Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Magdę Gessler, która przygotowała dla nas kilka wyjątkowych dań i opowiedziała więcej o najnowszym sezonie "Kuchennych rewolucji".
Czosnkowo-rozmarynowa, tymiankowo-jałowcowo-kminkowa, cytrynowa czy grzybowa... Oliwę smakową można łatwo przygotować w domu. Posmaruj nią grzanki, dodaj do gazpacho. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan pokazał, jak smacznie wykorzystać oliwę w kuchni.
Czym charakteryzuje się kuchnia z Bayonne? Czy w Polsce można kupić składniki typowe dla kuchni Kraju Basków? Czy jest coś, czego Pascal Brodnicki nie bierze do ust? Zobacz, co przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje!
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko”, tym razem zdradza, jak przygotować pyszne kanapki a'la pizza i gołąbki bez zawijania. Zobacz, jakie to proste!
W Krakowie odbył się s Wielki Finał siódmej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Nie mogło tam zabraknąć Dzień Dobry Wakacje. „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały” i „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy” - to trzy kategorie, w których biorali uczestnicy konkursu
Dieta Dukana to jedna z najbardziej kontrowersyjnych diet. W ostatnim czasie zrobiła jednak zawrotną karierę. Aż 24 miliony ludzi stosuje tą dietę. Książki dr Dukana sprzedają się na całym świecie jak ciepłe bułeczki. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Grzegorz Łapanowski zaprezentował kilka najbardziej interesujących przepisów.
W naszej kuchni spotkaliśmy się z aktorskim małżeństwem - Marcinem Perchuciem i Anetą Todorczuk-Perchuć. Towarzyszył im kucharz Piotr Kucharski, który przygotował orientalne dania, bo aktorzy niedawno wrócili z wyprawy do Turcji.
Pstrąg faszerowany ryżem, ryż z pomidorami, szpinakiem i orzechami, roladę z cukinii oraz risotto przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji "Gotuj o wszystko".
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN lider zespołu Pectus - Tomek Szczepanik wystąpił razem ze swoją mamą Bogumiłą.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski zdradził, jak przygotować bezmięsne dania na grill. Zastąp wieprzowinę grochem, a wołowinę bakłażanem i cukinią.
Podczas nocy Sylwestrowej musimy mieć dużo energii, dlatego szef kuchni Joseph „Józek” Seeletso przygotował oryginalne, egzotyczne przekąski inspirowane smakami Botswany, po które można sięgnąć w krótkiej przerwie pomiędzy jednym a drugim tańcem.
Mazury poza tańcem, to największa pasja Piotra Galińskiego. Kiedy tylko może, ucieka na mazurską wieś, by na łonie natury odpocząć i naładować akumulatory przed kolejną emisją programu "Taniec z gwiazdami". Tam może oddawać się swojej trzeciej pasji - gotowaniu. Czy zaproponowane przez niego potrawy przypadną wam do gustu?
Gwiazdą najnowszego numeru "Playboya" jest Francys Barraza Rudnicka. W sesji wystąpiła jako dziewczyna Zorro (w tej roli wystąpił jej partner życiowy). Znamy ją przede wszystkim jako uczestniczkę 9. edycji "Tańca z Gwiazdami". A dziś mogliście zobaczyćm, jak radzą sobie w kuchni.
Zapraszamy na kolejne rodzinne gotowanie w Dzień Dobry TVN. Swoje ulubione potrawy przygotowały: Monika Walecka, blogerka kulinarna oraz jej mama Stanisława Chmielnicka. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.
Inspiracją dla Anny Starmach są obrazy 4-letniej Aelita Andre, najmłodszej profesjonalnej malarki na świecie. Obrazy australijskiej artystki można obecnie obejrzeć w galerii Agora na nowojorskim Manhattanie. Jej sztuka cieszy się taką popularnością, że właściciele galerii sprzedali już 9 obrazów dziewczynki. Za jej obraz trzeba zapłacić od 4,5 tys. do nawet 10 tys. dolarów.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Beatę Tadlę z synem Jasiem. Prezenterka Faktów lubi przyrządzać różne sałaty. Woli jeść na zimno niż na ciepło. w pracy często jada sushi. Jej syn uwielbia zaś pierogi przygotowane przez babcię. Co przyrządzili w naszej kuchni?
W zawsze smacznej kuchni Dzień Dobry TVN serwujemy prawdziwą wybuchową mieszankę. Mama Beata i córka Sara uwielbiają gotować, ale tylko wspólnie. Pod batutą Andrzeja Polana przygotowały swoje zwariowane i odważne potrawy.
„Kapuściane” wariacje w kuchni DDTVN zaserwowały mistrzynie najlepszego smaku - Beata Kartowicz wraz z córką Anną. Quiche z młodą kapustą i boczkiem wędzonym, krokiety ziemniaczane z kapustą i sosem pomidorowym i łosoś w liściach kapusty z sosem śmietanowo–serowym... a na deser serduszka z kremem i truskawkami. A na co ty masz ochotę?
W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomarańcze. Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko" zainspirowała się soczystymi i słodkimi cytrusami. Zobacz, jakie pyszności wyczarowała dla Was w studiu!
Wokalistka Aga Zaryan i zwycięzca 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" Piotr Kucharski przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw ze szparag i bobu.
Zabiegane mamy muszą ułatwiać sobie życie przygotowując proste i szybkie posiłki. Jak gotować szybko, smacznie i zdrowo? W kuchni Dzień Dobry TVN aktorka Monika Mrozowska oraz jej mąż Maciej Szaciłło zaserwowali dania prawdziwej Matki Polki. W menu znalazły się razowe naleśniki ze szpinakiem, kotleciki jaglane, grzanki z pastą z ciecierzycy, ziemniaki w jogurcie a na deser… babeczki z owocami.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła znana dietetyczka Gilian McKeith, która przygotowała kilka zdrowych i smacznych potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w cyklu „Rodzinne gotowanie”, swoje ulubione potrawy zaprezentowała Mirosława Klepacka z synem Michałem. Zapraszamy na tortillę z łososiem i duszoną wieprzowinę z brokułami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko". Anna Starmach proponuje letnią i słoneczną kuchnię, inspirowaną obrazem Paula Gauguina "Siesta".
Kobieta o niespożytej energii życiowej i wielu talentach, również kulinarnych. Jej śmiech jest już niemal legendarny, nie sposób go pomylić z jakimkolwiek innym. W kuchni Dzień Dobry TVN popisowe danie Katarzyny Pakosińskiej, czyli pikantne curry z wołowiny.
W Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki grillował zakręcone szaszłyki. Towarzyszyły mu wyjątkowo pojętne dzieciaki. Zobacz efekt tej kulinarnej przygody.
Piotr Kucharski udowodnił że gotować zdrowo nie znaczy nudnie i bez smaku! W kuchni DDTVN króluje maca, wafle ryżowe , crunchella i prażony sezam. To wszystko w towarzystwie równie zdrowych jabłek i truskawek, które będą promować Polskę podczas polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski otworzył niedawno nowy kierunek studiów inżynierskich. Jest on nauką o tym, jak smacznie gotować, a nosi nazwę: gastronomia – sztuka kulinarna. Pod okiem praktyków i teoretyków studenci będą się uczyć trudnej sztuki gotowania. Co mówią o modzie na gotowanie tacy fachowcy, jak Magda Gessler, Karol Okrasa i Dariusz Struciński?
Wojtek Lewandowski jest z wykształcenia PR-owcem, a kucharzem z zamiłowania. Prowadzi także kulinarnego bloga. W Dzień Dobry Wakacje przeniósł nas w świat sezonowej kuchni świata. W przygotowanym przez niego menu znalazły się m.in. sałatka z arbuza z pasterskim serem i młotkowanym pieprzem, sałatka z młodego bobu czy jagnięcina z glinianego garnka.