Materiał promocyjny

Potrawy z Botswany

Potrawy z Botswany
Potrawy z Botswany
Kuchnia Botswany jest uwarunkowana klimatem, panującym w tym południowo-afrykańskim kraju. Posiłki mają dostarczać energii na cały dzień. Stąd ich podstawą są zazwyczaj produkty z lokalnych upraw: kukurydza, sorgo, proso, słoneczniki, avokado i mieso.

Chakalaka z okry

Składniki:

4 starte marchewki

1 posiekana zielona papryka

1 posiekana czerwona papryka

1 duża posiekana cebula

2 łyżka curry

1 czerwone posiekane papryczki chilli

200 g okry

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę, papryczki chilli, paprykę, smaż 5-10 minut, aż będą miękkie. Dodaj curry i okrę. Wymieszaj i duś 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, ostudź. Podawaj jako dodatek do mięsa.

Morogo (suszone na słońcu liście dyni z ziemniakami)

Składniki:

200 g suszonych liści dyni namoczonych w wodzie

1 pokrojony w plasterki ziemniak

1 pokrojona w plasterki cebula

2 łyżki masła orzechowego

50 ml mleka koziego

Przygotowanie:

Zalej cebulę i ziemniaki wodą i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj liście dyni, masło orzechowe i kozie mleko.

Kaszka kukurydziana z wołowiną i sosem peri-peri

Składniki:

kaszka kukurydziana

4 szklanki mleka

2 łyżka soli

4 szklanki kaszki kukurydzianej

Przygotowanie:

Zagotuj mleko na dużym ogniu, dodaj kaszkę kukurydzianą i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Wyłącz ogień, przykryj i pozostaw na 30 minut. Mieszaj co 5 minut.

wołowina

500 g wołowiny do duszenia

500 g ogonów wołowych

sól

2 litry wody

Przygotowanie:

Włóż mięso do garnka, zalej wodą, dopraw solą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i 3 wody wyparuje. Przelej płyn przez gęste sitko do miseczki. Mięso ugniataj łyżką 20 minut, wlej płyn z miseczki, dopraw do smaku, podgrzej.

Sos:

4 posiekane pomidory

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 posiekana zielona papryka

2 posiekane papryczki chilli

2 łyżki oleju

sól, pieprz

200 g cebuli

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię, wlej olej, usmaż cebulę na złoto. Dodaj pozostałe składniki i duś 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Perliczka z drożdżowymi kluseczkami

Kluseczki:

200 g mąki

50 g drożdży

100 ml ciepłej wody

1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zagnieć z podanych składników ciasto, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Odgazuj ciasto i podziel na kulki wielkości piłeczki do tenisa. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj do garnka z perliczką, przykryj i gotuj 10-15 minut.

Perliczka:

1 perliczka podzielona na części

4 szklanki wody

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 kawałek startego imbiru

1 listek laurowy

Przygotowanie:

Dodaj perliczkę, czosnek, imbir i listek laurowy do garnka, zalej wodą, posól. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 30 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości