Zupa Śmieciówka
Składniki:
włoszczyzna (w pęczku, czyli marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska), może być "drugiej szansy”, ponieważ zupę gotujemy z tych składników, jakie zostały nam w lodówce.
przecier pomidorowy 1 słoiczek
1 pomidory w puszce
1 groszek w puszce
1 fasola w puszce
1 czosnek
1 cebula
masło, oliwa
czosnek
kostka rosołowa
mogą być resztki kiełbasy lub innych wędlin, jakie zostały w lodówce
natka pietruszki
Przyprawy do smaku pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler, fasolkę i groszek, , smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy pomidory i utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy wywarem. W wersji z mięsem dodajemy do smażenia kawałki mięs.
Zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
ziemniaki gotowane lub zasmażane, które zostały po obiedzie( cztery, pięć dużych ziemniaków)
śmietana 18%
skrawki boczku, kiełbasy lub innych wędlin, które zostały w lodówce
cebula
papryka, może być „drugiej szansy”.
kawałki sera żółtego, pleśniowego itp.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy i układamy w naczyniu, posypujemy boczkiem, kiełbasą, cebulą, papryką i startym serem i zalewany śmietaną. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto ze starych orzechów
Składniki:
pół kg różnych orzechów(włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)- pozostałości po Świętach.
pół szklanki mąki pszennej
szklanka płatków owsianych
szklanka cornflakesów
pół kostki masła
aromat waniliowy lub cukier waniliowy
1 puszka masy kajmakowej
Sposób przygotowania:
Orzechy mielimy w maszynce do mięsa, dzięki czemu otrzymujemy masę podobną do mąki, tylko nieco bardziej tłusta. Mieszamy to z masłem oraz wszystkimi mąkami dostępnymi w domu, czyli pszenną, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi ( może również być kukurydziana lub siemie lniane). Masę wykładamy na blachę i zapiekamy 15 minut w temp. 200 stopni. Gotowy spód zalewany masą kajmakową.
Ciasto a la szarlotka
cztery jabłka
płatki owsiane
cukier
pół kostki masła
cynamon
Sposób przygotowania:
Na wysmarowaną masłem blachę ścieramy jabłek. Posypujemy to kruszonką powstałą z wymieszanych płatków owianych z masłem. Zapiekamy kilka minut.
Bruschetta z czerstwego chleba
Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba
kawałki łososia wędzonego
oliwa, czosnek
Sposób przygotowania:
Chleb smarujemy oliwą i czosnkiem. Zapiekamy. Można dodać kawałki wędzonego łososia, jeśli posiadamy.
Bułki nadziewane
Składniki:
4 bułki ( mogą być lekko czerstwe kajzerki)
4 jajka
łyżka szczypiorku
ząbki czosnku
łyżka masła
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bułkom ścinamy "czapeczki". Spody wydrążamy i pieczemy razem z "czapeczkami", bez dodatku tłuszczu w nagrzanym w piekarniku. Na patelni smażymy na łyżeczce masła jaja sadzone. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika, nacieramy czosnkiem, smarujemy resztą masła i wkładamy do nich jaja sadzone. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeżeli uważamy, że jaja są mało ścięte, to możemy wstawić bułeczki na chwile do piekarnika. Serwujemy zakryte "czapeczkami".
Pierś po Grocholowemu
Składniki:
piersi kurze ( 2 sztuki)
śmietana 18 %
czosnek
bazylia
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Piersi kurze kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Czosnek mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do podsmażonego kurczaka, potem doprawiamy sosem sojowym oraz bazylią.
Autor: Marek Węgrzyn