Szczupak w rosole burakowym kminem pachnący
Składniki:
1,5 kg szczupaka
1,5 l rosołu burakowego
2 cebule
1 pietruszka
1 marchew
5 ziaren pieprzu
3 iście bobkowe
1 burak
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Oczyścić, pokroić i posolić na godzinę szczupaka. Nastawić 1,5 l rosołu buraczanego, wrzucić prę cebul, pietruszki marchwi, trochę pieprzu i liścia bobkowego, parę goździków, utarty ćwikłowy burak, zagotować to mocno i przecedzić na ułożonego w drugim rondlu i posypanego kminem szczupaka. Przykryć i gotować na mocnym ogniu. Roztopić łyżkę masła sporą, rozbić z łyżką mąki i wlać to do ryby. Gotować dopóki sos nie zrobi się zawiesisty.
Kapusta słodka nadziewana farszem grzybowym
Składnik:
2 główki kapusty
1 łyżka masła
1 szklanki ryżu
10 borowików
2 cebule
2 jaja
1 łyżka mąki
2 sucharki do obsypania
Przygotowanie:
Kilka główek białej lub włoskiej kapusty oczyścić, pokroić na cztery części, ugotować do połowy, w osolonej wodzie i wycisnąć. Ugotować suszone borowiki, posiekać, podsmażyć na maśle z cebulką, posolić, popieprzyć i zmieszać z w połowie ugotowanym ryżem, wbić dwa jaja, dobrze wymieszać i przekładać tym farszem kapustę. Pomiędzy liśćmi obwiązać nitką szczelnie i ostrożnie włożyć do garnka, polać sosem zrobionym z mąki, masła i wrzącej wody lub grzybowego smaku, przykryć i dusić. Na koniec obsypać sucharkiem.
Śliwki suszone w koszulkach
Składniki:
40 dkg śliwek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki wina
2-3 łyżki masła
1 garść migdałów
1 szklanki cukru
trochę cynamonu
Przygotowanie:
Zalać śliwki wrzącą wodą, przykryć i zostawić, by "wybrzękły". Odcedzić, wybrać pestki i w ich miejsce włożyć pół migdała lub kawałek skórki pomarańczowej. Podrumienić 3 szklanki suchej mąki na maśle, wsypać 3 szklanki suchej mąki, trzy łyżki cukru i wlać tyle zimnego wina, by ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić je i ułożyć pianę ubitą z sześciu białek, trochę cukru i ostrożnie wymieszać. Umoczyć śliwki w tej masie, wkładać do rondla z wrzącym masłem. Smażyć często potrząsając, by się ze wszystkich stron zrumieniły. Na koniec posypać cukrem pudrem i cynamonem. Możemy też dodać bitej śmietany.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN