Sernik wasabi z kawiorem tobiko i tatarem z kalifornijskiego tuńczyka
Składniki:
Spód:
10 krakersów
2 łyżki masła
Pokrusz krakersy, wymieszaj z masłem Wypełnij forme 1 centymetr poniżej krawędzi
Farsz
300 ml serka filadelfia
300 ml jogurtu greckiego
wasabi
2 listki żelatyny po 200 ml
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać składniki I wyłożyć na cieście. Odstawić, żeby ostygło na 3 godziny przed podaniem. Pociąć w kwadraty. Przybrać pomarańczowym kawiorem 10-20 gram na osobę.
Tartar z tuńczyka Ahi
Składniki:
320 g świeżego tuńczyka lub sashimi
1 ogórek
Pęczek kolendry
2 stołowe łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 stołowa łyżka oliwy Extra virgin
1 łyżeczka czarnych nasion sezamu
1 łyżeczka białych nasion sezamu
1 łyżeczka sosu Sambor Oelek
Przygotowanie:
Wymieszać składniki, podawać z sernikiem wasabi.
Jagnięcina w sosie z anchois i pistacji z rozmarynem. Pure ziemniaczane z odrobiną trufli, porem, frytkami, smażonym szpinakiem i figową marmoladą
Składniki:
4 porcje
Mięso
800 g jagnięciny
100 g obranych pistacji- zmiksowanych bardzo drobno
4 łyżki musztardy dijon
Przygotowanie:
Umyj jagnięcinie i zamarynuj na 48 godzin. Kawałki jagnięciny posypane solą I świeżo mielonym pieprzem usmaż na patelni z oliwą z oliwek. Poczekaj, aż odrobinę przestygną i posmaruj musztardą. Obtocz mięso w zmielonych pistacjach, zapiekaj w temperaturze 175oC przez 5-6 minut.
Marynata:
3 filety anchovies
2 łyżki musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
200 ml oleju
Wszystko wymieszać w blenderze Marynować minimum 4 godziny, maksimum 2 dni
Sos:
20 g sosu foie na porcję- razem 80 gr
300 ml wody
100 ml czerwonego wina wytrawnego
100 ml gęstej śmietany
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wodę i wino gotować razem przez 10 minut, dodać sos foie i śmietanę. Wymieszać mikserem. Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić do smaku sola i pieprzem
Pure z fioletowych ziemniaków
Składniki:
1 kg fioletowych ziemniaków
100 g masła
100 ml mleka
4 stołowe łyżeczki oleju truflowego
sól i pieprz
Przygotoawnie:
Ugotować fioletowe ziemniaki, zmiażdżyć ziemniaki, zagotować mleko i masło razem, wymieszać pure z mlekiem i masłem, dodać olej truflowy oraz sól i pieprz.
Kruchy por
Składniki:
1 por
1 litr oleju do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Obrać pora i pokroić w cienkie krążki. Podgrzać olej do 160 stopni i smażyć na nim pora przez około minutę aż stanie się chrupki.
Chipsy ziemniaczane
Składniki:
4 fioletowe ziemniaki
użyć tego samego oleju co do smażenia pora
Przygotowanie:
Oczyść ziemniaki, pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki i smaż na gorącym, głębokim oleju przez 2 minuty.
Smażony szpinak
Składniki:
200 g szpinaku
1 ząbek czosnku
2 szalotki obrane I drobno posiekane
olej z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Ogrzej patelnię na ogniu, dodaj oliwę, czosnek, szalotki i szpinak- smaż przez 1 minutę
Marmolada figowo rodzynkowa
Składniki:
50 g rodzynek
50 g świeżych fig
30 ml sosu balsamico
20 ml czerwonego wina
50 ml miodu
sól
Przygotowanie:
Gotować wszystko razem na wolnym ogniu przez 15 minut.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN