Materiał promocyjny

Hiszpańskie tapas

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów.

BROCHETAS DE VERDURAS

Składniki:

2 małe cukinie

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 mały bakłażan

200 g pomidorków cherry

Marynata:

1/2 szkl. oliwy

sok z jednej cytryny

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki tymianku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę warzywa marynujemy w marynacie przynajmniej 1 godzinę. Następnie nadziewamy na długie wykałaczki i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.

TOSTADAS DE QUESO Y CEBOLLA

Składniki:

1 bagietka

2 czerwone cebule

200 g mielonego tłustego twarogu

5 łyżek oliwy z oliwek

1/2 pęczka pietruszki

mały słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju

sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod pokrywka na oliwie, dodajemy sol i pieprz. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z cebulą. Bagietkę kroimy na małe kromki i każdą z nich opiekamy na suchej patelni z dwóch stron. Smarujemy serkiem i nakładamy cebule z pomidorkami. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.

BOCADITOS DE PIMENTOS

Składniki:

1 bagietka

1 opakowanie tofu (ok. 200 g)

oliwa z oliwek do smażenia

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

sok z 1 cytryny

1 czerwony pomidor

1 ząbek czosnku

pęczek szczypiorku

sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy w ukośne, małe kromki, które podsmażamy na odrobinie oliwy. Tofu kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na oliwie z dwóch stron. Paprykę czerwoną, zieloną i pomidora kroimy w małą kostkę, i mieszamy z sokiem z cytryny, wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na kromki bagietki nakładamy tofu i salsę paprykowo-pomidorowa.

TOMATES GRATINADOS

Składniki:

4 pomidory

50 g parmezanu

oliwa z oliwek

oregano

sól i pieprz do smaku

liście bazylii do przybrania

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w plastry i przekładamy plasterkami parmezanu. Polewamy oliwą, posypujemy oregano, solą i pieprzem, i zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut.

MOJO VERDE

Składniki:

1 główka czosnku

1 plaska łyżeczka soli

200 ml oliwy

50 ml białego octu winnego

1 pęczek pietruszki albo kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kminu

Przygotowanie:

Czosnek wyciskamy, pietruszkę drobno kroimy i miksujemy na jednolity sos z pozostałymi składnikami.

MOJO PICON

Składniki:

2-4 suszone chilli

1 główka czosnku

1 płaska łyżeczka soli

200 ml łagodnej oliwy

50 ml białego octu winnego

1/2 łyżeczki mielonego kminu

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1 szczypta szafranu

Przygotowanie:

Chilli moczymy we wrzątku przez 1 h, pozbywamy się nasion i drobno kroimy. Czosnek wyciskamy, mieszamy z chilli i pozostałymi składnikami i miksujemy na jednolity sos.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości