Grillowane steki wołowe i krewetki w curry
Składniki:
4 steki z polędwicy wołowej (po 250 g)
2 łyżki rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Posmaruj steki rozpuszczonym masłem, oprósz solą i pieprzem. Grilluj po 3 minuty z każdej strony - jeśli lubisz krwiste steki, 4 minuty - jeśli wolisz średnio wysmażone lub 6 minut - jeśli mają być dobrze wysmażone. Podawaj z plastrem schłodzonego masełka czosnkowo-pomidorowego.
Masełko czosnkowo-pomidorowe
Składniki:
250 g nie solonego masła
100 g posiekanych pomidorków suszonych
50 g posiekanego zgrillowanego czosnku
50 g posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki w robocie kuchennym, zawiń w folię i schłodź w zamrażarce.
Krewetki
Składniki:
Składniki:
8 dużych, świeżych krewetki
4 łyżki curry
4 łyżki rozpuszczonego masełka czosnkowo-pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startego imbiru
Przygotowanie:
Wymieszaj krewetki z resztą składników. Grilluj aż pancerzyk zrobi się różowy, a mięso przestanie być przeźroczyste. Zajmie to ok. 3 minut. W czasie grillowania smaruj masłem. Podawaj z wołowiną i sałatką z kuskusu.
Pstrąg z jabłkiem podlewany żubrówką
Składniki:
1 pstrąg na osobę
ćwiartka kwaśnego, soczystego jabłka
kilka listków mięty
bryłka masła
kieliszek żubrówki
olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy żubrówką. Folię aluminiową smarujemy olejem. Do brzucha wkładamy ćwiartkę jabłka, listki mięty oraz bryłkę masła. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Całość dekorujemy upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Wspaniały efekt osiągniemy, polewając gorącą rybę żubrówką i podpalając przy podawaniu.
Majówka metrówka - ćwierć metra polędwiczek wieprzowych faszerowanych kaszanką
Składniki
2 wieprzowe polędwiczki
400 g kaszanki
1 cebula
kapusta zielona
majeranek
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe rozklepujemy na cienkie płaty. Posypujemy pieprzem czarnym. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy kaszankę. Doprawiamy odważnie majerankiem. Na rozklepaną polędwicę kładziemy liść kapusty lekko zblanszowanej. Posypujemy koprem i wykładamy dobrze doprawioną kaszankę. Zwijamy wszystko razem tak jak zrazy. Folię aluminiową smarujemy olejem i zawijamy w nią polędwiczki. Pieczemy na grillu. Przed podaniem odwijamy roladki z folii, chwilę podrumieniamy jeszcze na grillu i podajemy na kapuście młodej duszonej z pomidorami. Do środka roladki można włożyć plaster wędzonego boczku.
Pół metra łososia w pesto cytrynowo-bazyliowym
Składniki:
1 łosoś ze skórą
1 cytryna
100 ml oliwy
bazylia świeża, koperek
sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Z żółtej skórki cytryny, jej soku oraz bazylii przygotowujemy pesto dodając jeszcze oliwę, koperek oraz przyprawy. Łososia smarujemy, ile tylko wejdzie, powstałym pesto. Odstawiamy na 2 godziny niech przejdzie aromatem. Na rozgrzanym grillu kładziemy łososia od strony skóry. Pieczemy około 5 minut i ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Super dodatkiem będzie sałatka z zielonych szparagów i botwiny oraz łyżka gęstego jogurtu z ziołami.
Metr lub dwa żeberka
Składniki:
żeberka wieprzowe
sos sojowy
kminek, pieprz, sól
cebula, czosnek
rozmaryn, tymianek
Przygotowanie:
Z sosu sojowego, cebuli, czosnku oraz przypraw i oliwy przygotowujemy marynatę. Mięso wkładamy do marynaty. Po godzinie wszystko przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku około 1 godziny. Wszystko zależy, jak grube mamy kawałki mięsa. Po upieczeniu najlepiej na dzień następny mięso przed podaniem wykładamy na grill, smarujemy, ile wlezie, powstałym sosem podczas pieczenia, a potem tylko zajadamy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN