Materiał promocyjny

Wojciech Łozowski w kuchni

Łozo, polski wokalista i prezenter telewizyjny. Pochodzi z Olsztyna, jest prezenterem MTV Polska oraz wokalistą w zespole Afromental. Dzisiaj macie okazje zobaczyć go w naszej kuchni.

Pieczona szynka z prosięcia z chutney z jabłek i gruszek

Składniki:

3-4 kg peklowanej szynki z prosięcia z kością

Marynata:

1 op. przyprawy do pieczeni Prymat

1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu

5 goździków

1 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka papryki

2 łyżki musztardy Dijon

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml miodu pitnego

500 g chutney z jabłek i gruszek z goździkami i cynamonem

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną szynkę ponacinać w kratkę ostrym nożem. Wszystkie składniki marynaty połączyć, natrzeć nią szynkę i odstawić na noc w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso piec przez około 4-5 godzin w temperaturze 150oC, regularnie podlewając szynkę marynatą. Pod koniec pieczenia przełączyć piekarnik na 200oC tak, aby po wyjęciu z pieca powstała chrupiąca skórka. Aromatyczną szynkę pokroić w plastry, podawać z chutney z jabłek i gruszek z goździkami i cynamonem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości