: kwaskowaty, pieprzny, ale też słodki. Idealnie pasuje do sałatek z rybami, serami i szpinakiem.
Cezar po mojemu
1 puszka anchois
Łyżka kaparów
1 ząbek czosnku
3 łyżki majonezu (wersja lekka – jogurt naturalny)
pół szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
dużo natki pietruszki
sól / pieprz
Przygotowanie:
Anchois wraz z oliwą z puszki miksujemy z kaparami i czosnkiem. Do mikstury mieszając już rózga powoli dolewamy oliwę a później majonez. Doprawiamy natką pietruszki i przyprawami.
Wiosenny
Pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
05,l jogurtu naturalnego
1 pietruszka
Kilka rzodkiewek
Kawałek selera
Łyżka musztardy
Łyżka sosu sojowego
Jeden ogórek konserwowy
Przygotowanie:
Rzodkiewkę, selera i pietruszkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie cytryną. Smak: warzywny, delikatny. Pasuje do wiosennych sałatek z nowalijek a także do ziemniaków, delikatnych białych serów, wędzonych ryb.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN