Materiał promocyjny

Kuchnia z Figurą

W naszej kuchni gościliśmy dziś Katarzynę Figurę

Sernik wasabi z kawiorem tobiko i tatarem z kalifornijskiego tuńczyka

Składniki:

Spód:

10 krakersów

2 łyżki masła

Pokrusz krakersy, wymieszaj z masłem Wypełnij forme 1 centymetr poniżej krawędzi

Farsz

300 ml serka filadelfia

300 ml jogurtu greckiego

wasabi

2 listki żelatyny po 200 ml

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wymieszać składniki I wyłożyć na cieście. Odstawić, żeby ostygło na 3 godziny przed podaniem. Pociąć w kwadraty. Przybrać pomarańczowym kawiorem 10-20 gram na osobę.

Tartar z tuńczyka Ahi

Składniki:

320 g świeżego tuńczyka lub sashimi

1 ogórek

Pęczek kolendry

2 stołowe łyżki sosu sojowego Kikkoman

1 stołowa łyżka oliwy Extra virgin

1 łyżeczka czarnych nasion sezamu

1 łyżeczka białych nasion sezamu

1 łyżeczka sosu Sambor Oelek

Przygotowanie:

Wymieszać składniki, podawać z sernikiem wasabi.

Jagnięcina w sosie z anchois i pistacji z rozmarynem. Pure ziemniaczane z odrobiną trufli, porem, frytkami, smażonym szpinakiem i figową marmoladą

Składniki:

4 porcje

Mięso

800 g jagnięciny

100 g obranych pistacji- zmiksowanych bardzo drobno

4 łyżki musztardy dijon

Przygotowanie:

Umyj jagnięcinie i zamarynuj na 48 godzin. Kawałki jagnięciny posypane solą I świeżo mielonym pieprzem usmaż na patelni z oliwą z oliwek. Poczekaj, aż odrobinę przestygną i posmaruj musztardą. Obtocz mięso w zmielonych pistacjach, zapiekaj w temperaturze 175oC przez 5-6 minut.

Marynata:

3 filety anchovies

2 łyżki musztardy dijon

1 ząbek czosnku

1 gałązka rozmarynu

200 ml oleju

Wszystko wymieszać w blenderze Marynować minimum 4 godziny, maksimum 2 dni

Sos:

20 g sosu foie na porcję- razem 80 gr

300 ml wody

100 ml czerwonego wina wytrawnego

100 ml gęstej śmietany

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wodę i wino gotować razem przez 10 minut, dodać sos foie i śmietanę. Wymieszać mikserem. Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić do smaku sola i pieprzem

Pure z fioletowych ziemniaków

Składniki:

1 kg fioletowych ziemniaków

100 g masła

100 ml mleka

4 stołowe łyżeczki oleju truflowego

sól i pieprz

Przygotoawnie:

Ugotować fioletowe ziemniaki, zmiażdżyć ziemniaki, zagotować mleko i masło razem, wymieszać pure z mlekiem i masłem, dodać olej truflowy oraz sól i pieprz.

Kruchy por

Składniki:

1 por

1 litr oleju do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Obrać pora i pokroić w cienkie krążki. Podgrzać olej do 160 stopni i smażyć na nim pora przez około minutę aż stanie się chrupki.

Chipsy ziemniaczane

Składniki:

4 fioletowe ziemniaki

użyć tego samego oleju co do smażenia pora

Przygotowanie:

Oczyść ziemniaki, pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plasterki i smaż na gorącym, głębokim oleju przez 2 minuty.

Smażony szpinak

Składniki:

200 g szpinaku

1 ząbek czosnku

2 szalotki obrane I drobno posiekane

olej z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Ogrzej patelnię na ogniu, dodaj oliwę, czosnek, szalotki i szpinak- smaż przez 1 minutę

Marmolada figowo rodzynkowa

Składniki:

50 g rodzynek

50 g świeżych fig

30 ml sosu balsamico

20 ml czerwonego wina

50 ml miodu

sól

Przygotowanie:

Gotować wszystko razem na wolnym ogniu przez 15 minut.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości