Materiał promocyjny

Nie marnuj jedzenia!

Nie marnuj jedzenia!
Nie marnuj jedzenia!
"Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia" to kampania społeczna, której celem jest uświadomienie negatywnych skutków ekologicznych, społecznych i ekonomicznych marnowania żywności.

Zupa Śmieciówka

Składniki:

włoszczyzna (w pęczku, czyli marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska), może być "drugiej szansy”, ponieważ zupę gotujemy z tych składników, jakie zostały nam w lodówce.

przecier pomidorowy 1 słoiczek

1 pomidory w puszce

1 groszek w puszce

1 fasola w puszce

1 czosnek

1 cebula

masło, oliwa

czosnek

kostka rosołowa

mogą być resztki kiełbasy lub innych wędlin, jakie zostały w lodówce

natka pietruszki

Przyprawy do smaku pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler, fasolkę i groszek, , smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy pomidory i utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wywarem. W wersji z mięsem dodajemy do smażenia kawałki mięs.

Zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

ziemniaki gotowane lub zasmażane, które zostały po obiedzie( cztery, pięć dużych ziemniaków)

śmietana 18%

skrawki boczku, kiełbasy lub innych wędlin, które zostały w lodówce

cebula

papryka, może być „drugiej szansy”.

kawałki sera żółtego, pleśniowego itp.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy i układamy w naczyniu, posypujemy boczkiem, kiełbasą, cebulą, papryką i startym serem i zalewany śmietaną. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto ze starych orzechów

Składniki:

pół kg różnych orzechów(włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)- pozostałości po Świętach.

pół szklanki mąki pszennej

szklanka płatków owsianych

szklanka cornflakesów

pół kostki masła

aromat waniliowy lub cukier waniliowy

1 puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Orzechy mielimy w maszynce do mięsa, dzięki czemu otrzymujemy masę podobną do mąki, tylko nieco bardziej tłusta. Mieszamy to z masłem oraz wszystkimi mąkami dostępnymi w domu, czyli pszenną, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi ( może również być kukurydziana lub siemie lniane). Masę wykładamy na blachę i zapiekamy 15 minut w temp. 200 stopni. Gotowy spód zalewany masą kajmakową.

Ciasto a la szarlotka

cztery jabłka

płatki owsiane

cukier

pół kostki masła

cynamon

Sposób przygotowania:

Na wysmarowaną masłem blachę ścieramy jabłek. Posypujemy to kruszonką powstałą z wymieszanych płatków owianych z masłem. Zapiekamy kilka minut.

Bruschetta z czerstwego chleba

Składniki:

kilka kromek czerstwego chleba

kawałki łososia wędzonego

oliwa, czosnek

Sposób przygotowania:

Chleb smarujemy oliwą i czosnkiem. Zapiekamy. Można dodać kawałki wędzonego łososia, jeśli posiadamy.

Bułki nadziewane

Składniki:

4 bułki ( mogą być lekko czerstwe kajzerki)

4 jajka

łyżka szczypiorku

ząbki czosnku

łyżka masła

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułkom ścinamy "czapeczki". Spody wydrążamy i pieczemy razem z "czapeczkami", bez dodatku tłuszczu w nagrzanym w piekarniku. Na patelni smażymy na łyżeczce masła jaja sadzone. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, nacieramy czosnkiem, smarujemy resztą masła i wkładamy do nich jaja sadzone. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli uważamy, że jaja są mało ścięte, to możemy wstawić bułeczki na chwile do piekarnika. Serwujemy zakryte "czapeczkami".

Pierś po Grocholowemu

Składniki:

piersi kurze ( 2 sztuki)

śmietana 18 %

czosnek

bazylia

sos sojowy

Sposób przygotowania:

Piersi kurze kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Czosnek mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do podsmażonego kurczaka, potem doprawiamy sosem sojowym oraz bazylią.

Autor: Marek Węgrzyn

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości