Orzechożerstwo z sosem mango
Składniki:
Kilka liści sałat w zależności od upodobań
10 dkg gmixu orzechów (macadami, laskowe, włoskie, ziemne nie solone)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka octu winnego
Kieliszek wody
Szczypta pieprzu kajeńskiego
1/2 mango
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Oliwa
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę i ocet, po czym dosypujemy cukru. Gdy lekko się zredukuje, inaczej skarmelizuje, dodajemy orzechy i pieprz kajeński. Obsmażamy aż orzechy dokładnie się pokryję zawartością patelni. Odstawiamy i studzimy. Mango kroimy na drobne kawałki, łączymy z sokiem i oliwą, po czym miksujemy na jednolitą masę. Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę, posypujemy orzechami i polewamy dipem mango.
Orzechowe łakomstwo
Składniki:
Mix orzechów najlepiej włoskie laskowe i pistacje
1 gruszka
1 pomarańcz
10 dkg serka mascarpone
100 ml śmietana 36%
1 limonka
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy i gotujemy w soku z pomarańcza aż gruszka będzie miękka a sos się zredukuje i nabierze gęstości. Śmietanę ubijamy i łączymy z mascarpone, wyciśniętą limonką oraz zmielonymi orzechami (małą część pozostawiamy do posypania). Na talerzu rozkładamy mascarpone i układamy na wierzchu gruszkę, polewamy sosem i posypujemy pozostałymi orzechami.
Mil fej kokosowy mocno migdałowy
Składniki:
2 jajka od kury zielononóżki
100 g zmielonych migdałów bio
100 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki brązowego cukru bio
2 banany
3 łyżki miodu spadziowego
2 pomarańcze
garść prażonych świeżych pistacji
szczypta cynamonu
kilka kostek gorzkiej czekolady drobno posiekanej (najlepiej fairtrade)
kilka łyżek masła do smażenia racuszków
ew. bita śmietana i sorbet limonkowy
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy i dzielimy na segmenty (możemy wykorzystać inne owoce byle były lekko kwaśne, by zrównoważyć słodycz deseru). Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka, ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem powoli dodajemy śmietankę i zmielone na pył migdały. Następnie powstałą masę łączymy z pianą z białek, aż uzyskamy puszysty krem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 C. Na patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką małe zgrabne racuszki. Po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę, a następnie przerzucamy do piekarnika, by zachowały temperaturę. Banany kroimy w ukośne plasterki i wrzucamy na teflonową patelnię, chwilę przesmażamy i lekko dosładzamy częścią miodu. Przechodzimy do serwowania. Na spodzie talerza układamy racuszek, na nim banany znowu racuszek i znowu banany, całość posypujemy pistacjami, zdobimy pomarańczami i bitą śmietaną. Deser dobrze łączy się z cynamonem i sorbetem limonkowym.
Palce lizać!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN