Śledź z herbatą jaśminową i buraczkami
Składniki:
200g śledzi z solanki
2 pomarańcze podzielone na segmenty
1 laska cynamonu
50g buraka upieczonego na grillu i posiekanego
1 szklanka herbaty jaśminowej
1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu
Przygotowanie:
Opłucz śledzie i namocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Osusz na papierowym ręczniku. Herbatę wlej do rondelka, dodaj cynamon, posiekanego buraka, segmenty pomarańczy, gotuj aż objętość zredukuje się o połowę. Ostudź, dodaj śledzie i marynuj 12 godzin.
Śledzie z tomatillo i suszonymi pomidorami
Składniki:
200g śledzi z solanki
100g posiekanych tomatillo (miechunki pomidorowej)
50g posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżeczka uprażonych orzeszków piniowych
100g mascarpone
1 posiekana czerwona cebula
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 ogórek obrany i zamarynowany w occie winnym
Przygotowanie:
Opłucz śledzie i namocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż cebulę, aż będzie złoto-brązowa. Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, oliwę, orzeszki, tomatillo, szczypiorek i mascarpone. Dodaj śledzie I marynuj kilka godzin. Podawaj na marynowanym zielonym ogórku.
Pieczony dorsz z kabanosami i cytrynowymi
Składniki:
4 filety z dorsza (każdy po 200g)
200g kabanosów pokrojonych w plasterki
1 czerwona papryczka chili pokrojona w plasterki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, czerwony pieprz
4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
50ml śmietany
Przygotowanie:
Natnij każdy z filetów wzdłuż, nałóż do środka kabanosy, oprósz solą i czerwonym pieprzem. Na wierzchu ułóż papryczki chili i wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10-15 minut, aż będzie chrupiący z wierzchu. W rondelku zagotuj śmietanie, dodaj ziemniaki, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie i podawaj z dorszem.
Wędzony łosoś bałtycki z sałatką z kuskusu
Składniki:
250g kuskusu
2 posiekane ząbki czosnku
1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
2 łyżki masła
2 łyżka oleju
400g plastrów wędzonego łososia
250ml gorącego wywaru rybnego
2 łyżki posiekanej melisy
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę, paprykę i czosnek na oleju i maśle. Dodaj łososia i wywar. Zdejmij z ognia, wsyp kuskus i przykryj. Poczekaj kilka minut, aż kuskus wchłonie cały płyn. Na koniec wymieszaj z posiekaną melisą.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN