Święta już tuż, tuż dlatego też nasz kucharz Joseph Seeletso zaproponował dziś widzom przepisy na dania lżejsze pozwalające dobrze przygotować się do wielkiego świątecznego obżarstwa.
Pierniki doskonale się przechowują, łatwo je przysadzić i mają wiele wcieleń. Co kucharz to przepis warto spróbować z najprostszym, a następnie rozwijać go według własnych upodobań.
Renata Beger zdradziła nam kilka swoich sekretów, nie tylko tych związanych z kuchnia. Między innymi jak sprawić by mężczyzna z ochotą pomagał w kuchni.
Zofia Karpiel-Bułecka jest jedną z najbardziej kojarzonych z Zakopanem osób. Często gościła ekipę programu Dzień Dobry TVN, gdy zjawialiśmy się w jej rodzinnym mieście. Dzisiaj przyłapaliśmy ją w kuchni.
Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.
W dzisiejszej kuchni zaproponujemy Państwu rozgrzewające dania. Kucharz Joseph Seeletso przygotował trzy potrawy: zupę z indyka i porów z żubrówką, udka indyka duszone w piecu oraz szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry.
Chłodnik owocowy na trzy sposoby, pieczone śliwki i brzoskwinie i ciasteczka francuskie z czereśniami - to niektóre z propozycji owocowych dań Josepha "Józeka" Seeletso.
Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Airport, proponuje tradycyjne potrawy kuchni tureckiej: szisz kebab, falafel i słodką turecką bakławę. A to wszystko trzeba koniecznie popić Ayranem – tureckim napojem, doskonałym na upalne dni.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć prawdziwe mistrzynie. Potrawy przygotowywały dla nas: pływaczka Otylia Jędrzejczak i taekwondzistki Joanna Paprocka i Ilona Działa. Zobaczcie jaki jest ich przepis na sukces.
Przy tak tęgich mrozach warto sięgnąć po coś rozgrzewającego. Zupa to strzał w dziesiątkę. Może być lekka, najlepiej kremowa z nutą imbiru i domieszką chili. Jeśli krem, to i ziarna, orzechy, świeżo siekane zioła oraz keks jogurtu.
Jacek Grochownia z restauracji "Amber room" przygotował w kuchni Dzień dobry TVN przegrzebki z topinambur i bekonem, krem z selera z jabłkowym kawiorem, polędwicę z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski, wspólnie występujący w serialu "Na Wspólnej", pokazali jak przygotować kilka szybkich potraw dla niespodziewanych gości. Wszystkie potrawy przygotowuje się około 15 min.
Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.
Pierniki niezaprzeczalnie kojarzą nam się z Toruniem. Dlaczego akurat to miasto wyspecjalizowało się w produkcji tych przepysznych ciastek? Od kiedy je się produkuje? O tym opowiedział nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne zapiekanki. Poniżej prezentujemy jego przepisy na: bagietkę Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską, sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem, zapiekankę z kaszanką, kapustą kiszoną oraz zapiekankę, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym.
Agnieszka i Małgosia przyjaźnią się od wielu lat. Niejednokrotnie można było zobaczyć je wspólnie bawiące się na pokazach mody, premierach, czy innych wydarzeniach towarzyskich. Dziś odwiedziły nas w naszej kuchni, przekonajcie się co dobrego dla nas przygotowały.