Materiał promocyjny

Przyjaźń od kuchni

Autorki książki "Klapsa czy konferencja? Czyli jak jeść i nie zostać zjedzonym" od samego rana gotowały w kuchni Dzień Dobry TVN.

Tofu smażone z imbirem

Składniki:

1 kostka tofu

1 szklanki sosu sojowego

kawałek świeżego imbiru 2 cm

1 ząbek czosnku

uprażony sezam

kiełki słonecznika, soi

Ciasto czekoladowe

2 tabliczki gorzkiej czekolady

1 kostka masła

4 łyżki gorzkiego kakao

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 jajka

szczypta soli

Warzywa z sosem z orzeszków ziemnych

Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej

4 marchewki

50 dkg fasolki szparagowej lub cukrowego groszku

1 brokuł

200 g niesolonych, nieprażonych orzeszków ziemnych

3 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 strączek ostrej papryki

2 sztuki trawy cytrynowej

2 łyżki sosu rybnego, albo pasta krewetkowa, możemy

zastąpić sosem sojowym

1 łyżka cukru

sok z jednej cytryny

olej do smażenia

Zupa tajska

Składniki:

250 ml mleka kokosowego

4 cm korzenia świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

1 ostra papryczka - świeża lub suszona

2 sztuki trawy cytrynowej (możemy ją zastąpić 3 liśćmi kaffiru - przypominają liść laurowy, mają cytrynowy aromat, używamy je w całości)

1 cebulka dymka

świeża kolendra

sok z połowy cytryny

6-7 sztuk mini kolb kukurydzy

1/4 kg dużych krewetek (mogą być mrożone)

1,5 litra wywaru warzywnego

sos sojowy

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości