Cukinia faszerowana
Składniki:
cukinia - 4 sztuki
cebula - 2 sztuki
czosnek - 4 ząbki
pomidory - 6 sztuk (duże)
ser mozzarella - 300 g
natka pietruszki - 2 pęczki
tymianek świeży
płatki migdałowe - 80 g
sól, pieprz kolorowy
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cukinie umyć, obciąć końce i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć miąższ do miseczki, posypać solą i odstawić. Przygotowanie nadzienia: Rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni. Wrzucić wszystkie składniki nadzienia: pomidory, czosnek, cebule, płatki migdałowe, posiekany miąższ cukinii. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 5 minut. Na końcu dodać mozzarellę. Wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Cukinie ułożyć na posmarowanej oliwą blasze i każdą nadziać farszem. Zapiec. Udekorować pietruszką.
Oliwki zapiekane w boczku
Składniki:
oliwki zielone - 24 sztuki
migdały obrane - 24 sztuki
boczek chudy - 12 plastrów
ser „Edamer” - 8 plastrów
tymianek suszony - 1 łyżka
Przygotowanie:
Do każdej z oliwek włożyć migdał. Plastry boczku i sera przekroić na pół. Kolejno ułożyć plaster boczku, plaster sera i posypać szczyptą tymianku. Położyć na tym oliwki i zawinąć. Na ruszcie ułożyć folię aluminiową i zapiec oliwki ok. 6 min. W temp. 180 C.
Warkocz rybny
Składniki:
filet z łososia - 240 g
filet z pstrąga - 240 g
białe wino wytrawne - 100 ml
cytryna - 2 sztuki
limonka - 2 sztuki
Przygotowanie:
Z filetów łososia i pstrąga skręcić warkocz. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem i piec ok. 15 minut w temp. 180 C. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN