„Deser Mamby”
Składniki:
2 opakowania śmietany do tortów i deserów lub śmietana w sprayu
2 opakowania bez
1 kg truskawek
Sposób przygotowania:
Ubijamy bitą śmietanę. Dodajemy pokruszone bezy i pokrojone truskawki. Przekładamy do pucharków i dekorujemy całymi truskawkami. Podajemy od razu aby kawałki bez nie nasiąkły zbytnio bitą śmietaną. Gotowe.
Mozzarella w panierce
Składniki:
1 bochenek pokrojonego chleba
2 mozzarelle po 200- 250 gram
6 jajek
1 opakowanie suszonych pomidorów
Odrobinę bułki tartej
Mleko
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Kroimy
w plasterki i kładziemy na kromki chleba razem z suszonymi pomidorami. Przykrywamy drugą kromką. Przyciskając delikatnie wycinamy skórkę. Tak przygotowaną podwójną kanapkę obtaczamy w bułce tartej i jajku wymieszanym z odrobiną mleka. Solimy i pieprzymy. Smażymy na oliwie z oliwek. Talerz na którym podajemy najlepiej przyozdobić świeżą bazylią.
„Kurczę w pikantnym sosie”
Składniki:
4 piersi z kurczaka
6 udek z kurczaka
4 dojrzałe pomidory (około 80 dkg)
1 cebula
2 ostre papryczki chili
1 butelki białego wina
Odrobina płatków migdałowych
1 gałązka Bazyli
Oliwa z oliwy
Sól
Pieprz
1 opakowanie makaronu
Sposób przygotowania:
Na podgrzanym tłuszczu na patelni wrzucamy kurczaka i obsmażamy z dwóch stron. W trakcie smażenia podlewamy mięso od czasu do czasu białym winem. Dodajemy pomidory które powinny być wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Solimy, pieprzymy i wkrajamy papryczki i posypujemy migdałami. Dusimy potrawę o koło godziny na minimalnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy makaron. Podajemy przyozdabiając listkami bazylii.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN