Kwaśnica
Składniki:
1kg żeberek
1kg ziemniaków
1 kg kiszonej kapusty
20g suszonych grzybów
Ziele angielskie
1 Cebula
Pieprz
Sól
Kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć potem ugotować. Żeberka gotować około godziny osolonej wodzie z zielem angielskim. Następnie wyjąć z wywaru pokroić na porcje. Do wywaru dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone grzyby. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Gdy będą ugotowane, odlać i dodać do gotowej już zupy.
Kapusta z grochem
Składniki:
1kg kiszonej kapusty
250g łuskanego grochu
1 cebula
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Groch najlepiej namoczyć 12 godzin wcześniej. Następnie trzeba go gotować do momentu aż zmięknie. Kapustę należy odcisnąć, żeby nie była zbyt kwaśna, potem pokroić i ugotować. Kapustę i groch należy gotować oddzielnie. Zmieszać dopiero, gdy będą ugotowane. Cebulę podsmażyć na maśle, aż zrobi się szklista, wtedy dorzucić do kapusty i grochu. Na koniec odpowiednio doprawić do smaku.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN