„Roztańczona” zupa pomidorowa
Składniki dla 4 osób:
1 garść liści szpinaku
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 seler naciowy
1 biała część pora
5 pieczarek
4 boczniaki
3 kostki pomidorowe Kucharek
200 ml pomidorów z puszki
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Grubo mielony pieprz czarny Prymat
1 pęczka bazylii
Sposób przygotowania:
1,5 litra wody zagotować z kostkami pomidorowymi. Pokrojone w paski warzywa podsmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek. Całość dodać do bulionu pomidorowego, gotować 20 minut. Liście szpinaku podsmażyć na oliwie z pieczarkami i boczniakami, dodać pomidory. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem, dodać do zupy i zagotować. Przed podaniem posypać świeżo siekaną bazylią i tartym parmezanem.
Tagliatelle z kurczakiem i krewetkami
Składniki dla 4 osób:
600 g makaronu tagliatelle
Kostka do makaronu Kucharek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
Pikantna przyprawa do drobiu
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g suszonych pomidorów
Przyprawa uniwersalna Kucharek,
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazyliowe Pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego parmezanu
12 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody z dodatkiem kostki do makaronu. Po ugotowaniu tagliatelle odcedzić. Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem. Danie udekorować kaparami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN