Materiał promocyjny

Kuchnia prababci

Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak sięgnęli po stare, polskie przepisy.

Szczupak w rosole burakowym kminem pachnący

Składniki:

1,5 kg szczupaka

1,5 l rosołu burakowego

2 cebule

1 pietruszka

1 marchew

5 ziaren pieprzu

3 iście bobkowe

1 burak

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Oczyścić, pokroić i posolić na godzinę szczupaka. Nastawić 1,5 l rosołu buraczanego, wrzucić prę cebul, pietruszki marchwi, trochę pieprzu i liścia bobkowego, parę goździków, utarty ćwikłowy burak, zagotować to mocno i przecedzić na ułożonego w drugim rondlu i posypanego kminem szczupaka. Przykryć i gotować na mocnym ogniu. Roztopić łyżkę masła sporą, rozbić z łyżką mąki i wlać to do ryby. Gotować dopóki sos nie zrobi się zawiesisty.

Kapusta słodka nadziewana farszem grzybowym

Składnik:

2 główki kapusty

1 łyżka masła

1 szklanki ryżu

10 borowików

2 cebule

2 jaja

1 łyżka mąki

2 sucharki do obsypania

Przygotowanie:

Kilka główek białej lub włoskiej kapusty oczyścić, pokroić na cztery części, ugotować do połowy, w osolonej wodzie i wycisnąć. Ugotować suszone borowiki, posiekać, podsmażyć na maśle z cebulką, posolić, popieprzyć i zmieszać z w połowie ugotowanym ryżem, wbić dwa jaja, dobrze wymieszać i przekładać tym farszem kapustę. Pomiędzy liśćmi obwiązać nitką szczelnie i ostrożnie włożyć do garnka, polać sosem zrobionym z mąki, masła i wrzącej wody lub grzybowego smaku, przykryć i dusić. Na koniec obsypać sucharkiem.

Śliwki suszone w koszulkach

Składniki:

40 dkg śliwek

1,5 szklanki mąki

1,5 szklanki wina

2-3 łyżki masła

1 garść migdałów

1 szklanki cukru

trochę cynamonu

Przygotowanie:

Zalać śliwki wrzącą wodą, przykryć i zostawić, by "wybrzękły". Odcedzić, wybrać pestki i w ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałek skórki pomarańczowej. Podrumienić 3 szklanki suchej mąki na maśle, wsypać 3 szklanki suchej mąki, trzy łyżki cukru i wlać tyle zimnego wina, by ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić je i ułożyć pianę ubitą z sześciu białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rondla z wrzącym masłem. Smażyć często potrząsając, by się ze wszystkich stron zrumieniły. Na koniec posypać cukrem pudrem i cynamonem. Możemy też dodać bitej śmietany.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości