Sałatka z grzybów enoki grillowanych boczniaków i smażonego tofu
Składniki:
Op. grzybków enoki
3 boczniaki
Pół cebuli
1 mała marchew
10 cm pora
Garść kiełków słonecznika
Kostka tofu lub pierś kurczaka wolno-wybiegowego
Sos:
2 łyżki lekkiego sosu sojowego,
pół łyżeczki miodu,
ząbek czosnku,
1 strąk chili,
4 łyżki oleju pieprz,
Ew. łyżka siekanej kolendry,
kilka gałązek szczypiorku.
Przygotowanie:
Składniki sosu mieszamy, by uzyskać gładką jednolitą masę, doprawiamy . Jeśli chcemy dodać kurę lub inne mięso do sałatki warto je zamarynować w części sosu. Boczniaki rwiemy na mniejsze kawałki i grillujemy, aż staną się miękkie. Marchew, cebulę i pora kroimy w zapałkę mieszamy z dressingiem i pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy do sałatki możemy dodać smażone tofu lub grillowaną pierś z kurczaka. Smak może podkreślić olej sezamowy, prażony sezam, kolendra, sos ostrygowy i rybny.
Smażone porto belo na grzankach z długo dojrzewającym serem i szpinakiem
Składniki:
1 razowa bagietka
3 portobelo lub garść pieczarek
2 ząbki czosnku
Garść świeżego umytego szpinaku
Łyżka masła klarowanego
Łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki natki pietruszki
50 g tartego długo dojrzewającego sera np. bursztyn lub lazur
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na podłużne grzanki i zapiekamy je w piecu. Siekany czosnek smażymy na patelni, po chwili dodajemy rozdrobnione grzyby. Kiedy lekko się zezłocą dorzucamy szpinak mieszamy, jeszcze pieprz i sól i gotowe. Grzyby ze szpinakiem nakładamy na opieczone grzanki posypujemy serem i podajemy naszym gościom. Do takich grzanek wybornie pasuje grillowana grasica…. Mniam.
Łosoś z sosem shiitake
Składniki:
4x 150g steka z łososia
Oliwa z oliwek najlepiej truflowa
Rozmaryn/ tymianek
1 ząbek czosnku
50ml whisky
Sos:
25dk świeżych shiitake
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pół czerwonej cebuli posiekanej w kostkę 10cm cienkiego pora Jedna marchewka Tymianek, natka pietruszki, bazylia, estragon 5dk posiekanego kopru włoskiego 150ml bulionu grzybowego 80ml słodkiej śmietany Szczypta gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Łososia marynujemy z posiekanymi ziołami, startym ząbkiem czosnku i whisky – odstawiamy na 3h Na maśle przesmażamy cebulę, posiekanego pora, koper włoski i pokrojone kapelusze shiitake. Zalewamy bulionem i wcieramy czosnek, dusimy aż połowa płynu odparuje. Za pomocą obieraczki, obieramy marchewkę aż do korzenia i powstałe „tagiatelle” dokładamy do sosu. Na końcu dodajemy śmietanę i świeże zioła oraz przyprawy. Dla głębszego smaku można dodać kilka kropel grzybowego sosu sojowego. Stek grillujemy i podajemy polanego powstałym sosem. Rewelacyjnie psuje jako dodatek roszponka polana oliwą z pestek dyni.
Enoki, woki, portobelloki
Składniki:
1 marchewka mała posiekana w talarki
10cm posiekanego pora
2 starte ząbki czosnku
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
80 dag czerwonej papryki pokrojonej w trójkąty
kilka gałązek kolendry
sok z połowy limonki
10dag portobello
5 dag enoki
10 dag shiitake
10 dag boczniaków
garść rukoli
50ml wiśniówki
łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
masło
Przygotowanie:
Na połowie masła przesmażamy: pora, marchew, czosnek, dymkę oraz paprykę poczym dodajemy kapelusze shiitake, portobello i boczniaki. Podlewamy wiśniówką i sokiem z limonki, chwilę odparowujemy. Dodajemy resztę masła i enoki, doprawiamy natką, kolendrą a podajemy wymieszane z rukolą.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN