Materiał promocyjny

Kuchnia kobiet

Dziś naszą kuchnię opanowały panie. Swoje kulinarne umiejętności zademonstrowały nam prowadzące programu "Miasto kobiet": Paulina Młynarska-Moritz i Weronika Marczuk-Pazura.

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Składniki:

1 kg małych ziemniaczków (sałatkowych)

1 opakowanie cebulek szalotek

Słoik kaparów

250 g wędzonego łososia

Ocet winny

Olej słonecznikowy

Musztarda z ziarnami gorczycy

Sól

Pieprz

Szczypior (z dymki)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, gotować w mundurkach w osolonej wodzie do chwili, aż będą średnio miękkie, uważając przy tym, aby się nie rozgotowały. Po ugotowaniu odsączyć, wystudzić i przekrawać na połówki. Pokroić łososia (można go poszarpać). Dodać kapary i pokrojony szczypior.

Przygotować sos winegret: pokroić (jak najdrobniej) 4 główki szalotek i włożyć do miseczki. Dodać 4 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki octu winnego (ważne, aby nie był to ocet balsamico) oraz łyżkę musztardy. Posolić i dodać pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej mieszaniny zalać nią sałatkę i podać gościom.

„Pomarańcze z cynamonem” - deser marokański

Składniki:

4 pomarańcze

Cynamon

Cukier

Świeża mięta

Opakowanie lodów waniliowych lub cynamonowych

Przygotowanie:

Po umyciu pomarańcze pokroić w plastry, następnie ułożyć na półmisku. Ozdobić listkami świeżej mięty. Posypać przesiewanym cynamonem i cukrem. Można serwować z lodami waniliowymi lub cynamonowymi.

„Barszcz ukraiński”

Składniki:

1 lub 2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła)

4-5 średnich ziemniaków,

0,5 główki białej kapusty,

2 buraki ćwikłowe,

Słoiczek przecieru pomidorowego 30%

2 miękkie i soczyste pomidory

2 średnie marchewki,

1-2 cebule,

2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,

2 główki czosnku,

4 ziarna ziela angielskiego,

4 duże liście laurowe,

Sól

Pieprz

Śmietana 22%,

Ciemny okrągły chleb (pieczony bez drożdży)

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia gotować ją w osolonej wodzie do miękkości. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę.

W międzyczasie przygotować zasmażkę: na oleju słonecznikowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, oraz starte na tarce (w paseczki) marchewkę i buraczki. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Po odczekaniu kilku minut, gdy zasmażka „dojdzie”, wrzucić ją do garnka. Mieszając dodawać sól, pieprz i liście laurowe. Śmietanę nalać do naczynia i postawić ją na stole. Na Ukrainie nigdy nie dodaje się jej bezpośrednio do zupy.

Barszcz najlepiej smakuje z czarnym chlebem, w który wciera się czosnek. Można również zagryzać od czasu do czasu samym ząbkiem czosnku.

Glazunia

Składniki:

1,5 kg miękkich i soczystych pomidorów

Olej słonecznikowy

Sól

Cukier

6 jajek

1-2 cebule

Przygotowanie:

Na patelnię zwilżoną olejem słonecznikowym wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać obrane pomidory, jak gdyby wgniatając je w potrawę. Po 10 minutach dodać do smaku sól i cukier. W potrawie zrobić dziurki, wbić w nie jajka. Po ścięciu jajek całość serwować bezpośrednio na stół, gdyż „glazunię” najlepiej jeść prosto z patelni.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości