Tofu smażone z imbirem
Składniki:
1 kostka tofu
1 szklanki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru 2 cm
1 ząbek czosnku
uprażony sezam
kiełki słonecznika, soi
Ciasto czekoladowe
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
4 łyżki gorzkiego kakao
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 jajka
szczypta soli
Warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
4 marchewki
50 dkg fasolki szparagowej lub cukrowego groszku
1 brokuł
200 g niesolonych, nieprażonych orzeszków ziemnych
3 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 strączek ostrej papryki
2 sztuki trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego, albo pasta krewetkowa, możemy
zastąpić sosem sojowym
1 łyżka cukru
sok z jednej cytryny
olej do smażenia
Zupa tajska
Składniki:
250 ml mleka kokosowego
4 cm korzenia świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka - świeża lub suszona
2 sztuki trawy cytrynowej (możemy ją zastąpić 3 liśćmi kaffiru - przypominają liść laurowy, mają cytrynowy aromat, używamy je w całości)
1 cebulka dymka
świeża kolendra
sok z połowy cytryny
6-7 sztuk mini kolb kukurydzy
1/4 kg dużych krewetek (mogą być mrożone)
1,5 litra wywaru warzywnego
sos sojowy
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN