Jajko cocotte z trocikie, szpinakiem i paluszki makowe z parmezanem
Przygotowanie 20 min
Składniki dla 4 osób:
4 jaja
1 filet trocika
400 gr szpinaku świeżego
4 łyżkic oliwy
200 ml śmietany płynnej
125 ml białego wina
1 ciasto francuskie
1 jajo
80 gr parmezanu
3 łyżki ziarenek maku
Sól, pieprz
rucola i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni
Rozwałkuj ciasto francuskie i wykrój z niego paseczki na 1 cm szerokości i 15 cm długości
Ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie je skręć.
Z pomocą pędzelka posmaruj je rozbełtanym w miseczce jajkiem
Zetrzyj na drobno parmezan i posyp nim paluszki
Posyp je na koniec makiem, posól i popieprz i włóż na 10 min do pieca, pilnując by się nie przypaliły, odstaw do ostudzenia.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni.
Podsmaż na patelni szpinak z odrobiną oliwy aż z niego kompletnie wyparuje woda
Dodaj białe wino, szczyptę soli i pieprzu, odparuj białe wino i zdejmij patelnie z ognia.
Pokrój rybę w drobne paseczki
Przełóż szpinak do 4 żaroodpornych naczynek najlepiej przezroczystych i to samo zrób z rybą
Do każdego naczynka wbij jajo, podziel śmietanę na 4 i tak samo przełóż do naczynek, dodaj pieprz i sól do każdego i włóż do piekarnika na 5 min aż białko ci się zetnie.
Podawaj naczynko z jajem na talerzu razem z paluszkiem makowym i kilkoma listkami rukoli.
Bon appetit!
Ptasiegniazdko
Przygotowanie 10 min. Schładzanie 12 godzin
Składniki dla 6 osób:
Poł litra mleka 3,2 procent
2 laski wanili
12 gr żelatyny
5 żółtek
200 ml śmietany płynnej
2 torebki cukru waniliowego
Olej słonecznikowy
30 paluszków czekoladowych
Kilka jajeczek czekoladowych do ozdoby
Przygotowanie:
Do garnuszka dodaj mleko, laskę waniliową pokrojoną na pół, doprowadź do wrzenia i zaparzaj wanilie 10 min pod przykryciem.
W miseczce ubij żółtko z cukrem aż otrzymasz puszystą, białą masę
Dodaj do środka ciut mleka waniliowego wymieszaj i całość żółtek przełóż do reszty mleka które masz w garnku.
Na wolnym ogniu podnoś temperaturę –cały czas mieszając drewnianą łyżką, uważaj BY NIE ZAGOTOWAĆ CAŁOŚCI w przeciwnym razie zrobisz jajecznicę
Otrzymasz zageszczoną konsystencję(podobną do ciasta naleśnikowego)
Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj cały czas drewnianą łyżką, by żelatyna całkowicie się rozpusciła
Przepuść przez najdrobniejsze sitko jakie masz w domu cały krem.
Ubij śmietanę na sztywno razem z cukrem waniliowym i pomieszaj delikatnie ze schłodzonym już kremem waniliowo-jajecznym.
Weź foremkę o średnicy 20 cm i wysokości 10 cm. Ułóż w niej folię plastikową tak by pokryła również brzegi foremki. Przelewaj cały krem do środka i włóż do lodówki na 12 godzin.
Drugiego dnia delikatnie wyjmij z formy masę i przełóż na okragły talerz lub naczynie do tortów .Obłóż dookoła paluszkami czekoladowymi i udekoruj z wierzchu jajami czekoladowymi
Bon appetit!
Udo jagnięce szpikowane rozmarynem
powyżej 60 minut
Składniki dla 4 osób:
1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg mięsa) bez kości lub cielęcina
6 gałzek rozmarynu (może być suszony)
1 pęczek świeżej pietruszki
3 marchewki
3 młode ziemniaki
1 duża biała rzepa
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 garść pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka ostrej musztardy (Dijon)
1 szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej bazylii (może być suszona)
1 łyżeczki octu balsamicznego
Jak przygotować:
Pokrój wszystkie warzywa w 1,5 centymetrową kosteczkę. Ugotuj je w dużej ilości solonejwody, żeby były pół-miękkie i zahartuj w miseczce z zimnąwodą.
Udo jagnięce wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w posiekanym czosnku. Przewiąż go sznurkiem. Pod sznurek włóż gałązki rozmarynu. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż mięso na tłuszcz i podsmaż je krótko na bardzo mocnym ogniu z każdej strony. Powinno zrobić się rumiane. UWAGA! Nie przekłuwaj mięsa przy odwracaniu lub przekładaniu, żeby nie uciekły z niego soki.
Rozgrzej piekarnik do 180C. Do głębokiego rondla do pieczenia włóż mięso, na dno wlej 1 szklanki wody.
Zostaw w piecu na 40-45 min. Od czasu do czasu odwracaj mięso i co 5 min podlewaj je sosem, który wycieka.
Wyjmij mięso z rondla na talerz. A rondel z resztką sosu postaw na wolnym ogniu. Wlej miód i syrop klonowy (być może trzeba w tym momencie dodać odrobinę wody) i od razu wrzuć zahartowane warzywa. Wymieszaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Miód z syropem powinien pokryć je z każdej strony.
W miseczce zmieszaj trzepaczką musztardę i ocet balsamiczny. Powoli mieszając dodawaj oliwę z oliwek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć posiekaną bazylię.
Dekoracja talerza:
Wrzuć pomidorki na frytownicę na 30 sek. Po wyjęciu posyp je solą. Wrzuć na rozgrzany olej frytownicy listki pietruszki- wyjmij, kiedy przestaną skwierczeć. Połóż jagnięcinę na dużym talerzu, rozłóż na około warzywa i usmażone pomidorki. Udekoruj listkami smażonej pietruszki. Sos wlej do sosjerki. Serwuj osobno. Bon appetit!
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN