Sznycel Mediolański obłożony złotem
Składniki:
400 g. schabu wieprzowego może być wołowina
3 jajka
50 g. bulki tartej lub 12 płatki złota spożywczego
Sol, pieprz
Oliwa, masło do smażenia
150 g. kaszy jaglanej/soczewicy, kaszy gryczanej/fasoli
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cytryna
Świeże owoce do dekoracji – rzepa, daktyle, figi
Przygotowanie:
Mięso rozbić na grubość kartki papieru. Opruszyć solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Roztrzepać jajko z odrobiną mleka. Sznycel namoczyć z każdej strony w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną masła na złoty kolor. Zagotować wodę z odrobina soli dodać kaszę jaglaną, gotować do miękkości. Odcedzić wodę, kasze przełożyć na patelnię, dodać odrobinę masła, przesmażoną cebulę i czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Do dekoracji talerza używamy tartej białej rzepy, świeżych owoców i kwiatów. Zamiast bułki tartej możemy sznycla tylko obsmażyć i tuz przed podaniem obłożyć płatkami złota tak jak to robili Weneccy kupcy w XIX w.
Zupa apostołów z ziół
Składniki:
Rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, pietruszka, koper, mięta,
1 l. wywaru warzywnego
5 ząbków czosnku
1 cebula
1 goździk
Sol, pieprz
Kasza gryczana lub razowy chleb
Przygotowanie:
Ugotować klasyczny wywar warzywny. Posiekać drobno zioła i dołożyć do wywaru. Zagotować na małym ogniu ok. 2 min. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym garnku w osolonej wodzie ugotować kasze gryczaną. Dołożyć kaszę do zupy. Serwować z ciemnym chlebem lub tylko z kaszą.
Siekana polędwica z jelenia z przepiórczym jajkiem i perłą
Składniki:
150 g. polędwicy z jelenia
50 g. marynowanych prawdziwków
50 g. cebuli
25 g. kaparów
1 przepiórcze jajko
1 perła do dekoracji
Pieczywo razowe
Masło
Przygotowanie:
Posiekać lub zmielić polędwicę z jelenia. Dodać sól, pieprz do smaku. Uformowane mięso w porcje obłożyć posiekaną cebulką, kaparami i grzybkami. Udekorować przepiórczym jajkiem i perłą. Serwować na lodzie z chlebem i masłem z boku.
Pieczone figi z kozim serem, szafranem i orzechami oblane miodem.
Składniki:
8 świeżych fig
1 opakowanie koziego sera
50 g. orzechów, migdałów
2 szczypty szafranu
100 ml. miodu
50 g. wina białego wytrawnego
1 goździk
1 kora cynamonu
1 korzeń świeżego imbiru
1 pęczek świeżej mięty
Przygotowanie:
Figi naciąć na krzyż u nasady. Nafaszerować kozim serem, lekko opruszyć pieprzem. Nagrzać piekarni k do 180 C . Figi posmarować lekko masłem i piec przez ok. 15 minut. Sos do deseru Zagotować wino z korzeniami, miodem i orzechami. Polać sosem upieczone figi. Wszystko opruszyć szafranem i udekorować świeżą miętą.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN