Materiał promocyjny

Góralska kuchnia

Góralska kuchnia
Góralska kuchnia
Zofia Karpiel-Bułecka jest jedną z najbardziej kojarzonych z Zakopanem osób. Często gościła ekipę programu Dzień Dobry TVN, gdy zjawialiśmy się w jej rodzinnym mieście. Dzisiaj przyłapaliśmy ją w kuchni.

Kwaśnica

Składniki:

1kg żeberek

1kg ziemniaków

1 kg kiszonej kapusty

20g suszonych grzybów

Ziele angielskie

1 Cebula

Pieprz

Sól

Kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć potem ugotować. Żeberka gotować około godziny osolonej wodzie z zielem angielskim. Następnie wyjąć z wywaru pokroić na porcje. Do wywaru dodać kiszoną kapustę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać mięso i pokrojone grzyby. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Gdy będą ugotowane, odlać i dodać do gotowej już zupy.

Kapusta z grochem

Składniki:

1kg kiszonej kapusty

250g łuskanego grochu

1 cebula

2 łyżki masła

Sól

Pieprz

Sposób przygotowania:

Groch najlepiej namoczyć 12 godzin wcześniej. Następnie trzeba go gotować do momentu aż zmięknie. Kapustę należy odcisnąć, żeby nie była zbyt kwaśna, potem pokroić i ugotować. Kapustę i groch należy gotować oddzielnie. Zmieszać dopiero, gdy będą ugotowane. Cebulę podsmażyć na maśle, aż zrobi się szklista, wtedy dorzucić do kapusty i grochu. Na koniec odpowiednio doprawić do smaku.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości