Bułgaria, modna w Polsce w latach 80-tych i 90-tych, dziś jest na nowo odkrywana przez polskich turystów. Kusi pięknymi plażami, krystalicznie czysta wodą, a przede wszystkim, przystępnymi cenami. W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy Beatę Lipov, autorkę książki "Bułgaria na talerzu" i jej męża Lubomira Lipova.
Rafał traktuje gotowanie jako relaks, uwielbia spędzać czas w kuchni, gotując i wymyślając nowe potrawy. Dziś mogliście się przekonać jak sobie radzi przy garnkach.
Autorzy książki - Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło - po napisaniu pierwszej książki pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się na pomyśle rodzinnego i zdrowego gotowania postanowili napisać kolejną, która jest poświęcona tylko słodyczom.
Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że na naszych stołach pojawią się: żur wielkanocny, biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, baby i mazurki. Wielkanoc to dla każdej gospodyni spore wyzwanie, ale warto je podjąć, by rodzina zasiadła przy wspólnym świątecznym stole.
Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.
Zbliża się koniec roku podatkowego, a więc naszych rozliczeń z urzędami skarbowymi. Chcemy w związku z tym zachęcić Państwa do przekazania 1% swojego podatku OLubimy borowiki i podgrzybki. W sezonie smażymy rydze i dusimy kurki. Mrożone i marynowane cieszą nas poza sezonem. Ale nic nie odda smaku świeżych grzybów. W poszukiwani wyśmienitego smaku warto czasem sięgnąć po grzyby z hodowli. Na naszym rynku coraz częściej można spotkać dziwnie brzmiące nazwy; boczniak ostrygowaty (idealny na grilla lub do panierowania), shitake, enoki, shimei, pom pom, borowiki stepowe czy portobelo. To tylko kilka orientalnych grzybów, które hoduje się na całym świecie. Dziś w kuchni grzyby jakich nie znacie.
Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.
Nasi goście, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, przygotowali dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN 5 rodzajów jajecznicy i powiedzą, jak urozmaicić typowe polskie śniadanie.
Tak bardzo zachwycamy się bogactwem i różnorodnością serów naszych dalszych i bliższych sąsiadów, że zapominamy o tych, które powstają u nas. - Dlatego postanowiliśmy, zainspirowani naszym świątecznym pobytem w górach, pokazać, że oscypek ma różne oblicza - mówi Monika Mrozowska-Szaciłło.
Katarzyna Kwiatkowska, aktorka o wielkich zdolnościach parodystycznych, podjęła się trudnego zadania w teatrze Buffo. Monologuje na 40 osób. Gra bezrobotną aktorkę, która tymczasowo pracuje na zapleczu restauracji. Tam przyjmuje telefoniczne rezerwacje. Nie jest łatwo, walka o stolik w jednym z najlepszych lokali w mieście bywa brutalna i zażarta. Tymczasem w naszej kuchnia przygotowała kilka swoich ulubionych potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy amerykańską pisarkę, dziennikarkę, dawniej krytyka kulinarnego i konsultantkę w zakresie win, Marlenę de Blasi, która od ponad dwudziestu lat mieszka w Włoszech. I właśnie im poświęca swoje książki. W naszym programie gotowała i mówiła o swojej najnowszej książce "Tysiąc dni w Orvieto".
17 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się trzeci casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Kto przeszedł do kolejnego etapu? Tego dowiesz się z reportażu Dzień Dobry TVN. A już dziś, 24 lutego, odbędzie się trzeci casting.
Pani Justyna gotowania nauczyła się od babci i mamy, które były znakomitymi kucharkami. Nasz gość nauczył się także robić dżemy, powidła i weki. Dziś mogliśmy się przekonać, jak sobie radzi w kuchni.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy przygotowała dla nas Magda Gessler, którą już wkrótce będziecie mogli zobaczyć na antenie naszej stacji w jej własnym programie kulinarnym. Tylko u nas mogliście poznać jego przedsmak.
Za nami pełne emocji castingi do "Gotuj o wszystko". Osiemnaście uczestniczek przeszło do następnego etapu, czyli ćwierćfinałów, które odbędą się w różnych atrakcyjnych miejscach Polski. Andrzeja Polana, jurora konkursu "Gotuj o wszystko", zapytaliśmy o to, czy ma już swoją faworytkę.
Ryż przesmażany z jajkiem, chleb szafranowy z pomidorami suszonymi i oliwkami i nadziewana cukinia to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.
Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel Airport, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z koguta: kogucie grzebyki, kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami oraz piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym.
Radek nie potrafi gotować. Co najwyżej zrobi kanapkę, ale bez zbytniego entuzjazmu. Aby zachwycić wybrankę swego serca korzysta z następującego podstępu. Zamawia jedzenie w restauracji, układa pięknie na stole, a potem wmawia kobiecie, że sam wszystko przygotował…
Tomasz Jakubowski razem z Anną Janus, półfinalistką konkursu "Gotuj o wszystko", przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN ser na ciepło. Pani Anna, z zawodu pielęgniarka, to pierwsza półfinalistka kulinarnego konkursu organizowanego przez Dzień Dobry TVN i Kamis. Wczoraj gotowała specjalnie dla strażaków. Przygotowała im chilli con carne z ryżem i podsmażaną papryką.