Pieczona szynka z prosięcia z chutney z jabłek i gruszek
Składniki:
3-4 kg peklowanej szynki z prosięcia z kością
Marynata:
1 op. przyprawy do pieczeni Prymat
1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
5 goździków
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka papryki
2 łyżki musztardy Dijon
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 łyżki miodu pszczelego
100 ml miodu pitnego
500 g chutney z jabłek i gruszek z goździkami i cynamonem
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną szynkę ponacinać w kratkę ostrym nożem. Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią szynkę i odstawić na noc w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso piec przez około 4-5 godzin w temperaturze 150oC, regularnie podlewając szynkę marynatą. Pod koniec pieczenia przełączyć piekarnik na 200oC tak, aby po wyjęciu z pieca powstała chrupiąca skórka. Aromatyczną szynkę pokroić w plastry, podawać z chutney z jabłek i gruszek z goździkami i cynamonem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN