Tarta tatin
Składniki:
200 g mąki
125 g masła
50 g orzechów włoskich
60 ml wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło siekamy na drobne kawałeczki z mąką i orzechami oraz szczyptą soli. Na koniec dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
600 g gruszek
250 g cukru
80 ml wody
szafran
100 g masła
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy cukier z odrobiną wody, tworzymy złoty karmel. Dodajemy masło i mieszamy do całkowitego połączenia. Obrane gruszki, pokrojone na ćwiartki wrzucamy do sosu maślano - karmelowego. Wsypujemy szczyptę szafranu. Uzyskamy dzięki temu ładny kolorek. W tortownicy na dno wylewamy karmel z patelni, na wierzch układamy ciasno ćwiartki gruszek. Najlepiej, żeby lekko nachodziły na siebie. Wierzch pokrywamy rozwałkowanym płatem ciasta orzechowego. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Tuż przed wyjęciem z blachy dno lekko podgrzać na palniku.
Sernik z karmelem
Składniki:
500 g sera białego
100 g masła
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jaja
200 g śmietany 36 %
20 g mąki
Przygotowanie:
Cukier z masłem zagotowujemy, ciągle mieszając aż do skarmelizowania cukru. Zapach po kuchni roznosił się będzie wspaniały. Ser mieszamy z ubitymi jajkami, karmelowym masłem, mąką i śmietaną. Masę wylewamy (najlepiej) na podpieczony kruchy spód. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temp. 170 stopni. Upieczony sernik pokrywamy karmelowym, skondensowanym mlekiem.
Karmelki migdałowe
Składniki:
1 szklanka płatków migdałowych
100 ml śmietany 36%
60 g masła
2 łyżki miodu
125 g cukru
łyżeczka syropu kukurydzianego
Przygotowanie:
Migdały przyrumieniamy w piekarniku na złoty kolor. Blaszkę w której będziemy przygotowywać cukierki smarujemy masłem i wykładamy papierem pergaminowym. Wszystkie składniki oprócz migdałów gotujemy razem w garnku aż się skarmelizują. Sprawdzamy na talerzu czy masa się szybko ścina. Dodajemy uprażone płatki migdałowe i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na pergamin i pieczemy w piecu około 10 minut. Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Karmelki cytrynowe
Składniki:
6 cytryn
cukier
Przygotowanie:
Z pięciu cytryn wyciskamy sok. Z jednej ścieramy samą żółtą skórkę, a miąższ ze środka drobno kroimy. Dodajemy do soku. Tyle cukru, ile soku. Łączymy wszystko i gotujemy na ogniu do skarmelizowania. Lekko przestudzoną masę wylewamy na drewnianą deskę i kroimy na małe cukierki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN